Kan screening for hjerteflimmer bidra til å forebygge hjerneslag?
Det vil forskere nå finne ut. Studien gjennomføres av alle de regionale helseforetakene og ved fem sykehus. Aktuelle deltakere blir invitert via Helsenorge.no
Visste du at hjerteflimmer eller atrieflimmer er den vanligste årsaken til hjerneslag?
Over 100 000 nordmenn har atrieflimmer. Ett av tre hjerneslag skyldes atrieflimmer, og en av tre personer med atrieflimmer vet ikke at de har denne hjerterytmeforstyrrelsen fordi de ikke kjenner noe unormalt. Hjerneslag som skyldes atrieflimmer, kan forebygges med blodfortynnende medisiner.
Vi vet ikke enda om det hjelper å lete systematisk etter, eller screene for, atrieflimmer for å unngå hjerneslag. En slik screening vil kunne være spesielt relevant for personer over 65 år eller hos personer med annen hjerte- og karsykdom.
Vi som er hjerteforskere i NORSCREEN-studien ønsker å gjøre noe med denne kunnskapsmangelen. Vi vil undersøke om en egenundersøkelse med en enkel hjertesensor kan oppdage ukjent atrieflimmer og derved forebygge hjerneslag ved å behandle med blodfortynnende medisiner.
Trenger 35 000 personer
Derfor trenger vi nå deltakere. Allerede har 20031 personer i hele Norge takket ja til å bli med i studien.
Men vi trenger nesten dobbelt så mange. For å kunne få et best mulig svar så er det nødvendig med 35 000 personer.
Du kan av den grunnen bli invitert til å delta i undersøkelsen via Helsenorge. Fra hele landet inviterer vi tilfeldige personer fra Folkeregisteret som er over 65 år. Får du en slik invitasjon, kan du svare på noen spørsmål for å sjekke om du kan være med i studien, og deretter bestemme om du vil gi samtykke til å delta.
Hvis du blir trukket ut til å delta, så får du tilsendt et enkelt plaster-EKG som skal klistres på brystet i minst 7 dager. En sensor fanger opp hjerterytmen og sender hjertesignalene via en app i din smarttelefon til en database. Noen havner i en kontrollgruppe og trenger dermed ikke å registrere hjerterytmen.
Deltakerne i begge gruppene vil bli fulgt via sentrale helseregistre i fem år for å se om det blir forskjell i antall hjerneslag blant dem som har oppdaget atrieflimmer via hjertesensoren og dem som deltok i kontrollgruppen.
Uregelmessig hjertebank?
Har du kjent uregelmessig eller unormalt rask hjertebank?
Da bør du kontakte fastlegen din eller legevakta og få tatt et EKG som lett kan fastslå om det er atrieflimmer. Forekomsten øker med alderen og særlig blant eldre er dette en vanlig sykdom, nærmest en folkesykdom. Over 20% av 80-åringer har atrieflimmer. Medvirkende årsaker kan være høyt blodtrykk, arv, annen hjertesykdom, diabetes, overvekt, mye alkohol og lite fysisk aktivitet, og menn har noe mer atrieflimmer enn kvinner.
Les mer om studien "Selvscreening for atrieflimmer"
Hvem gjennomfører studien?
Alle de norske regionale helseforetakene finansierer og driver denne store studien sammen, og de fire universitetene med legeutdanning er også representert i styringsgruppen.
Studien gjennomføres av Oslo universitetssykehus i samarbeid med bl.a. Haukeland Universitetssykehus, St. Olavs hospital, Universitetssykehuset i Nord-Norge og Sørlandet sykehus.
Studien er godkjent av Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk.
Prosjektledelsen er i Oslo ved OUS/UiO og studiesenteret er ved Sørlandet sykehus Arendal.