Foreldrene er de viktigste personene i barnets liv, og bør derfor være aktive i den daglige omsorgen for barnet. Barn har også rett til å ha minst en av foreldrene til stede hos seg under sitt opphold på sykehus (se
forskrift om barns opphold i helseinstitusjon, kap. 2, § 6). Vi gjør vårt beste for å skape et skjermet miljø rundt foreldre og barn, til tross for en del teknisk utstyr. Dere vil sannsynligvis møte mange fagpersoner i løpet av oppholdet hos oss, men vi jobber for at dere skal få tett oppfølging av et eget sykepleieteam og en egen kontaktlege.
Vi tar imot barn fra hele Nord-Norge, men hovedsakelig fra Troms og Finnmark. Vi har regionsfunksjon for premature født før svangerskapsuke 26. Barn som hører hjemme i Finnmark og Nordland tilbakeføres til sykehuset i Hammerfest og Nordlandssykehuset når det er medisinsk forsvarlig.
Her kan du se en film om hvordan vi jobber:
Informasjon til dere som er innlagt
Hygiene
For tidlig fødte og syke barn har et nedsatt og umodent immunforsvar og er ekstra mottakelige for sykdom. Følg disse grunnleggende hygienereglene for å beskytte barnet ditt:
God håndhygiene er det viktigste tiltaket du kan gjøre for å skjerme ditt barn for smitte. Vask og sprit hendene grundig når du kommer til barnet ditt, før du gir barnet mat, før du ammer/pumper, etter bleieskift, etter toalettbesøk, etter at du har nyst/pusset nesen, etter at du har brukt mobiltelefon og kamera og når du forlater barnet ditt.
Ringer, klokker og smykker skal tas av før du kommer til avdelingen.
Unngå parfyme/parfymerte produkter og blomster med sterk lukt.
Negler skal være korte og uten neglelakk.
I tillegg er det viktig å holde orden på rommet og plassen til barnet. Ikke plasser vesker, tøy eller utstyr på gulvet. Alt som faller i gulvet, som dyner, smokker, klær og tøy må skiftes ut og legges til vask. Bruk sko eller sandaler i avdelingen. Kontakt personalet når dere trenger utstyr som bleier, tøy, håndduker og pumpeutstyr. Skap og skuffer i fellesarealene er for personalet.
Ernæring
Sykdom hos foreldre og søsken
Smittsomme sykdommer kan være farlig for de små. Dersom du har noen av følgende tilstander, må du ikke gå inn til barnet uten å snakke med en sykepleier, barnepleier eller lege:
- Forkjølelse eller influensa, hoste, diaré, oppkast eller forkjølelsessår på leppene
- Vannkopper, kusma, meslinger, røde hunder, kikhoste og skarlagensfeber. Det samme gjelder dersom du har vært i kontakt med andre som har hatt sykdommene den siste tiden.
Tilstedeværelse og samspill
Tilstedeværelse og samspill med barnet er viktig for tidlig tilknytning. Les mer om det i denne brosjyren:
Så raskt det lar seg gjøre ønsker vi at barnet får komme ut og ligge hud mot hud hos en av foreldrene. Hudkontakt fremmer vekst, modning og tilknytning, og er bra for blant annet søvn, amming, melkeproduksjon og immunforsvar.
Når barnet ikke ligger hud mot hud kan det ha behov for varme, fukt og skjerming. Da ligger barnet gjerne i en kuvøse, lukket eller åpen. En lukket kuvøse gir oss likevel muligheten til å observere barnet. Vi kan åpne lukene på sidene og løfte opp taket på kuvøsen slik at dere, med veiledning fra personalet, enkelt kan løfte barnet ut og inn.
Vi tilrettelegger for at dere kan være mest mulig tilstede og delta aktivt i den daglige omsorgen for barnet.
Skjerm barnet mot sterke sanseinntrykk
Mobiltelefon skal alltid være på lydløs, og samtaler tas utenfor avdelingen av hensyn til barna. Dette for å begrense det totale støynivået og bedre vilkårene for barns hjerneutvikling.
Barn er sensitive for sterke lukter som røyk, snus og parfyme. Parfyme skal ikke benyttes i kontakt med ditt barn. Snusing og røyking bør reduseres til et minimum. Unngå røyking og snusing også i tiden før du skal møte barnet ditt. Tenk på at lukten vil sitte lenge både på hendene og i klærne. «Barn har rett til et røykfritt miljø. Den som er ansvarlig for barn skal medvirke til at denne retten blir oppfylt.» (Tobakksskadelovens kap. 6, § 28).
Søsken
Når et barn legges inn på nyfødt intensiv, vil det påvirke hele familien. Ofte vil en eller begge foreldrene være lenge på sykehuset, noe som kan medføre endringer i søskens hverdag. Erfaringsmessig reagerer søsken ulikt, men alle har behov for å bli sett og involvert. Vi oppfordrer foreldre til å være ærlige med søsken, og prate åpent med dem om det som skjer. Søsken forstår og håndterer ofte situasjonen dersom de blir inkludert.
Søsken vil få tilbud om en informasjonssamtale med lege eller sykepleier, hvor også foreldrene kan delta. Avdelingen kan kontakte andre instanser hvis dere trenger videre oppfølging av søsken.
Alle søsken er velkomne på avdelingen, men besøket må være avtalt på forhånd, og de må være i følge med foreldre eller andre pårørende. Før det første besøket er det greit å forberede søsken på hvordan det ser ut i avdelingen og hva som venter dem. Besøk kan også gjennomføres digitalt.
Andre tilbud til søsken
Søsken kan bruke lekekrok i avdelingen, i tillegg til lekerommet på barne- og ungdomsseksjonen hvis det avtales på forhånd. Lekeareal utenfor barne- og ungdomsseksjonen kan brukes fritt.
Det finnes diverse kostnadsfrie tilbud fra ulike aktører som søsken og foresatte kan besøke. Dere vil få nærmere informasjon om dette i avdelingen.
Dersom søsken i skolealder skal tilbringe tid ved avdelingen, kan Sykehusskolen ordne med skolegang.
Kost og losji for mor og far
Etter utskrivelse fra barselavdelingen vil dere få tilbud om å bo på ett av våre familierom eller på pasienthotellet. Kost og losji vil bli dekket.
Familierom
Familierom er et enerom i avdelingen, oftest sammen med barnet deres. I ukedagene får dere matkuponger som kan brukes i kantina (3. etg, fløy D) på dagtid. I helgene er kantina stengt, og dere finner da vakuumpakket middag til oppvarming i foreldrekjøleskap. Brødmat/frukt er på avdelingens kjøkken.
Pasienthotellet
-
Måltider: Alle måltider er dekket, og spises i hotellrestauranten. Hvis hotellets spisetider ikke passer med å være sammen med barnet på nyfødt intensiv, ta kontakt med restauranten for å avtale en annen løsning. Hvis dere tar med mat og drikke til rommet, husk å ta restmat ut av rommet, og bring dekketøy og bestikk tilbake til restauranten.
-
Sove et annet sted? Det er viktig at dere gir beskjed i resepsjonen hvis en eller begge skal sove hjemme eller et annet sted. Det er fordi hotellet må vite hvem som bor der i tilfelle en krisesituasjon oppstår.
-
Utsjekking: Dere
må sjekke ut før kl. 12 på utreisedagen. Ved å kontakte hotellet kan tidspunktet utsettes til kl. 14 uten ekstra kostnader, men dette må avtales med resepsjonen, senest etter frokosttid utreisedagen.
-
Dagrom må dere dekke selv, det betales ikke av nyfødt intensiv. Dagrom må bestilles rundt frokosttid samme dag som dere reiser.
Personlige eiendeler til barnet
Ta gjerne med privat tøy eller andre personlige eiendeler til barnet. Vi har ikke ansvar dersom dette kommer bort, men vil gjøre så godt vi kan for å passe på personlige eiendeler. Klær, tepper, kluter eller lignende dere ønsker at barnet skal ha på seg eller nært seg, må skiftes daglig, eller oftere hvis det er tilsølt. De må vaskes på høyest mulig temperatur (minst 60 grader).
Vaskemaskinen som tilhører Barne- og ungdomsklinikken kan benyttes, eller dere kan ta med tøy hjem for vask. Vi anbefaler vaskemiddel uten parfyme. Det som ikke kan vaskes, for eksempel kosedyr, legges i en plastpose før det plasseres hos barnet.
Legevisitt og møter
Når legen kommer på visitt eller dere skal i møte med andre fagpersoner, er det viktig at dere benytter anledningen til å spørre om ting dere lurer på. Skriv gjerne ned ting dere vil snakke om før visitten eller møtet. Hvis ikke kan det være lett å glemme det.
Legevisitten handler om hvordan de siste 24 timene har vært med tanke på søvn, mat, velvære og eventuelle smerter/ubehag. Lege og sykepleier vil sammen med dere legge planer for det neste døgnet.
Noen å snakke med?
Mange føler behov for å snakke med noen om tanker og følelser rundt det å være innlagt på nyfødt intensiv. Både
sosionom og
prestetjeneste kan hjelpe med dette, og begge tilbyr samtaler om det dere måtte ønske.
-
Sosionom: Gi beskjed til oss, så formidler vi kontakt.
-
Preste- og samtaletjenesten: Ta gjerne kontakt selv, eller gi beskjed til oss, så formidler vi kontakt.
Medisinske tilstander hos nyfødte
Ordliste - ord dere ofte vil høre
-
Apné Pustestopp i mer enn 20 sekunder.
-
Aspirat Mageinnhold.
-
Blodgass En blodprøve som måler oksygen, kulldioksid, elektrolytter og blodsukker i blodet.
-
Bradykardi/pulsfall Langsom hjerteaktivitet.
-
CPAP En maskin som holder lungene oppblåst slik at det blir lettere for barnet å puste.
-
CUL Forkortelse for ultralyd av hodet.
-
Ductus Blodåre som forbinder lungepulsåre og hovedpulsåre i fosterlivet. Lukker seg vanligvis rett etter fødselen.
-
ECCO Ultralydundersøkelse av hjertet.
-
Elektrode Ledning med sensorer som er festet på huden. Kan registrere hjerteaktivitet og pustefrekvens.
-
FM Ernæringstilskudd.
-
Gestasjonsalder
Barnets alder regnet i dager og antall uker etter fødsel.
-
Glukose Sukker som gis intravenøst og brukes som energikilde.
-
Hight Flow Pustestøtte via en spesielt tilpasset plastslange i nesen.
-
Intubere Plassere en kanyle/tube i luftrøret.
-
Intravenøst Når medisiner og væske gis direkte i blodet.
-
Perifer venekanyle En kanyle som legges i en blodåre for å gi medisiner, væske og ernæring.
-
Piccline Plastslange som legges fra en vene på arm eller fot og inn til større vene som ligger sentralt.
-
Prematur Født før 37. svangerskapsuke.
-
Probiotika Sunne levende melkesyrebakterier.
-
Respirasjonfrekvens Antall pust i minuttet.
-
Respirator Pustemaskin.
-
SAT-måler En måleinnretning festet til huden, måler hvor mye oksygen som er i blodet.
-
Sonde Tynn slange som går via nese eller munn til magesekken.
-
Transcutanmåler Måler kulldioksid (CO2) i blodet via en probe som festes til barnets hud.
Når dere skrives ut