Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Rutiner og retningslinjer

Her finner du en alfabetisk oversikt over retningslinjer, rutiner og prosedyrer for samarbeid omkring tjenester, koordinering og hjelpemidler.

Barn som pårørende

Dette e-læringskurset gir deg en innføring i barn som pårørende-arbeidet. Du vil lære hvordan du som helsepersonell skal fange opp og bidra til å følge opp barn og søsken av pasienter med alvorlig sykdom, avhengighet eller skade. Det handler også om barn som opplever død i familien. Som helsepersonell i kommunen har du en plikt til å avklare og ivareta barns behov for informasjon og oppfølging når de er pårørende.

Kurset

Pasientens barn og søsken: E-læring spesialisthelsetjenesten  

I denne videoen inngår også lokal informasjon fra UNN.

Helsepersonell i helseforetakene skal videreformidle informasjon til oppfølgende helsepersonell i kommunen slik at nødvendig oppfølging av pasientens mindreårige barn som pårørende/søsken kan ivaretas (jf. Helsepersonelloven §10 a og §10 b, Spesialisthelsetjenesteloven § 3-7a, Pårørendeveileder.)

Ved behov for oppfølging i hjemkommune sendes informasjon fra UNN til kommune via Dips «Barn som pårørende - Elektronisk meldingsutveksling mellom helseforetak og helsestasjon. Dette er særlig viktig der pasienten ikke er bruker av pleie- og omsorgstjenester (PLO), og det derfor ikke kan sendes informasjon via PLO til pasientjournal. (Veileder for UNN er under utarbeidelse høsten 2024)

Det er utarbeidet en veileder for kommunen som beskriver rutine og arbeidsflyt når helseforetaket sender elektronisk melding om barn som pårørende. Veilederen er et forslag til hvordan kommunene kan håndtere meldinger om barn som pårørende. 

 
 

Hjelpemidler

​UNN har ansvar for medisinsk-teknisk utstyr og tilhørende forbruksmateriell som er plassert i hjemmet hos pasienter. Behandlings¬hjelpemidler innbefatter: Medisinsk teknisk utstyr for spesialisert behandling for eksempel TPN/parenteral ernæring, sondeernæring, har CVK/VAP, smertepumpe, oksygenbehandling, medisinsk forbruksmateriell.

Saksgang ved søknad om behandlingshjelpemidler for pasienter i kommunale institusjoner og hjemmeboende.

Les mer på www.behandlingshjelpemidler.no

Hjelpemiddelformidling krever spesiell kompetanse.

Derfor er det utarbeidet en felles prosedyre for formidling av tekniske hjelpemidler gjeldende for UNN og lokalsykehuskommunene. Prosedyren er oppdatert i 2023 og inneholder blant annet informasjon om ansvarsfordeling, kurs og godkjenninger, og vurdering av varighet og hastegrad.

 

Kommunalt ansatt ledsager for pasienter i sykehuset

Det er utviklet egne rutiner, skjemaer og e-læringskurs for situasjoner der pasienter trenger å ha med seg kommunalt ansatt ledsager under poliklinisk konsultasjon, dag- og døgnopphold i UNN.

(Hvis du husker lenka www.unn.no/ledsager trenger du ikke gå via samhandlingsnettsida for å finne denne informasjonen) 

Koordinator, individuell plan og koordinerende enhet

Pasienter med komplekse eller langvarige behov for koordinerte tjenester skal tilbys koordinator. Koordinatoren skal følge opp pasienten og sikre samordning av tilbudet og framdrift i arbeidet med individuell plan.

  • Komplekse: innebærer at pasienten har behov for tjenester fra flere behandlingsenheter, fra ulike avdelinger i en behandlingsenhet og/eller fra flere profesjoner
  • Langvarige: en viss varighet men ikke noe minstetid
  • Koordinerte: to eller flere tjenester der det er behov for koordinering

Begrepene bør tolkes slik at man fanger opp de pasientene som har et reelt behov for en koordinator i spesialisthelsetjenesten.

Rutine for kommuner som skal melde om behov for koordinator i spesialisthelsetjenesten

Den enkelte kommune har egne rutiner og retningslinjer. Kontakt koordinerende enhet i din kommune.

Adresse og kontaktinformasjon


Koordinatorens oppgaver og funksjoner er mer utdypende beskrevet i funksjonsbeskrivelsen for koordinator i spesialisthelsetjenesten ​.

Leder av klinisk enhet har ansvaret for å oppnevne koordinator og avklare sammen med aktuell koordinator hva koordineringen for den enkelte pasient skal omfatte. Ansvar og oppgaver beskrives i retningslinja "Oppne​vning av koordinator i spesialisthelsetj​enesten".

Flytskjemaet​ viser prosessen knyttet til vurdering og oppnevning av koordinator i spesialisthelsetjenesten, avklaring av oppgaver og dokumentasjon.

Denne retningslinjen gir informasjon om koordinator og individuell plan, samt om samarbeid, ansvars- og arbeidsfordeling mellom UNN og kommunene rundt disse ordningene

Retningslinje for samarbeid omkring individuell plan og koordinator

I sykehuset er det koordinerende enhet (KE) som bistår med informasjon, undervisning og veiledning når det gjelder koordinator og individuell plan (IP).

I UNN er det Tony A. Berntsensom ivaretar denne funksjonen – ta gjerne kontakt!
Telefon: 454 73 631
E-post: Koordinerende-enhet@unn.no

Les med om koordinerende enhet på UNN på www.unn.no/ke

Andre rutiner for samarbeid mellom kommuner og sykehus 

Samarbeidsnormen er utarbeidet på initiativ fra Fagråd for fastleger i Troms og Ofoten (Fastlegerådet). Samarbeidsnormen gir detaljerte anbefalinger om samhandling mellom leger, blant annet ansvars- og oppgavefordeling, og legenes informasjons- og veiledningsansvar.

Det vises til samarbeidsavtalen mellom UNN og kommunene, retningslinje 1 punkt 3.

Saksgang for oppgaveoverføring:

  1. Fyll ut skjema så detaljert som mulig. Forslaget forankres i lederlinjen dersom forslagsstiller er ansatt i/representerer helsetjenesten.
  2. Skjema sendes til seksjon for Samhandling og Helsetjenesteutvikling (SamUt)
  3. SamUt vurderer iht. kriteriene og sender forslaget til behandling i Strategisk
    samarbeidsutvalg (SSU)
  4. SSU gjør vedtak om overføring av oppgaver.

Vurderingskriterier:

  1. Oppgaveoverføring kan foreslås av kommune/sykehus/pasient/pårørende
  2. Endringen skal gi merverdi for pasientgruppen
  3. Endringen skal gi like gode eller bedre tjenester for pasientgruppen
  4. Endringen bør kunne implementeres i alle kommuner
  5. Oppgaven må ha et visst omfang for å kunne gi tilstrekkelig nytteeffekt og for at kompetanse skal kunne opprettholdes over tid. 
  6. Økonomiske forhold og finansiering av tiltaket må vurderes og avklares mellom partene

Skjema sendes til Samhandling og Helsetjenesteutvikling (UNN) samhandlingsbistand@unn.no

Sist oppdatert 21.01.2025