Tilvekstkontroll
Målet med undersøkelsen er å følge med på fosterets utvikling og planlegge videre oppfølging og behandling. Ofte er det nødvendig med flere kontroller, og noen ganger anbefales det at fødselen fremskyndes.
Fra og med svangerskapskontrollen i uke 24 vil jordmor eller fastlege måle livmoren fra symfysen (skambenet) til toppen av livmoren med et målbånd (symfyse-fundus mål, SF-mål) som et mål på fosterets størrelse. Hvis SF-målet avviker fra normalkurven, vil du bli henvist til svangerskapspoliklinikk for videre undersøkelse med ultralyd for å finne årsaken til avviket.
Flere forhold kan påvirke SF-målet:
- Høyt SF-mål kan være uttrykk for stort barn, muskelknute, mye forstervann eller tvillinger.
- Lavt SF-mål kan være tegn på for lite fostervann eller at fosteret vokser lite
Det kan også være at alt er helt normalt selv om SF-målet er enten høyt eller lavt
At et foster vokser lite kan skyldes genetiske/arvelige årsaker, sykdom hos mor, sykdom i morkaken, eller sykdom hos fosteret. Ofte spiller flere faktorer inn.
Lite fosterbevegelser
Et resultat av manglende tilvekst og trivsel hos fosteret kan være at fosteret beveger seg mindre, og at du kjenner mindre fosterbevegelser, mindre liv. Ved betydelig og vedvarende reduksjon i fosterbevegelser på tross av fokus på å kjenne etter, bør du kontakte fødeavdelingen direkte.
Henvisning og vurdering
Du bør henvises til en svangerskapspoliklinikk på sykehus dersom:
- det er manglende eller redusert økning av SF målene mellom to svangerskapskontroller.
- din lege eller jordmor finner at du er i risikogruppen for å få barn med tilvekstproblem.
- du tidligere har født et barn med lav fødselsvekt.
- SF-målet er uforholdsmessig stort eller vokser unormalt raskt
Før
Du må ta med en urinprøve når du skal til undersøkelsen.
Under
Det er rutine å kontrollere mors blodtrykk og urin ved en tilvekstkontroll. I noen tilfeller registrerer vi også fosterets hjerterytme (CTG). Dette gjøres enten før eller etter at legen gjør en ultralydundersøkelse.
Ultralydundersøkelse
Ultralydundersøkelsen inkluderer:
- Målinger av fosteret (hode, buk og lårben)
- Mageomkrets og lengden på lårbenet
- Sammenligning med tidligere målinger og estimering av fostervekt
- Evaluering av fostervannsmengde
- Vurdering av fosteraktivitet
- Eventuelt gjennomgang av fosterets anatomi
Som regel er måling av blodgjennomstrømningen i blodkarene i navlesnoren også en del av undersøkelsen. Ultralydundersøkelsen utføres av jordmødre og leger og er ikke smertefullt for mor eller foster.
Etter
Resultatene fra ultralydundersøkelsen blir sammen med informasjon om din helse, risikofaktorer, resultat fra tidligere undersøkelser, fosterets alder og vekst over tid bestemmende for svangerskapet fremover.
Noen gravide følges opp videre hos fastlege eller jordmor, noen følges videre poliklinisk på sykehuset, og noen innlegges til observasjon og hos enkelte planlegges fødsel.
Hva som er beste fødselsmetode for foster med tilveksthemming og tidspunktet for når fødselen skal planlegges må vurderes individuelt i hvert enkelt svangerskap.
Neste svangerskap
Det er økt risiko for gjentagelse av veksthemning hos fosteret i neste svangerskap, og dersom du planlegger å bli gravid flere ganger bør det neste svangerskapet planlegges og følges opp i samarbeid med spesialisthelsetjenesten. Oppfølging i neste svangerskap kan innebære tidlig ultralyd, bruk av medikament (Albyl-E) fra svangerskapsuke 12 i tillegg til regelmessige tilvekstkontroller senere i svangerskapet.