HELSENORGE
Psykisk helse- og rusklinikken

Tvangslidelser (OCD) hos voksne

Er du rammet av tvangslidelser (OCD) innebærer det at du er plaget av tilbakevendende ubehagelig tanker og/eller tvangshandlinger. Det finnes to dokumentert virksomme behandlingsmetoder, og førstevalg er ulike varianter av metoden eksponering med responsprevensjon (ERP). Resultatene er svært gode og 60-70 % av de som får kvalitetssikret ERP-behandling blir betydelig bedre i løpet av behandlingen. Det er også vist at mange kan oppnå bedring gjennom medikamentell behandling.

 

Ventetider

Innledning

OCD-teamet i Helse Nord gir et regionalt tilbud som tilbyr utredning og behandling av tvangslidelse (OCD) hos voksne pasienter i Finnmark, Troms og Nordland. Teamet er lokalisert ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Tromsø.

Det er anslått at rundt 0,2-1 % av befolkninga har ei tvangsliding. Tvangsliding rammar ofte tidleg i livet og ubehandla blir han ofte kronisk (Frå Nasjonal implementering av behandling for tvangsliding). 

Tvangsliding (OCD) kan framstå på mange ulike måter. Felles er at ein slit med påtrengande og hyppig tilbakevendande tankar som gir betydeleg angst og ubehag (tvangstankar) og som ein forsøker å kontrollere eller bli kvitt ved å utføre mentale eller fysiske ritual (kompulsjonar/tvangshandlingar).

I perioden 2011–2016 blei det gjennomført eit nasjonalt prosjekt der det blei oppretta spesialiserte behandlingsteam (OCD-team) i norske helseføretak. Dette blei gjort for å sikre at alle OCD-pasientar skal ha tilgang på dokumentert verksam og kvalitetssikra behandling av sitt lokale distriktspsykiatriske senter (DPS). Utgreiing og behandling ved OCD-team er spesialisert og tidsavgrensa.

Henvisning og vurdering

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten, men annet helsepersonell kan også henvise. Spesialisthelsetjenesten vil da på bakgrunn av prioriteringsveilederen- "Psykisk helsevern for voksne" avgjøre om du har krav på behandling.

Terskelen for å henvise til et OCD-team skal være lav. Dersom pasienten vurderes å ha rett til nødvendig helsehjelp og det er mistanke om tvangslidelse (OCD), så er dette tilstrekkelig. Etter en slik vurdering ved lokalt distriktspsykiatrisk senter (DPS) eller BUP, sendes det en sekundærhenvisning til OCD-teamet.

Hvorfor sekundærhenvisning?

Utredning og behandling ved OCD-teamet er avgrenset til OCD og foregår over et begrenset tidsrom. Mange som er rammet av tvangslidelse (OCD) har også tilleggslidelser og behov for oppfølging, utover det OCD-teamet tilbyr. Henvisninger skal derfor være sekundærhenvisninger der saken er åpen ved DPS som henviste. Dette garanterer at pasienten får en helhetlig og spesialisert hjelp.


Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisning sendes til lokalt DPS og bør inneholde en kort beskrivelse av de aktuelle tvangstankene og tvangshandlingene, samt omfanget av problemene. Det anbefales også at det i henvisning bes om at pasienten sekundærhenvises til OCD-team for utredning og eventuell behandling av tvangslidelse (OCD). 

Nasjonal veileder for henvisninger til spesialisthelsetjenesten (Helsedirektoratet)     

 

Utredning

Før du startar i behandling for tvangslidingar må du gjennom ei grundig utgreiing. Under utgreiinga  blir situasjonen din og eventuelle andre lidingar kartlagt, med føremål å skreddarsy behandlinga for deg som pasient. 

Utgreiinga består av:

  • Relevante testar og intervju (på fagspråk kalt strukturerte diagnostiske intervju)
  • Relevante skjema som du skal fylle ut sjølv (sjølvrapporteringsskjema)
  • Informasjon om sjukdomshistoria di (anamnese)
  • Observasjonar frå behandlarar (kliniske observasjonar)

Når eit OCD-team mottar ei tilvising vil det først bli gitt tilbod om pre-screeningssamtale. Denne har som føremål å finne ut om plagane og problema best kan forklarast og beskrivast som ei tvangsliding. Omfanget av problema blir også vurdert. Målet med samtalen er å avklare om pasienten har tvangsliding (OCD) og om pasienten ønsker tilbod om behandling. Ein pre-screeningssamtale tar vanlegvis 20-40 minutt. 

Dersom det blir vurdert at pasienten har ei tvangsliding (OCD) og vedkommande ønskar behandling frå teamet, blir det gjennomført ei grundig utgreiing. Denne består vanlegvis av 1-2 møte, kvar på ca. 60-120 minutt.

Dersom du bor mer enn én time fra Tromsø, vil utredning og behandling foregå ved bruk av Skype/videosamtaler og i noen tilfeller også over telefon.

Behandling

I all behandling er det viktig at du saman med behandlar blir einige om mål for behandlinga. 

Behandlingsmetodar for OCD


Det finst to dokumenterte verksame behandlingsmetodar; 

  • Ulike variantar av eksponering med responsprevensjon (ERP)
  • Medikamentell behandling
Skal behandlinga hjelpe, må den gjerast på riktig måte og bli gitt i riktig dosering. Det inneber at det må leggast til rette slik at behandlinga kan vere hovudfokus i den perioden behandlinga varer. Det blir gjennomført rutinemessig evaluering av kvar behandlingsløype for å sikre at behandlinga blir tilbydd med nødvendig kvalitet. Dette gjer vi gjennom intervju og spørjeskjema. 

Skal behandlinga verke må ein som pasient ha tatt eit val om å bli kvitt lidinga og saman med behandlar jobbe mot dette målet. Det er også avgjerande at det ligg til rette for behandlinga i pasientens kvardag, slik at ein følger opp heimeoppgåver som ein blir einige om saman med behandlarane. 

Det er vanleg å vere ambivalent og grue seg i forkant av behandlinga og dette kan du ta opp under pre-screening og utgreiinga. Behandlarar vil ofte formidle at det kan vere betre å vente til ein har bestemt seg og forholda ligg til rette, framfor å gå i gang med ei behandling som er ikkje er fullverdig. Dette for å førebygge behandlingsløyper som gjennomførast «halvhjerta», og der ein opplever begrensa betring og får mindre tru på behandling og eigne moglegheiter for betring. 

Behandlinga er svært effektiv og 60–70 % som gjennomfører ERP-behandling opplever betydeleg betring. Omfattande forsking viser at behandlinga kan gis i ulike format, for eksempel over 10-15 behandlingssesjonar eller som intensivbehandling i firedagarsformatet. Det er avgjerande for resultatet at behandlinga blir tilbydd med høg kompetanse og skreddarsydd den enkelte pasient. 

På grunn av kort behandlingstid, høgare grad av symptombetring, mindre biverknadar og lågare risiko for tilbakefall etter avslutta behandling, anbefaler vi ERP som førsteval, sjølv om denne behandlinga er kompetanse- og ressurskrevande (Frå Behandling av tvangslidelser: Plan for nasjonal implementering av dokumentert virksom behandling).
Les mer om Eksponering med responsprevensjon (ERP) for voksne

Eksponering med responsprevensjon (ERP) for voksne

Eksponering med responsprevensjon innebærer gradvis å utsette (eksponere) seg for ubehagelige situasjoner og gjennom dette lære seg å tolerere angst og endre reaksjonsmønsteret.

 

Hvis du for eksempel har smittetvang, skal du trene på å ta på noe som du mener er skittent og la lære å vaske hendene etterpå. 

"Litt skittent" ka være et tørkepapir som så vidt har vært i borti et annet tørkepapir, som igjen har vært i kontakt med enden på en tannpirker, som har vært i kontakt med en bok som har vært et sted du opplever som skittent. Dette er "eksponeringen". "Responsprevensjonen" består i at du ikke skal vaske deg etter at du har tatt i tørkepapiret.

Et annet eksempel kan være å forlate huset og sjekke låsen bare én gang (eksponering) uten å gå tilbake og sjekke igjen (responsprevensjon). Du venner deg ganske raskt til den situasjonen som gir angst, og oppdager at angstnivået ditt har sunket betraktelig. Du kan da gå videre til å berøre noe som er mer "skittent" eller ikke sjekke låsen i det hele tatt, uten å utføre den rituelle atferden som vasking eller sjekking.

  1. Før

    Før du kommer inn til behandling bør du tenke over hva du ønsker å oppnå med behandlingen. Det er fint om du klarer å gjøre noen små endringer i ventetiden.

  2. Under

    Du skal sammen med behandler bli enig om mål for behandlingen. En god relasjon til behandler er viktig for å få god hjelp, og det finnes mange ulike behandlingsstrategier.

    Eksponering med responsprevensjon innebærer gradvis å utsette seg for ubehagelige situasjoner og gjennom dette lære seg å tolerere angst, og samtidig stoppe reaksjonsmønsteret du har hatt fram til behandlingen startet.

  3. Etter

    Det er viktig at du fortsetter å bruke det du har lært i behandling. Når terapiperioden nærmer seg slutten, er det vanlig å snakke om hvordan du kan redusere faren for tilbakefall.

Gå til Eksponering med responsprevensjon (ERP) for voksne

Les mer om Fire dagers behandling for tvangslidelser (OCD) - Tromsø

Fire dagers behandling for tvangslidelser (OCD) - Tromsø

The Bergen 4-day Treatment (B4DT) er en konsentrert eksponeringsbehandling for tvangslidelser, men er også tilpasset til bruk for andre psykiske lidelser, slik som panikklidelse og sosial angstlidelse. Behandlingen går over fire dager og har svært gode resultater. I Tromsø tilbyr vi per i dag denne behandlingen kun for tvangslidelser (OCD).

4-dagersbehandlingen har vist seg å være svært virksom. Ved oppfølging etter 1 uke har 90% opplevd en klar bedring, og fire år etter behandlingen er nesten 70 % kvitt lidelsen. (helse-bergen.no) Behandlingen er svært godt likt av pasientene og de fleste som starter, gjennomfører. 
B4DT bygger på kjente behandlingsprinsipper, men der behandlingen tidligere ble delt opp i 45 minutters sesjoner og spredd over flere måneder, gis B4DT i løpet av fire påfølgende dager i grupper på tre til seks pasienter og tilsvarende antall behandlere.
  1. Før

    Før du starter opp, må du selv ha tatt et valg om å bli kvitt lidelsen og å gå fullt inn for dette. I seg selv kan dette være krevende, og vi bruker derfor tid før oppstart både på å kartlegge lidelsen din, og å sikre at du har fått nok informasjon om hva behandlingen innebærer. Dersom vi tenker at denne behandlingen kan være nyttig for deg, og du ønsker å ta imot tilbudet, må du sette av de fire dagene og gi behandlingen full oppmerksomhet.

    Behandlingen må være skreddersydd for deg og din lidelse. Derfor er det viktig med god utredning og diagnostisering før du får tilbud om behandlingen.

  2. Under

    Behandlingen kombinerer de beste elementene fra individuell behandling med den drahjelp en får ved å jobbe side ved side med andre som går gjennom den samme snuoperasjonen. Når pasientene blir bedt om å bruke maks fem ord på å beskrive behandlingen sier de gjerne ting som «hardt arbeid»; «krevende»; «berg-og-dal-bane» og når de blir bedt om å beskrive resultatet sier de ofte: «magisk»; «forandret livet» «de viktigste dagene noensinne». Siste dag av gruppen lages det også en plan for for å hjelpe deg med å få endringen fra 4-dagers behandlingen til å bli en del av hverdagen.

  3. Etter

    OCD-teamet vil gi deg oppfølgingstimer ti dager og tre måneder etter gruppen. Vi vil da kontakte deg for å høre hvordan det går med deg, og vil gi deg skreddersydde råd om hvordan du skal sikre at endringen holder seg. De tre første ukene etter gruppen vil du også daglig registrere på nett hvordan du jobber med endringen. Vi samarbeider tett med ditt lokale DPS, og de vil få tilbakemelding fra oss om hvordan det går.


    For at du skal få denne viktige oppfølgingen som er en integrert del av 4-dagers behandlingen, sekundærhenvises du av OCD-teamet allerede før oppstart av behandling til Klinikk for 4-dagers behandling ved Helse Bergen. Før du starter i gruppe svarer du på en del spørsmål om plager knyttet til lidelsen din.

Gå til Fire dagers behandling for tvangslidelser (OCD)



Les mer om Medikamentell behandling ved tvangslidelser (OCD)

Medikamentell behandling ved tvangslidelser (OCD)

Dersom det ikke er aktuelt med eksponeringsbasert behandling (ERP) eller i tilfeller hvor personer har gjennomgått eksponeringsbehandling og ikke hatt nytte av dette, kan medikamentell behandling med antidepressiva være til god hjelp. 

Kunnskapsbasert behandling for voksne med tvangslidelse omfatter eksponeringsbaserte kognitive-atferdsterapeutiske tilnærminger og medikamentell behandling, hvor de psykologiske tilnærmingene er førstevalg. I noen tilfeller vil medikamentell behandling også kunne være nyttig for å komme i posisjon til å kunne nyttiggjøre seg og lære prinsippene for eksponeringsbasert behandling.

  1. Før

    Før oppstart kartlegges hvilke medikamenter du evt. bruker eller har brukt tidligere. Du vil også få en grundig forklaring på hvorfor medikamentell behandling anbefales, hvor lang tid det kan ta før du oppnår forventet effekt, informasjon om bivirkninger og hvor lenge behandlingen forventes å pågå er også viktig for deg å vite noe om.Det er også viktig at du tar medikamentene som forskrevet av lege.

  2. Under

    Det bør jevnlig vurderes om du faktisk blir bedre av medisineringen. Dette gjøres gjennom intervju og strukturerte spørreskjema, og andre tiltak om det er behov for det. Ca. 2 uker etter oppstart av behandling blir du innkalt til lege for oppfølging. Hvis legen vurderer at det foreligger en risiko for selvmord skal oppfølging skje allerede etter en uke.Noen ganger kan det være aktuelt å bytte til et annet preparat, på grunn av manglende effekt eller på grunn av sterke bivirkninger som ikke går over. Dersom du skal slutte med medikamentet er det viktig at dette gjennomføres i samråd med lege. Dette fordi det da er viktig at nedtrappingen foregår gradvis for å unngå potensielt sterke symptomer.

  3. Etter

    Når det er funnet effektiv medisin mot dine OCD symptomer bør den fortsette minst 12 måneder etter reduksjon eller bortfall av symptomer. Deretter bør behovet for fortsatt medikamentell behandling vurderes fortløpende samtidig som du tilbys ny vurdering ved OCD team med tanke på eksponerings-behandling.For å unngå bivirkninger ved nedtrapping og avslutning av medisiner, bør dette skje gradvis over flere uker eller måneder i samråd med lege din.

Gå til Medikamentell behandling ved tvangslidelser (OCD)


Store deler av behandlinga vil som regel bli gjennomført på stader der lidinga til dagleg utspiller seg. Dette inneber at det ofte blir gjennomført trening andre stader enn på behandlar sitt kontor. Det inneber også at behandling for ei tvangsliding må bli gitt av det lokale DPS, i områda der pasienten bur. Derfor har implementeringa av nasjonale OCD-team vore viktig for å sikre eit godt behandlingstilbod over heile landet. I Hordaland tilbyr OCD-teamet i Bergen behandling for pasientar.

Ved OCD-teamet i Tromsø er firedagersformatet vårt førstevalg, ettersom denne behandlinga har vist svært gode resultater.

Oppfølging

På slutten av behandlingen utarbeides det en detaljert plan for videre trening for å sikre at endringene en har oppnådd blir en del av hverdagslivet. Det er avgjørende at en er villig til å trene systematisk og benytte de tilnærmingene en har lært i behandling. Det er også vanlig at det gjennomføres en oppfølgingssamtale 3 - 12 måneder etter endt behandling. 


Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Biblioteket på Åsgård

Åpningstid:

Mandag og torsdag fra kl. 12.00 til 15.30
Tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 8.30 til 12.00
Les mer om biblioteket

Davvisámegiel dulka (nordsamisk tolk)

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Internett

​Over store deler av Åsgård-området kan du kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

Det ligger kafé i bygg 8. Gå inn hovedinngangen, ned trappa, og rett fram gjennom glassgangen. Ved enden av gangen går du til høyre.

Kaféen er åpen mandag til fredag fra klokka 08.30 til 14.30​.

Kartleggingsskjema Checkware- for deg som skal til behandling

Etter henvisning til psykisk helsevern og avtale med behandler kan du få tilgang til kartleggingsverktøyet Checkwar​e. Skjemaet er ment å kvalitetssikre utredningen av psykiske helseplager. I tillegg til dine beskrivelser og behandlers vurdering, skal kartleggingen bidra til å sikre bred forståelse av dine aktuelle plager eller lidelser.

Hvis du får problemer med å logge inn kan du ta kontakt med ekspedisjonen på den avdelingen der du skal til behandling, slik at de kan sjekke tilgangen din.

Kartleggingsverk​tøyet​

Konserter og kultur

Det blir blant annet arrangert quiz eller lunsjkonserter på Åsgård hver uke, som regel på onsdager eller torsdager. Alle arrangementer annonseres på kulturkalenderen som henger ute på avdelingene og på informasjonstavle ved resepsjonen i hovedinngangen.

Arrangementene starter klokka 13 og varer en halv time hver gang.

Ta gjerne kontakt med kulturavdelinga på rom B11.103 i bygg 11. Gå ned trappa ved resepsjonen og ta inn til venstre.​

Tannklinikken Åsgård sykehus

Verdisaker

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Fant du det du lette etter?