Hypermobilitet
Overbevegelighet i ledd, utredning
Ved utredning av hypermobilitet får du en vurdering av tilstanden, og om en bakenforliggende bindevevssykdom kan være årsak til hypermobiliteten og symptomene. Du får også en veiledning og vurdering av hvilke tiltak som kan være nyttige for deg. Utredningen inkluderer en samtale og en kroppslig undersøkelse.
Hypermobilitet, eller overbevegelighet i ledd, er ganske vanlig og forekommer hos 10-20 % av befolkningen i de nordiske landene. Noen har i tillegg smerter og funksjonstap i muskler og skjelett. Hypermobile ledd er et viktig symptom ved ulike bindevevssykdommer, og forekommer spesielt ofte ved Ehler-Danlos syndrom.
UNN har per i dag ingen rehabiliteringstilbud for personer med hypermobilitet, men kan henvise til tilbud andre steder, anbefale annen behandling, eller tilby noe individuell oppfølging på poliklinikken.
Henvisning og vurdering
Voksne personer (over 15 år) med utbredt overbevegelighet i ledd kan henvises til poliklinikken. Det gjelder både med og uten mistanke om genetiske bindevevssykdommer. Det er lege ved poliklinikken som vurderer og prioriterer henvisninger. Fra sykehuset mottar henvisningen tar det maks 10 dager før den vurderes, og du får time innen 40-60 virkedager.
Poliklinikken består av flere ulike typer helsepersonell, og legen som vurderer henvisning vurderer også om du skal møte lege, fysioterapeut eller flere behandlere. Hvor lang tid vurderingen tar og hvilken type behandler(e) du skal møte, står i innkallingsbrevet.
Personer med generalisert hypermobilitet og dokumenterte funn som tyder på genetisk bindevevssykdom med alvorlig organkomplikasjon (f.eks. aneurisme/rift i hovedpulsåren, rift i andre arterier, linseluksasjon eller organruptur), skal henvises for utredning ved avdeling for medisinsk genetikk i pasientens tilhørende helseregion. Det samme gjelder der det er kjent eller sterk mistanke om familiehistorie med genetisk bindevevssykdom som kan gi alvorlig organpåvirkning.
Før
Undersøkelsen gjennomføres av fysioterapeut eller lege, og tar vanligvis ca. 1,5 time. Før utredningen vil du få tilsendt et spørreskjema som du blir bedt om å fylle ut og ta med til utredningen.
Under
Undersøkelsen består av en samtale, gjennomgang av utfylt spørreskjema og en kroppslig undersøkelse. Det legges spesielt vekt på leddmål og vurdering av hudfunn. Formålet med undersøkelsen er å avklare diagnose, eventuelt behov for videre utredning hos andre spesialister, rehabilitering, tilrettelegging og ortopediske hjelpemidler.
Etter
Etter at diagnosen er stilt vil du få råd og veiledning ut fra hvilke utfordringer du har i hverdagen. Dersom du kan ha nytte av rehabilitering, vil du få henvisning til et aktuelt rehabiliteringstilbud. Du kan få tilbud om videre undersøkelse eller kartleggingssamtaler hos andre fagpersoner på poliklinikken (f.eks. ergoterapeut eller psykolog), eller en oppfølgingstime hos legen eller fysioterapeuten som undersøkte deg.
De fleste pasienter følges ikke opp videre ved poliklinikken etter en konsultasjon. Den som har henvist deg, vil få et notat fra undersøkelsen, og du kan lese dette i elektronisk pasientjournal på helsenorge.no. Hvis du har behov for oppfølging, kan du benytte deg av ordinære tilbud i primærhelsetjenesten i din kommune, for eksempel trening med veiledning fra fysioterapeut.
Kontakt
UNN Tromsø
Fysikalsk medisinsk poliklinikk, Tromsø
Oppmøtested
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:00