Polysomnografi
Søvnutredning
Søvnundersøkelse kalles også polysomnografi (PSG), og innebærer målinger av hjerneaktivitet, respirasjon og muskelaktivitet under våkenhet og søvn. Noen vil i 14 dager før undersøkelsen få en liten aktivitetsmåler på armen som kan gi informasjon om søvnmønsteret.
Undersøkelsen kan gi svar på om du kan ha en søvnsykdom eller har en døgnrytme som kan forklare dine plager.
Før
De siste 14 dagene før undersøkelsen er det svært viktig at du forsøker å ha en så regelmessig døgnrytme som mulig, hvor det er helt nødvendig å legge til rette for minimum 7 timers søvn hver natt. Det er viktig at du legger deg og står opp til omtrent samme tid hver dag, også i helgene.
Vi er klar over at dette for noen kan medføre endring av livsførsel eller tilrettelegging fra arbeidsgiver (eks arbeid med nattevakter). Hvis du ikke klarer å overholde en regelmessig døgnrytme, kan undersøkelsen gi mindre pålitelig resultat.
- Ta med behagelig tøy, for eksempel en t-skjorte og jakke med frontlukking og løse bukser
- Gjerne også et skjerf/lue eller jakke med hette som dekker hodet.
- Menn må være nybarberte når de kommer til undersøkelsen på grunn av påfesting av elektroder under nese og hake.
- Bruker du CPAP/BIPAP må du ta med deg denne.
Det er viktig at du møter til avtalt tid på grunn av tidkrevende påfesting av utstyr.
Ikke sovemedisiner før undersøkelsen
Du må ikke bruke sovemedisiner de siste 2 ukene før registreringen. Enkelte andre medikamenter kan også ha en innvirkning på prøven, ring oss derfor om du bruker andre faste medisiner, slik at vi kan ta en vurdering på om du må slutte med disse.
Søvndagbok og spørreskjema
Som en del av utredningen må du fylle ut søvndagboken daglig i 2 uker før undersøkelsen. Du får tilsendt søvndagboken.
Når du kommer til oss får du utlevert tre spørreskjema. Skjemaene fyller du ut i løpet av utredningen. Dette kan du for eksempel gjøre på kvelden.
Overnatting
Hvi du trenger overnatting i forbindelse med utredningen må du ordne dette selv, privat eller på pasienthotellet på UNN.
Under
Før vi kopler elektrodene på deg får du snakke med en lege som vil vite mer om din sykehistorie (anamnese). Deretter fester en tekniker elektroder på hodet og kroppen din. Med disse elektrodene måler vi hjerneaktivitet, pustemønster og muskelaktivitet mens du sover.
Det kan være ubehagelig å ha på seg sensorene og det kan klø under hetta, men undersøkelsen gir deg ingen smerter. Selve målingene starter etter avtale med deg som er til utredning, Teknikeren programmerer når målingene skal starte.
Det er viktig at du ikke tar av deg elektrodene eller trykker på noen knapper mens du har utstyret montert på deg.
Etter
Når undersøkelsen er ferdig kan du reise hjem. Resultatet av undersøkelsen sendes til henvisende lege i løpet av 2-4 uker.
Etter at du eller barnet ditt har vært hos oss for behandling skriver legen en rapport (epikrise) om hva som er gjort og der han eller hun anbefaler hvilken behandling du skal ha videre. Denne epikrisen og andre dokumenter i pasientjournalen din finner du når du logger deg inn på helsenorge.no
Kontakt
UNN Tromsø
Nevrofysiologisk laboratorium, Tromsø
UNN Tromsø
Nevrofysiologisk laboratorium, Tromsø
Kontakt Nevrofysiologisk laboratorium, Tromsø
Oppmøtested
Fløy D, plan 5
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:30