Abdominalt aortaaneurisme
Operasjon ved utposning på hovedpulsåren
Aorta er navnet på hovedpulsåren i sirkulasjonssystemet som frakter oksygenrikt blod fra hjertet, og ut til resten av kroppen. Den er delt i to hoveddeler; brystaorta som går gjennom midtre del av brystet, og bukaorta som er den nedre delen som går ned i magen (abdomen). En utposning på aorta i magen kalles abdominalt aortaaneurisme og skyldes en svakhet i pulsåreveggen. Utposingen kan oppstå som følge av åreforkalkning eller langvarig høyt blodtrykk. Dette behandles med operasjon, åpen eller innvendig armering (stent).
Før
Forberedende dag
Du får samtale med lege, sykepleier, kirurg og anestesilege som vil orientere deg om behandlingen du skal igjennom, forberedelser, bedøvelse/narkose, og tiden etter behandlingen. Snakk gjerne om dine erfaringer fra eventuelt tidligere operasjoner.
Fysioterapeut samler flere pasienter i gruppe og underviser i blant annet hoste- og pusteteknikk. Da får du tips som kommer til nytte når du er nyoperert.
Dersom du ønsker det kan du ta med en av dine pårørende når du får informasjon.
Prøver og undersøkelser
I noen tilfeller tar vi røntgen av lungene, EKG/hjerterytmeprøve og urinprøve. Vi måler høyde og vekten til alle pasienter.
Forberedelser kvelden før operasjonen
Noen pasienter blir lagt inn kvelden før operasjonen, men andre kan ligge hjemme eller på pasienthotellet. Hva som gjelder for deg, får du informasjon om ved forberedende dag.
Kvelden før operasjonen skal du:
dusje og vaske håret. Det er ikke nødvendig å bruke noen spesiell såpe.
ta på ren nattskjorte/pyjamas etterpå.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Forberedelser operasjonsdagen
Hvis du ligger hjemme eller på pasienthotellet, møter du på avdelingen nydusjet. Overnatter du på avdelingen vekker nattevakten deg slik at du får tid til morgenstell og tannpuss.
Om morgenen før operasjonen blir området hvor operasjonen skal gjøres bli barbert. Dette gjør vi for å minske infeksjonsrisikoen.
Noen pasienter får tabletter for å slappe av før operasjonen. Du kan oppleve å bli trøtt av denne medisinen. Anestesilegen avgjør om du skal ha dette. Ta med egne medisiner, også inhalator/turbohaler hvis du bruker dette.
Under
Åpen operasjon
Ved åpen operasjon fjerner vi den ødelagte delen av aorta og erstatter den med en kunstig åre, en såkalt karprotese.
Kirurgen åpner bukhulen for å komme til hovedpulsåren på bakre bukvegg. En tang blir satt på blodårene slik at det ikke blør når de blir åpnet. Deretter blir den syke delen av aorta erstattet med en kunstig åre, en såkalt karprotese. Karproteser er lagret av et meget sterkt materiale.
Operasjonen tar ca. 4 timer og gjøres i narkose.
Armering (stentgraft)
Noen utposinger behandler vi med en innvendig armering (stent). Stenten blir satt inn fra en eller begge lysker. Dette gjør vi som regel med ryggbedøvelse, men noen ganger også i lokalbedøvelse.
Operasjonen tar ca. 1 - 1,5 time.
Etter
Etter operasjonen ligger du til overvåkning før du blir flyttet over på sengepost. I overvåkningsfasen passer en sykepleier på deg kontinuerlig. Vi overvåker blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon, smerter og andre viktige observasjoner. For å kunne måle dette vil du være tilkoblet del utstyr, som gradvis blir fjernet i løpet av de første dagene. Etter overvåkningen blir du flyttet ut i avdelingen igjen.
Du får gjerne ta imot besøk av dine pårørende mens du ligger på overvåkningen. Av hensyn til deg og andre pasienter bør besøk være begrenset i denne perioden.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
UNN Tromsø
Hjerte-, lunge- og karkirurgisk avdeling
Oppmøtested
Fløy B1, plan 7UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67