På sikkerhetspsykiatriske enheter arbeider helsepersonell som leger, psykologer, sykepleiere, fysioterapeuter, sosionomer, vernepleiere og hjelpepleiere. Personalet har bred erfaring med pasienter som har vansker med aggresjon, vold eller selvskading.
Alle pasientene har individuelle behandlingsopplegg. Når pasientene ankommer legger vi til rette for tilpassede aktiviteter slik at alle pasientene skal få en meningsfylt hverdag. Det er også god tilgang til variert fysisk aktivitet, for eksempel treningssenter, svømmehall, fotball, Ti på Topp-turer eller liknende.
Behandlingen kan bestå av miljøterapi, samtaleterapi, ergoterapi, trening og annen fysisk aktivitet. I tillegg kan medisiner være en sentral del av behandlingen.
Diagnostisk vurdering, kognitiv utredning og funksjonskartlegging inngår i behandlingen.
Vi utfører jevnlig strukturert vurdering av voldsrisiko. Dette er standard ved endring i oppfølging, ved permisjoner og ved utskrivelser. Ved rusproblematikk vil dette også bli et tema under behandlingsperioden.
Vi vektlegger at pasientene skal rehabiliteres tilbake til samfunnet. Det er derfor viktig å hjelpe deg med å ha orden i økonomi, å ha et sted å bo, og at du skal kunne ha meningsfulle aktiviteter etter at du blir skrevet ut.
I god tid før utskriving, oppretter vi kontakt med neste behandlingsinstans. Hvis du har voldsproblematikk er gode risikovurderinger viktige. Personalet har spesiell kompetanse på voldsrisikovurderinger og strenge rutiner for dette arbeidet.
Tett samarbeid med flere er som regel sentralt, og det avholdes jevnlig ansvarsgruppemøter hvor blant annet Senter for psykisk helse og rusbehandling, kommunen, NAV, fastleger, pårørende med flere møtes. Hvis du er dømt til behandling samarbeider vi også med politi og påtalemyndighet.
Pårørende er en viktig ressurs med tanke på god rehabilitering, og vi ønsker et tett og tidlig samarbeid med de pårørende.