Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Åndedrettsvern og aerosoler
Almmuhuvvon 2022-07-08
Maŋemus ođastuvvon 2024-08-14
Her vil vi samle informasjon og kunnskap om verneutstyr, med vekt på åndedrettsvern, som kan være relevant i forbindelse med eksponering for aerosoler.
Hensikten er å dele oppdatert kunnskap på dette temaet som kan være relevant og nyttig for bedriftshelsetjenester, bedrifter og ansatte i ulike bransjer. Spesielt kan dette være nyttig for de som jobber nært potensiell smitte, f.eks. i helsesektoren.
Folkehelseinstituttet (FHI) har samlet mye informasjon om koronavirus på en egen temaside. Det som er relevant for helsepersonell med hensyn til smitte er samlet i en veileder.
Når det gjelder personlig verneutstyr (PVU, PPE på engelsk) er det også viktig å presisere at det skal brukes når tilfredsstillende vern av arbeidstakerens sikkerhet, helse og velferd ikke kan oppnås ved tekniske installasjoner på arbeidsplassen eller ved endringer av arbeidsmetoder eller arbeidsprosesser.
Kunnskapsgrunnlaget på dette området er i rask endring, og vi gjør så godt vi kan med å holde siden oppdatert. Har du tips eller innspill, kontakt oss gjerne.
Munnbind er ikke definert som personlig verneutstyr, da intensjonen med munnbind er å beskytte omgivelsene for smitte fra bruker jf. NS-EN 14683:2019, hvor det står «Dette dokumentet angir oppbygning, utforming, ytelseskrav og prøvingsmetoder for medisinske ansiktsmasker (munnbind) beregnet på å begrense overføringen av smittestoffer fra personale til pasienter under kirurgi og i andre medisinske omgivelser der det stilles lignende krav. En medisinsk ansiktsmaske (et munnbind) med en hensiktsmessig mikrobiell barriere kan også være effektiv når det gjelder å redusere utsending av smittestoffer fra nese og munn hos en bærer som ikke har symptomer, eller hos en pasient med kliniske symptomer.». Medisinsk munnbind vil altså i liten grad beskytte brukeren fra eksponeringer i omgivelsene, men kan beskytte mot dråper og sprut (type IIR). Videre henvises det til Lov om medisinsk utstyr, EØS-avtalen – Vedlegg II Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering og direktiv om medisinsk utstyr.
Verneutstyr - åndedrettsvern
Det finnes flere typer åndedrettsvern, og innenfor hver type finnes mange varianter. Det finnes både engangsmasker og flergangsmasker. Flergangsmasker med utskiftbare filtre finnes som halvmaske, helmaske som dekker øyne i tillegg til munn og nese, eller hette som dekker hele hodet. Åndedrettsvern skal forhindre at den som bruker åndedrettsvernet puster inn forurenset luft. Dette skjer fordi, i motsetning til munnbind, maskekroppen skal sitte helt tett inntil ansiktet slik at det ikke blir lekkasjer mellom ansikt og maskekropp (gjelder ikke for hette). Forurenset luft kan inneholde både gass og partikler. Her vil beskyttelse mot gass ikke bli omtalt. Partikler kan også omtales som aerosoler og støv. NS-EN 149:2001 er en norsk-europeisk standard som bl.a. beskriver de tre filtreringsklassene for engangsmasker (FFP). P1 skal filtrere bort 80%, P2 skal filtrere bort 94% og P3 skal filtrere bort 99 % av partiklene i lufta i henhold til denne standarden. NS-EN 149:2001 beskriver altså filtreringsgrad for aerosoler, og masker godkjent etter denne standarden kan benyttes overalt i arbeidslivet, industri så vel som helsesektoren. I tillegg kan åndedrettsvern lages og testes mot filtrering av bakterier, etter NS-EN14683:2019. Denne varianten vil være mest egnet i helsesektoren.
Åndedrettsvern kan bare gi forventet beskyttelse når maskekroppen sitter helt tett inntil ansiktet slik at det blir minimalt med lekkasjer mellom ansikt og maskekropp.
Hver masketype har sin egen bruksanvisning med instruksjon om hvordan man skal ta på masken, og hvordan denne skal tilpasses bruker. 3M har laget en illustrerende video som kan finnes på denne siden og faktaark for en av deres masker. Disse instruksjonene gjelder for akkurat denne type maske, men kan i store trekk også overføres til andre typer. Eksempel på maske som er tilpasset helsesektoren er 3M Aura 1883+, denne beskytter mot smitte begge veier.
Dersom man har skjegg og bruker åndedrettsvern vil man ikke kunne oppnå forventet beskyttelse. Skjegg lager lekkasjer, mange lekkasjer, i kant mellom maske og ansikt.
CDC angir følgende om skjegg:In fact, some studies have shown that even a day or two of stubble can begin to reduce protection. Research tells us that the presence of facial hair under the sealing surface causes 20 to 1000 times more leakage compared to clean-shaven individuals.
Det er slik at noen masker passer mange ansikt, andre masker passer få ansikt. Når arbeidstakere skal bruke åndedrettsvern er det viktig at alle vet hvilket åndedrettsvern som passer dem. Dette finner man ut med en tetthetstest, utført i forkant av behovet for å bruke åndedrettsvern, på hver arbeidstaker. Når man har passert testen vet man at masken vil gi tilstrekkelig beskyttelse.
Tetthetstest må gjøres med spesielt utstyr, fortrinnsvis kvantitativ/objektiv metode. Tetthetstest bør ideelt sett gjøres for hver ansatt annet hvert år. Vi har lang erfaring i å bruke TSI PortaCount for denne typen test.
Alternativet til kvantitativ metode er en kvalitativ/subjektiv metode som også er validert. 3M leverer utstyr for kvalitativ test, og eksempel på gjennomføring finnes her.
Det er flest fordeler med kvantitativ metode, men utstyr for gjennomføring er mye mer kostbart, se også Qualitative Vs Quantative Fit Testing. Kvantitativ metode er ikke tilrådelig å bruke ved mangel på åndedrettsvern av typen FFP3/2, da masken må perforeres for å gjennomgøre test, slik som under pandemien i 2020.
Eksempel på resultater av at flere personer tester mange masker er vist i en studie fra DeMaskUs., se brosjyre her.
I løpet av pandemien var det tidsvis stor mangel på åndedrettsvern. Beskyttelsesutstyr skal så langt det er mulig benyttes som anbefalt for en normalsituasjon, men i en mangelsituasjon kan man vurdere utvidet bruk og begrenset gjenbruk. Dette må være basert på en lokal risikovurdering, og forankret hos stedlig ledelse.
Ved oppstart av pandemien i 2020 ble det en enorm økning i eksperimentering og forskning på dekontaminering og desinfeksjon av filtrerende halvmasker (FFP) pga. stor knapphet i leveransene. Det er ikke nytt at dette undersøkes, men det viser seg å være vanskelig å komme frem til en optimal løsning for desinfeksjon av FFP.
CDC gikk gjennom en del litteratur, og antydet i starten at enkelte metoder kunne fungere , men har det ikke lengre som en anbefalt strategi.
3M gjorde også en gjennomgang på mye av den samme litteraturen, men velgte å
ikke anbefale noen av de beskrevne metodene for sine masker i 2020. Ref.: Decontamination of 3M Filtering Facepiece Respirators, Decontamination of 3M Filtering Facepiece Respirators, such as N95 Respirators, in the United States - Considerations.
Det som kan skje når man desinfiserer filtrerende masker er at evnen til å filtrere reduseres, at passform endres og at strikk, nesebøyle, ventil etc. skades. Ulike metoder for desinfeksjon kan gi ulike utslag på kvaliteten. I mai fikk også Forsvarets forskningsinstitutt ferdig en egen rapport på "Desinfeksjon og gjenbruk av åndedrettsvern (filtrerende halvmasker) - litteratursammenstilling".
Med halvmasker mener vi halvmasker i silikon/gummimateriale med utskiftbart filter eller flergangsmasker som det også blir kalt.
I situasjoner der det er risiko for smitte er det behov for å desinfisere mellom hver gang maska tas i bruk. Det finnes ikke standardiserte metoder for dette. Metode vil bl.a. avhenge av maske- og filtermateriale.
CDC har laget dette webinaret, Elastomeric Respirators for U.S. Healthcare Delivery. Her får vi en oversikt over åndedrettsvern og strategier for å spare på filtermaskene, i tillegg til informasjon og tips om hvordan man kan bruke vanlige halvmasker (elastiske) i helsevesenet, med god logistikk og rutiner for desinfeksjon.
Standarder som omhandler ulike typer åndedrettsvern listes opp her:
NS-EN 529:2005 Åndedrettsvern - Anbefalinger for valg, bruk, ettersyn og vedlikehold - Veiledning
NS-EN 149:2001+A1:2009 Åndedrettsvern — Filtrerende halvmasker til beskyttelse mot partikler — Krav, prøving, merking
NS-EN 12942:2023 Åndedrettsvern - Krafttilført filtrerende utstyr med helmasker, halvmasker eller kvartmasker - Krav, prøving, merking
Munnbind
NS-EN 14683:2019 Medisinske ansiktsmasker (munnbind) Krav og prøvingsmetoder er en norsk-europeisk standard som bl.a. beskriver de tre klassifiseringstypene for munnbind. Her skiller man på hvor effektivt munnbindet filtrerer bakterier, og om de beskytter mot dråpe/sprut. Type I er mest egnet for pasienter og personer som er smittet, Type II har høyere filtreringsgrad mot bakterier enn Type I, og Type IIR beskytter i tillegg mot dråper/sprut. Type II/IIR er mest egnet for helsepersonell, og betegnes ofte som kirurgisk munnbind.
Munnbind er smittevernutstyr, men er ikke definert som personlig verneutstyr på samme måte som åndedrettsvern, da det opprinnelig er ment å beskytte omgivelsene for smitte fra den som bruker munnbind, samt ta i mot sprut og dråpesmitte fra pasient. Krav til utforming av munnbind er definert i NS-EN 14683:2019.
NIOSH har også laget et fint infoark hvor de sammenligner munnbind, filtrerende masker og halvmasker.
Den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN har utviklet krav til ikke-medisinske munnbind. Dokumentet SN-CWA 17553:2020 Munnbind til bruk i det offentlige rom – Veiledning om minstekrav, prøvingsmetoder er trukket tilbake og erstattet av SN-CEN/TS 17553:2022 Tekstiler og tekstilprodukter — Munnbind til bruk i det offentlige rom — Minstekrav, prøvingsmetoder og bruk. Detter er en Teknisk spesifikasjon, ikke en Norsk standard, og gir minimumskrav for design, produksjon og ytelsesvurdering av munnbind ment for forbrukere, både for engangsbruk og gjenbruk. Retningslinjene er nyttig for bl.a. de som lager disse og testlaboratorier. De er ikke egnet med hensyn til hjemmesydde munnbind da det kreves laboratorieutstyr for utførelse av testene.
Det finnes flere oppfatninger om hva som er munnbind og hva som er maske, og hva disse beskytter mot. En av hovedgrunnene til at begrepene blandes er at man blander engelsk og norsk, og oversetter man direkte fra engelsk til norsk får begrepene en annen mening enn hva som er vanlig å bruke. "Face mask" blir til "ansiktsmaske", mens "munnbind" er det som er vanligst å bruke. Og for å forvirre helt så har vi erfart at noen også kaller filtermasker for "face mask". Her finner dere en
sammenstilling av norske og engelske uttrykk for munnbind og filtermasker.
Levende virus ble funnet på innsiden av alle testede kirurgiske munnbind.
Kirurgiske munnbind ga i gjennomsnitt rundt seks ganger reduksjon i eksponering for levende aerosolisert virus.
Beskyttelsesnivået varierte avhengig av utforming og konstruksjon av munnbindet og mange av de munnbindene listen til NHS som ble testet ga mindre beskyttelse enn dette.
Filtermasker som er godt tilpasset kan gi minst 100 ganger reduksjon i eksponering for virus som innåndes.
Det finnes mange typer hansker man kan benytte som beskyttelse. Noen er klassifisert for å beskytte mot kjemikalier og mikroorganismer, og noen er også klassifisert til medisinsk bruk. Sistnevnte testes spesielt mot gjennomtrengning av mikroorganismer.
Standard Norge har en samleside for standarder for smittevern. Her finner du informasjon om blant annet standarder for smittevern og smittevernveiledninger for ulike bransjer.
Covid-19 som yrkessykdom
Forskrift om yrkessykdom mm. er endret til også å inkludere covid-19 med alvorlige komplikasjoner. Endringen gis virkning fra 1. mars 2020. Les mer på regjeringen.no.