Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

UNN gjør nødnettet komplett

Tirsdag ettermiddag tok Universitetssykehuset Norge-Norge i bruk det nye nødnettet i sitt dekningsområde.

Per-Christian Johansen, kommunikasjonsrådgiver
Publisert 01.06.2016
En gruppe mennesker i et rom med datamaskiner
Endelig kunne AMK-sentralen ved UNN Tromsø ta i bruk det nye nødnettet, etter lang tids forberedelser. Her sjekker avdelingsleder ved AMK, Unni Haug (fra venstre), AMK-operatør Øyvind Sørensen og lokal prosjektleder Tor André Skjelbakken at alt fungerer som det skal. Foto: Per-Christian Johansen
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Prosjektleder Tor André Skjelbakken (til venstre) fikk sammen med lokale instruktører fortjent oppmerksomhet for arbeidet med det nye nødnettet ved UNN. Til høyre for Skjelbakken står Anita Nilssen (lokal instruktør AMK), Minna Kristiansen (lokal instruktør AMK), Inger Lise Kristiansen (områdeinstruktør og lokal opplæringskoordinator), Trond Are Pedersen (lokal instruktør radioterminal), Lasse Evensen (områdeinstruktør) og Aage Danielsen (områdeinstruktør). Foto: Per-Christian Johansen
En mann og kvinne som sitter ved et bord med en mengde mennesker
Leder for Akuttmedisinsk klinikk, Jon Mathisen, kunne glede seg over at UNN i dag tok i bruk det nye nødnettet. Det ble feiret med kake, her sammen med brukerutvalgets Laila Edvardsen. Foto: Per-Christian Johansen ​Dermed er alle nødetatene lokalt samlet og kan kommunisere på et lukket samband, med langt bedre kvalitet og dekning enn tidligere.
- I praksis betyr dette at AMK-sentralen i Tromsø (113) kan kommunisere til alle involverte i ambulanse-tjenesten på nye nødnettradioer i alle biler og helikopter. I tillegg vil det kommuniseres på felles talegrupper med politi og brannvesen, sier prosjektleder i UNN, Tor André Skjelbakken.

Sikrere kommunikasjon

Gjennom talegruppene vil UNN få til en mye bedre samhandling med de andre nødetatene. I tillegg vil det nye nødnettet bidra til bedre og sikrere kommunikasjonen mellom AMK-sentralen og ambulansepersonell. Med bedre kvalitet vil potensielle misforståelser lukes vekk, og viktige beskjeder kommer sikkert frem.  

- Publikum vil i praksis merke lite til endringen. Det vil fortsatt være de samme dyktige og engasjerte sykepleierne som svarer på nødtelefonen 113, og det vil fortsatt være det samme ambulansepersonellet som rykker ut til sykdom og skade, sier Jon Mathisen, leder for Akuttmedisinsk klinikk ved UNN.

Godt forberedt

Det nye nødnettet, som Motorola har levert til Direktoratet for nødkommunikasjon, vil være avlyttingssikret slik at det også kan benyttes til å utveksle sensitiv informasjon. 

- Det gamle helseradionettet har lenge vært moden for utskiftning. Nå har vi forberedt oss og også oppgradert og forbedret interne rutiner. Totalt har rundt 300 medarbeidere i ambulansetjenesten vært gjennom opplæring, så nå ser vi frem til å ta i bruk det nye nødnettet, legger Jon Mathisen til.

UNN-personell har i lang tid jobbet med opplæring av det nye nødnettet, og skal være godt forberedt til den nye hverdagen som nå møter dem. Det gamle nødnettet vil fortsatt være tilgjengelig som backup i en overgangsperiode.

Kontaktpersoner:

Klinikksjef Jon Mathisen, Akuttmedisinsk klinikk, 909 96 766

Pressevakta UNN: 482 26 000​​