Antibiotika er stoffer som brukes til behandling av infeksjoner for å hemme eller ødelegge mikrobene som forårsaker sykdom. Antibiotikaresistens er den egenskap ved mikrober at de er motstansdyktige mot virkningen av antibiotika. Utvikling og spredning av antibiotikaresistens er en alvorlig trussel mot all behandling av infeksjonssykdommer.
Antibiotika omfatter medikamenter som brukes mot bakterier (antibakterielle midler), sopp (antimykotiske) og parasitter (antiparasittære midler). Virus regnes vanligvis ikke som selvstendig levende organismer, og antrivirale midler faller derfor på siden av den tradisjonelle antibiotikagruppen. Resistens mot antimykotiske og antiparasittære milder har stor betydning ved sykdomstilstander som soppinfeksjoner hos immunsvekkede (for eks. AIDS) og malaria. Den videre teksten vil imidlertid fokusere på ulike aspekter ved resistensutvikling hos bakterier mot antibakterielle midler.
Innføringen av sulfapreparater og penicillin i førstelvdel av 1900-tallet hadde dramatisk innvirkning på overlevelsen ved alvorlige bakterieinfeksjoner så som hjernehinnebetennelse (meningitt), blodforgiftning (sepsis) og lungebetennelse (pneumoni). Infeksjonssykdommer som tidligere var livstruende kunne nå behandles med enkle midler og lite bivirkninger. Det ble imidlertid etter kort tid påvist tilfeller der medikamentene ikke hadde den ønskede virkning. Man kunne i laboratorieforsøk vise at bakteriene var resistente dvs. motstandsdyktige mot den antibakterielle effekten.