Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Sterilisering av kvinner

Sterilisering er en liten operasjon som hindrer evnen til å få barn. Det skjer ved at egglederene blir fjernet slik at egget ikke kan bli befruktet ved samleie. Hormonbalansen og sexlysten er upåvirket av operasjonen og du har fremdeles eggløsning og menstruasjon. Inngrepet kan ikke omgjøres. Har du den minste tvil, bør du derfor velge en annen form for prevensjon. Sterilisering hindrer graviditet, men beskytter deg ikke mot seksuelt overførbare sykdommer. Bruk kondom om du er sterilisert og har flere partnere.

Inngrepet er en alvorlig avgjørelse og du kan ikke bli gravid på vanlig måte i etterkant.
Det egner seg for kvinner som er hundre prosent sikre på at de ikke ønsker seg flere barn, og som har problem med andre former for prevensjon.

Inngrepet er sikkert og har ingen bivirkninger utover de som kan eksistere ved enhver kikkhullsoperasjon. Inngrepet er regnet som hundre prosent sikkert, men også ved denne metoden kan det i sjeldne tilfeller skje svikt.

Sterilisering kan utføres hos ikke-gravide, i forbindelse med andre gynekologiske operasjoner (som for eksempel ved keisersnitt). Operasjonen blir da utført på gynekologisk eller kirurgisk avdeling på sykehus.

Pasientbetaling for sterilisering er i dag kr 6079 for kvinner.

Samtykke

Du må vurdere grundig, fritt og uavhengig om sterilisering er den beste måten for deg å hindre uønsket svangerskap på. Bestemmer du deg for å bli sterilisert, må du undertegne skjemaet "Begjæring om sterilisering", der du også stadfester å ha fått informasjon om inngrepet. Legen skriver deretter en henvisning til det sykehuset eller til den privatpraktiserende spesialisten som skal utføre steriliseringen, og sender skjemaet med underskriften din dit.

Legen som utfører operasjonen, skal på forhånd forvisse seg om at du har fått informasjon om inngrepet, eventuelt gi den selv. Ventetiden for å bli sterilisert varierer fra sykehus til sykehus.

Selv om du har underskrevet begjæringen om å bli sterilisert, kan du når som helst ombestemme deg før operasjonen. Husk i så fall å avbestille timen for inngrepet.

Henvisning og vurdering

Ønsker du å bli sterilisert, kan du kontakte legen din eller en klinikk som gir prevensjonsveiledning. I noen tilfeller kan også legen ta opp spørsmålet med deg. Legen skal opplyse deg om hvordan operasjonen blir utført og om risikoen i forbindelse med å la seg sterilisere. Legen vil også fortelle deg om andre prevensjonsmetoder som kan være aktuelle.

Ved spesielle medisinske tilstander kan inngrepet bli dekket av sykehuset.


Før

Før inngrepet kan gjøres, må du skrive under på et krav om sterilisering. Dette kan gjøres hos fastlegen, eller ved oppmøte for journalopptak. 
Som regel får du time til journalopptak og undersøkelse noen uker før inngrepet, og deretter får du tid til selve operasjonen som blir gjennomført som dagkirurgisk inngrep.

Du møter fastende om morgenen, blir operert, og så reise hjem om ettermiddagen eller kvelden samme dag.

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Under

Operasjonen blir gjort i narkose som kikkhullsoperasjon.

Egglederene blir fjernet, slik at egget ikke kan komme fra eggstokken gjennom egglederen til livmoren. Egget kommer ut i bukhulen, løser seg opp og forsvinner. På denne måten kan sædcellene ikke nå egget, og egget blir ikke befruktet.

Etter

Du kan reise hjem samme dag som du er operert.

Du kan forvente litt smerte i noen dager etter operasjonen, men de avtar for hver dag som går. Dette er som regel skuldersmerter og smerter i mellomgulvet, forårsaket av CO2-gassen som blir brukt under operasjonen. Noen kan få forbigående temperaturstigning første kvelden og natten.

Alvorlige komplikasjoner (skade på indre organ som blodkar, tarm og urinblære) er svært sjeldne. Noen får sårinfeksjon i hud.

Les pasientjournalen på helsenorge.no

Etter at du eller barnet ditt har vært hos oss for behandling skriver legen en rapport (epikrise) om hva som er gjort og der han eller hun anbefaler hvilken behandling du skal ha videre. Denne epikrisen og andre dokumenter i pasientjournalen din finner du når du logger deg inn på helsenorge.no
Klikk her for å logge deg inn på helsenorge.no
promo_kvinne_med_laptop_helsenorge.jpg

Kontakt

UNN Narvik Fødeavdelingen, Narvik

Kontakt Fødeavdelingen, Narvik

Oppmøtested

Fødeavdeling: 4. etasje

Poliklinikk: 1. etasje

Pasienter med timeavtale henvender seg i ekspedisjonen i 1. etasje. Fødende og gravide med akutte tilstander henvender seg på vaktrom i 4. etasje.

Hviletid på barsel: 15-17

Vi oppfordrer besøkende til barsel om å avtale besøket direkte med mor. 

UNN Narvik

Sykehusveien 3

Transport

Sykehuset i Narvik ligger i Sykehusveien 3 på Frydenlund, omtrent en kilometer fra sentrum. Det tar rundt 10 minutter å gå fra rundkjøringa i sentrum over til sykehuset.

Om du kommer med bil kjører du fra rundkjøringa ved torget, opp Brugata i retning mot Frydenlund, før du svinger til venstre inn Villaveien og deretter til høyre opp Stadionbakken. Da ligger sykehuset på høyre hånd.

Dersom du kommer til Narvik med bussekspressen eller flybussen fra Evenes, kan du gå eller ta taxi opp til sykehuset. Husk at reiseutgifter må avtales på forhånd med Pasientreiser.​

Ruteoversikt over busser til Narvik

Sykehusveien 3 

8516 Narvik

Praktisk informasjon

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”hhf portal”. Det er fri bruk av gjestenettet.​​

Kafé Pingvin ligger i fjerde etasje på sykehuset, med utsikt over hele Narvik og den innerste delen av Ofotfjorden. Ved lunsjtider får du kjøpt varm mat, og i resten av åpningstida har vi salat, baguetter, aviser og kioskvarer til salgs.
 
Åpningstider 08-14​​​
Telefon: 47 51 51 63

​Pasienter og pårørende som kommer med bil kan parkere i nærheten av hovedinngangen, ved skogkanten ned mot Stadionbakken, ved legevakta, ved fysikalsk rehabilitering langs sykehusveien, eller ved søsterveien 3 på baksiden av sykehuset. Det er parkeringsautomater på alle stedene.
 
Vi har handicap-parkering​ ved hovedinngangen og ved legevakta på baksida av sykehuset. Husk å legge blå parkeringstillatelse godt synlig i frontruta. 
 

Gjesteparkering (kommunal parkering):
Her kan Way to park app brukes.
Parkeringsavgift:
mandag-fredag 09.00-17.00
Lørdag  09.00-14.00 .

Gjesteparkering har kommunetakster: 28 kroner per time.

UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.

Særskilt parkering:
Det finnes også parkeringsplasser som er merket med «særskilt parkering». Dette er kun for ansatte eller samarbeidspartnere eller pasienter / pårørende med parkeringstillatelse.​

Pasienthotellet i Narvik er i sykehusets 2. etasje. ​

Bestillling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bookingsystem

 
Pasienthotellet er bemannet alle ukedager mellom 07.30-14.30.
Innsjekk utenom hotellets åpningstider er ved 

 
Fødeavdelingen/Gynekologisk avdelings sengepost i 4. etasje i sykehuset.

 
Frokost og kveldsmat er inkludert i rompris og serveres i pasienthotellets spisesal. Lunsj og middag kan kjøpes i sykehusets personalkantine i 4. etasje frem til kl. 14.00. 

 
Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset.
 
Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen:
 
Praktisk informasjon til deg som skal bo​ på pasienthotellene i UNN HF
​​

Kontakt

UNN Narvik
Besøksadresse
Sykehusveien 3Google maps
8516 Narvik

 
Telefon
769 68 720 (ukedager fra 07.30 til 14.30)

 

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

 

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.