Målgruppe
Personer med medfødte eller tidlig ervervede kognitive problemer som trenger habilitering. Personer med psykisk utviklingshemning og med autisme skal prioriteres. Eksempel på kognitive funksjoner kan være hukommelse, konsentrasjon, oppmerksomhet eller innlæring.
Henvisninger
Henvisninger til oss må komme fra lege (fastlege eller sykehuslege). Unntaket er henvisninger etter helse -og omsorgstjenesteloven kapittel 9, der hver kommune har utnevnt en ansvarlig person som henviser videre til oss. Teamet har ukentlige inntaksmøter. En av de ansatte i teamet blir hovedansvarlig for den som er henvist. Vår arbeidsmåte innebærer at man som oftest er i kontakt med flere i teamet underveis.
Arbeidsområder
Utredning, diagnostisering og veiledning/oppfølging. Utredningen kan blant annet innebære nevropsykologiske undersøkelser, somatisk undersøkelse, kartlegging av praktiske ferdigheter og intervjuer med personen selv og nærpersoner. Resultater av utredningen blir (etter avtale) muntlig presentert for personen selv og for aktuelle nærpersoner. Skriftlig tilbakemelding blir alltid gitt til den som har henvist.
Veiledning/oppfølgning
Kan, ut fra behov og aktuell problemstilling, for eksempel være veiledning til nærpersoner, støttesamtaler med personen selv, deltakelse i ansvarsgruppe, deltakelse i utarbeidelse av individuell plan, rådgivning til andre involverte instanser, undervisning med mer.
Rettigheter
Generelt for pårørende
Forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og koordinator
Rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator
Oppfølging av personer med store og sammensatte behov
Prioriteringsveileder, habilitering av barn og unge i spesialisthelsetjenesten
Prioriteringsveileder, habilitering av voksne i spesialisthelsetjenesten
Andre ressurser:
Hjemmeundervisning av elever med særlige behov
Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende (LUPE)
NAKUs Kunnskapsbank
Norsk forbund for utviklingshemmede
Sjeldne diagnoser (Frambu.no)