Pectus excavatum
Traktbryst - operasjon
Traktbryst er en medfødt feil i brystveggen der flere ribben og brystbenet vokser unormalt og danner en fordypning i fremre brystvegg. Traktbryst opereres enten med åpen kirurgi eller med minimal invasiv (inngripende)metode, hvor det ikke er nødvendig å åpne brystkassen.
Før
Når du kommer på sykehuset blir du tatt imot av helsepersonell som gir deg praktisk informasjon om det som skal skje før, under og etter operasjonen.
Som forberedelser til operasjonen tar vi blodprøver av deg og måler hjerterytmen din (EKG).
Under
På operasjonsavdelingen blir du tatt imot av lege og sykepleier som skal gi deg narkose. Vi legger inn små tynne plastrør (kanyler) på armene dine, og narkoselegen legger inn et tynt plastrør i ryggen din (epiduralkateter). Dette bruker vi til å gi deg smertestillende medisiner før, under og etter operasjonen.
Etter at du har sovnet legger anestesipersonalet inn en slange i luftrøret ditt. Dette fordi du under operasjonen blir tilkoblet en pustemaskin (respirator) som hjelper deg med å puste. I tillegg blir det lagt inn et kateter i urinblæra. Dette gjør vi for å kunne overvåke og behandle deg best mulig under og etter operasjonen.
Vi opererer traktbryst enten med åpen kirurgi eller med minimalt invasiv metode, såkalt Nuss–metode. Det blir lagt inn en stålskinne mellom ribbeina og bak nedre del av brystbeinet. Denne spenner fram brystbeinet.
Stålskinnen blir fjernet etter tre til fire år ved Nuss-teknikk og etter ca. halvannet år ved åpen kirurgi.
Etter
Når operasjonen er overstått blir du flyttet til overvåkningsavdelingen. Der blir du liggende til du er klar for å bli kjørt tilbake til pasientrommet ditt.
Det blir tatt kontrollbilde av lungene dine og blodprøver før utreise. Når du kan gå fritt med smerter som du kan tolerere, vanligvis etter fem til syv dager, kan du reise hjem.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
UNN Tromsø
Hjerte-, lunge- og karkirurgisk avdeling
Oppmøtested
Fløy B1, plan 7UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67