Kurs i lindrende behandling i Tromsø
Sentrale oppgaver er kompetanseheving, fagutvikling og forskning, nettverksarbeid og organisering av tjenesten. Vi samarbeider med helsepersonell i sykehus og i kommunehelsetjenesten.
Lindring ved Covid-19
Lindring av døende pasienter med Covid-19 vil i stor grad være som øvrige døende og generelle retningslinjer kan derfor i stor grad følges. Imidlertid kan sykdomsforløpet være mer dramatisk med stor grad av tungpust.
Mye av behandlingen av Covid-19 vil trolig skje utenfor spesialiserte avdelinger på sykehus.
Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse har på oppdrag for Helsedirektoratet utviklet et e-læringskurs skal gi helsepersonell i kommunale helse- og omsorgstjenester kompetanse i palliativ omsorg, pleie og behandling av eldre og alvorlig syke personer med covid-19.
Håndbok i lindrende behandling
«Håndbok i lindrende behandling» er utviklet av Kompetansetjeneste for lindrende behandling i Nord-Norge, «Lindring i nord». Håndboken er et verktøy i klinisk praksis. Den inneholder veiledende tiltak og prosedyrer knyttet til ulike symptomer og problemstillinger i livets sluttfase. Håndboken tar utgangspunkt i lindrende behandling ved avansert kreftsykdom, men tiltakene kan òg være overførbare til andre pasientgrupper. Håndboken ble sist revidert i 2012.
Konverteringstabell for opioider
Konverteringstabellen for opioider revidert etter ny litteratur, gjeldende retningslinjer og forandringer i legemiddeltilgjengelighet.
Håndboken og konverteringstabellen kan bestilles ved å sende e-post
(NB - Vi er dessverre fri for Håndbok i lindrende behandling og nye vil ikke bli trykket før den eksisterende Håndboken er revidert. Dere kan eventuelt skrive ut PDF-versjonen. Det er fremdeles mulig å bestille konverteringstabell for opioider)
Priser
Håndbok i lindrende behandling og inntil 5 stk. konverteringstabeller sendes gratis til legekontorer og institusjoner i Nord Norge:
-
Hefte Håndbok i lindrende behandling kr. 150,-
-
Ringperm kr. 200,-
- Nytt innhold til ringperm kr. 150,-
- Konverteringstabell kr. 20,-
Nettverk for ressurssykepleiere
Nettverksarbeid er sentralt for samhandling, for ivaretakelse av kontinuitet i pleie- og omsorgstilbudet og for å spre kompetanse om lindrende behandling.
Kurs, konferanser og utdanning
Opplæringsvideoer publisert av Lindring i nord 9. mars 2022
Videoene gjelder palliasjon. Mange av anbefalingene i palliasjon er konsensusbasert og etablert på bakgrunn av klinisk erfaring. All behandling må basere seg på individuell vurdering av den enkelte pasient.
Kurs i lindrende behandling i Tromsø
Arrangeres 1.- 3. mars 2023
Sted: Store auditorium, UNN Tromsø
Målgruppe: Helsepersonell som jobber med lindrende behandling i spesialist- og kommunehelsetjenesten
Kurs for allmennleger: « Kreft i allmennpraksis - fra forebygging til palliasjon».
Arrangør: Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling (KLB), Helse Sør-Øst
Tid: 9. og 10. februar 2023
Sted: Ullevål sykehus
Frist for påmelding: 1.januar 2023.
Kurset er godkjent av Den norske legeforening som 16 timer med videre-/etterutdanning.
Digitale kurs
Utdanninger
Kommunale prosjekter
Tips ved oppstart av enkeltsenger og lindrende enheter i kommunal regi
Utlysning av tilskudd til kompetansehevende tiltak for lindrende behandling og omsorg ved livets slutt
Målet med tilskuddet er å styrke kvaliteten i tilbudet til pasienter med behov for lindrende behandling og omsorg i livets sluttfase uansett diagnose og deres pårørende. Søknad sendes til
Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Fullstendig utlysning og informasjon om regelverk finnes på
Helsedirektoratets nettsider.
Søknaden behandles av Fylkesmannen i Troms og Finnmark i samarbeid med oss i «Lindring i nord». Ta gjerne kontakt med oss for råd og veiledning både i søknadsprosessen og i forbindelse med gjennomføring av prosjektene når dere evt. har fått midler, telefon: 776 26074 epost:
reg.klb@unn.no
Nyhetsbrev
Sentrale dokumenter
Helsedirektoratets veileder om pårørende i helse- og omsorgstjenesten. Veilederen omfatter voksne, ungdom og barn som pårørende. Pårørende til pasienter som har livstruende – og alvorlig progredierende sykdom omtales som pårørende med særlig behov for støtte.
NSFs faggruppe for kreftsykepleiere har utarbeidet «Beskrivelse av kreftsykepleiers kompetanse, funksjon og ansvar». Denne ble godkjent av generalforsamlingen på årets Landskonferanse i kreftsykepleie i Sarpsborg, og skal bidra til en felles forståelse av kreftsykepleieres særegne kompetanse.
Barn som p årørende - resultater fra en multisenterstudie(Studie fra 2015. Materialet i multisenterstudien består av informasjon om 534 familier: 202 i somatiske spesialisthelsetjenester, 199 i psykisk helsevern, 133 i tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Skjema er utfylt av barn, foreldre (pasient og annen foreldre), behandlere, lærere og barnehagepersonell. Nordlandssykehuset var med i studien) Andre aktuelle nettsteder
Pallreg.no (Nasjonalt register over palliative virksomheter)
Om oss
Regional kompetansetjeneste for lindrende behandling, "Lindring i nord", er organisert som enhet under Kreftavdelingen, Universitetssykehuset Nord-Norge HF.
Kontakt oss
Ansatte
Sølvi HallKontaktperson område Helgelandssykehuset HF
Kreftsykepleier, 20 prosent stilling
Telefon 751 25296 eller mobil 996 04061
s.hall@online.no
Tom DønnemOnkolog, PhD. 10 prosent stilling
Tom.donnem@unn.noPostadresse:Universitetssykehuset Nord-Norge
Kompetansetjeneste for lindrende behandling
Kreftavdelingen
Postboks 13
9038 Tromsø