Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Matallergi

Mange har et unødvendig restriktivt kosthold grunnet ubekreftet mistanke om overfølsomhet overfor enkelte typer mat.

​Det er bare rundt 5 % av alle med mistenkt matallergi som faktisk har det. Kostholdsrestriksjoner kan være problematisk, spesielt når basismatvarer som melk eller gluten (hvete, rug, bygg og havre) blir utelatte uten god grunn.

Sentralt i utredningen står åpen og dobbeltblind matvareprovokasjon ved klinisk ernæringsfysiolog. Klinisk ernæringsfysiolog gir også diett- og kostråd. Mange følger strenge dietter, og risikerer mangelsykdommer fordi en ikke tar nok hensyn til for eksempel tilstrekkelig inntak av kalsium fra andre matvarer ved melkeallergi.

Håndtering av matallergi i skoler og barnehager

Oppdaterte nasjonale faglige råd for håndtering av matallergi i skoler og barnehager er publisert av Helsedirektoratet i samarbeid med RAAOene.

Les rådene på Helsedirektoratets nettsider
En person som holder en sprøyte

Min matallergi

Planleggingsskjema for tilrettelegging matallergi.

Skjemaet er interaktivt, og kan fylles ut på nett før utskrift. Husk å oppdatere jevnlig og i takt med barnets utvikling og behov.

Allergiskjema MINE ALLERGIER NY 250823.pdf
Skjema med eksempel på utfylling

E-læringskurs Matallergi i skoler og barnehager

Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet har laget et e-læringsprogram med tema som ivaretar håndtering av matallergi i barnehager og skoler. Du kan ta hele kurset samtidig, det tar ca 45 minutter, eller du kan plukke ut moduler som passer inn i din arbeidshverdag.  

E-læringskurs Matallergi i skoler og barnehager
Et barn på vei til skolen

Filmer

​RAAO har laget et knippe filmer til dere som arbeider i skoler og barnehager som kan være til hjelp i håndtering av matallergi​. 

    Sist oppdatert 18.04.2024