Videokonsultasjon

Når fysisk undersøkelse ikke er nødvendig, kan du få tilbud om videokonsultasjon. Vi bruker "Skype for Business" som er godkjent for bruk i pasientkonsultasjoner ved alle sykehus i UNN. På denne siden finner du det du trenger for å koble deg opp og delta i videokonsultasjon med behandleren din.

Innledning

Fordelen med videokonsultasjon er at du slipper å dra til sykehuset når det ikke er nødvendig. Hvis du trenger undersøkelse eller inngrep, må du til sykehuset. Ikke alle våre poliklinikker/avdelinger tilbyr videokonsultasjoner enda. Spør behandleren din om neste konsultasjon kan gjøres på video.

Samtykke og e-postadresse

Du må oppgi e-postadresse, slik at vi kan sende deg innkalling til videokonsultasjonen. 

Behandleren må også ha muntlig samtykke fra deg for å kunne bruke videokonsultasjon. Samtykket blir dokumentert, og du kan trekke det tilbake når som helst – uten å måtte oppgi årsak, og uten at det går ut over behandlingen din. For å trekke tilbake ditt samtykke, kontakt poliklinikken der du skal ha videokonsultasjonen. 

Tekniske krav for å kunne delta i videokonsultasjoner

 1. Du må ha en mobiltelefon, nettbrett eller bærbar PC som er koblet til internett. Internettforbindelsen må være stabil (Wifi/4G)
 2. Du må kunne laste ned og installere appen «Skype for Business» på mobilen eller nettbrettet (på bærbar PC kjøres "Skype for Business" i nettleser) 
 3. Du må kunne lese personlig e-post på den enheten du skal benytte (mobil/nettbrett/ bærbar PC)
OBS! Video krever en viss datamengde. Hvis du bruker 4G må det være nok data igjen på abonnementet. Vi anbefaler derfor at du bruker Wifi hvis du kan.

Kostnader

Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler, og du må betale egenandel som ved fysisk oppmøte. 

Taushetsplikt og personvern

Regler om taushetsplikt og behandling av informasjon under samtalen gjelder ved videokonsultasjon på samme måte som ved fysisk frammøte, i tråd med Helsepersonelloven og Pasientrettighetsloven. Relevante og nødvendige helseopplysninger blir journalført som om samtalen foregår ansikt til ansikt eller på telefon. 

Av sikkerhetsmessige årsaker brukes Skype for Business, fordi den benytter en kryptert linje, og samtalen (lyd og bilde) blir ikke lagret, verken på internett eller på våre servere. Det er heller ikke mulig å sende tekstmeldinger («chat») i løsningen. 

Nærmere informasjon om hvordan personopplysningene dine vil bli behandlet, står i personvernerklæringen vår. Hvis du har spørsmål, kontakt personvernombudet på e-post personvernombudet@unn.no eller telefon: 776 26000 (sentralbord).

Før

Det er viktig at du har gjort deg kjent med utstyret i god tid før første videokonsultasjon. Vi anbefaler at du bruker mobil eller nettbrett hvis du kan. Pass på at enheten er tilkoblet strøm (evt. at batteriet er fulladet), at du har god belysning og at du sitter i et stille rom der ingen andre kan høre deg. 

Forberedelse til Skype for Business

Last ned appen «Skype for Business» i god tid, og gjør deg kjent med hvordan den brukes. På PC trenger du ikke laste ned "Skype for Business" på forhånd. Uansett om du bruker mobil, nettbrett eller PC, anbefaler vi at du leser nøye gjennom all informasjon nedenfor om nedlasting, installasjon og oppkobling fra den enheten du ønsker å bruke.

Hvordan klargjøre mobil/nettbrett for videokonsultasjoner?

iPhone/iPad
 1. Gå inn på «App Store» 
 2. Trykk på SØK nederst til høyre på skjermen
 3. Skriv SKYPE FOR BUSINESS i søkefeltet
 4. Trykk på HENT på appen «Skype for Business»
 5. Etter installasjonen åpner du appen «Skype for Business». Du må svare "Tillat/OK" på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 6. Ikke logg inn – lukk appen.
Android
 1. Gå inn på «Play Butikk» på mobiltelefonen
 2. Skriv SKYPE FOR BUSINESS i søkefeltet øverst på skjermen
 3. Trykk INSTALLER på appen «Skype for business"
 4. Etter installasjon åpner du appen «Skype for business». Du må svare "Tillat/OK" på spørsmål om å gi appen tilgang til kamera, mikrofon, kontakter etc. 
 5. Ikke logg inn – lukk app.

Teste videokonsultasjon fra mobil/nettbrett

Etter at du har installert appen på mobil eller nettbrett, bør du teste oppkoblingen. I e-postinnkallingen du fikk fra sykehuset, ligger det lenke til videokonsultasjonen.

 1. Trykk på lenken «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon»
 2. Trykk «Bli med som gjest»
 3. Skriv inn navnet ditt og trykk den store blå pilen
 4. Du kommer nå til den virtuelle lobbyen (venterommet) for videokonsultasjonen. Testen er vellykket, og du avslutter ved å trykke «Avbryt».

Hvordan klargjøre PC for videokonsultasjoner?

Dersom du ikke har «Skype for Business» installert på PCen, må du installere et «tillegg» for å kunne kjøre videokonsultasjonen. For å gjøre det, følg disse instruksjonene: 

Ofte stilte spørsmål

Koster det noe å laste ned å laste ned eller bruke appen «Skype for Business»?

Nei. Det er gratis både å laste ned og bruke denne appen. Hvis du bruker mobilnett (4G) vil datatrafikken bli belastet ditt abonnementet på vanlig måte. Vi anbefaler at du bruker Wifi hvis du kan.

Jeg får ikke lastet ned appen til mobilen

Sjekk at du er koblet til Wifi, og at du har logget inn på kontoen din i App Store/Google Play.

Jeg får ikke startet opp appen i Android

Noen mobiler har sikkerhetsinstillinger som gjør at du ikke får startet Skype for Business. Prøv å se etter beskjeder du må svare ut på skjermen.

Jeg får ikke aktivert video

Gå til «Innstillinger»/«Settings» på mobilen, finn frem til Skype for Business i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt kameratilgang for appen.
 
Jeg får ikke aktivert lyd
Gå til «Innstillinger»/«Settings» på mobilen, finn frem Skype for Business i lista. Trykk på den og sjekk om du har gitt mikrofontilgang for appen.

Hvilket brukernavn/passord skal jeg bruke for å logge på Skype for Business fra mobil/nettbrett?

Du skal ikke velge alternativet «Logg på» i Skype for Business, men «Bli med som gjest». Da trenger du ikke brukernavn/passord, men skriver bare navnet ditt og trykker deretter på den blå pilen for å bli koblet opp.

Jeg har trykket på «Bli med som gjest», og det kommer et skjermbilde hvor det står «Lykke til med møtet», men den blå sirkelen står bare og snurrer. Hva gjør jeg?

 • Hvis det har snurret mer enn 30 sekunder i dette skjermbildet, trykk « Avbryt» og velg deretter «Bli med som gjest» en gang til. 
 • Hvis du er koblet på mobilnett (4G), kan årsaken være at du ikke har nok datamengde tilgjengelig. Løsning: koble til Wifi.

Hvordan skal jeg starte videokonsultasjonen?

For å starte videokonsultasjonen trykker du på lenka «Trykk HER for å bli med i videokonsultasjon» som ligger i innkallingen du har fått på e-post. Men før du gjør dette, er det viktig at du har lest og fulgt veiledningen om nedlasting, installasjon og oppkobling med den enheten du ønsker å bruke. 

Jeg finner ikke innkallingen fra sykehuset i e-postboksen min

 • Hvis du har trykket «Godkjenn» på innkallingen, kan innkallingen ha blitt flyttet til kalenderen din. Sjekk på den aktuelle datoen i kalenderen.
 • Hvis du heller ikke finner avtalen i kalenderen, prøv å søk etter innkallingen i e-postboksen. Søk f.eks. på stikkord «video». 
 • Hvis du fortsatt ikke finner innkallingen, ta kontakt med den aktuelle avdelingen på sykehuset slik at vi kan sende deg innkallingen på nytt. 

Jeg hører ikke behandler

Skru opp lyden på mobilen. Volumtaster er oftest på siden av mobilen. Sjekk også at du ikke har deaktivert lyd i appen (ikon for høyttaler).

Kameraet viser ikke meg

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet oppe til høyre for å skifte kameraet du viser.

Jeg er tilkoblet WIFI, men får ikke aktivert kameraet

Du er trolig tilkoblet et offentlig nettverk med sikkerhetsinnstillinger som gjør at du dessverre ikke får opp video.

Under

Konsultasjonen gjennomføres som om samtalen foregikk ansikt til ansikt på sykehuset. I starten er det viktig at alle presenterer seg. Hvis du har en venn eller pårørende tilstede under samtalen, er det viktig at vedkommende blir presentert og er synlig for behandleren.

Delta med PC (PDF)

Delta med mobil eller nettbrett (PDF)

Se video hvordan du kobler deg opp her.

NB: Videoen er laget av Helse Møre og Romsdal, men fremgangsmåten er helt lik uansett hvilket sykehus du har videokonsultasjon med.

Etter

Du vil motta faktura for eventuell egenandel på samme måte som ved fysisk oppmøte. 

Kontaktinformasjon

Relaterte artikler

Fant du det du lette etter?