Operasjonen
Transplantasjonen tar omtrent fire timer, og barnet får full narkose. Dere får lov til å følge barnet helt inn til narkosen starter. Den nye nyren opereres inn i bekkenet på høyre eller venstre side gjennom det som kalles et transplantasjonssnitt. Ved å plassere nyren her blir selve operasjonen enklere og operasjonssåret ganske lite. Det blir også lettere å undersøke og å ta prøver av nyren senere.
Blodårene på den nye nyren blir koblet til blodårene i bekkenet, og urinlederen blir koblet til urinblæren. Hos mindre barn blir nyren av og til plassert med kobling til hovedpulsåren (aorta).
Hvis barnet har dialysekateter i bukhulen tar vi dette bort under operasjonen.
Transplantasjonskirurgene kommer innom barnet daglig de første dagene etter operasjonen.
Sentralt venekateter (SVK)
Under operasjonen får barnet innlagt et SVK (sentralt venekateter). Det er et tynt rør som ligger i en stor blodåre på halsen eller øverst på brystet. Barnet kan få medisiner og ta blodprøver gjennom denne. Det beholdes til dere reiser fra avdelingen.
Urinkateter
I tillegg får barnet et kateter til urinblæren. En del barnføler en sterk trang til å tisse de første timene etter operasjonen. Dette kan være ubehagelig, men er helt ufarlig. Urinen kommer av seg selv i kateteret. Etter to til fem dager tas kateteret ut, og barnet kan tisse som vanlig. Noen får også et kateter som går rett inn i blæren, et suprapubisk kateter.
Dren
Under operasjonen får barnet et sårdren som ligger ved det nye organet og kommer ut på magen. Dette er en slange som drenerer sårvæsken. Den fjernes etter noen dager.
Narkosen nedsetter bevegelsen i mage- og tarmsysteme og noen barn kan være kvalme etter operasjonen. Dagen etter operasjonen kan barnet både spise og drikke hvis ønskelig. I tillegg får kroppen det den trenger av væske og næring intravenøst.
Sonde/gastrostomi
Små barn får ofte en gastrostomi eller en ernæringssonde under operasjonen. Det gjør at det blir enklere å gi medisiner, vann og næring den første tiden etterpå. En gastrostomi ser ut som en liten knapp utenpå magen som går igjennom huden inn til magesekken og en ernæringsonde er et tynt rør som legges via barnets nesebor og ned i magesekken.
Smertelindring for barnet ditt under og etter operasjon
Ved nyretransplantasjon gir vi vanligvis smertelindring via PCA (pasientkontrollert smertelindring). Barnet vil da ha en liten pumpe som er koblet til en slage som går inn en blodåre eller mellom to ryggvirvler som kan avgi smertestillende medisin som fungerer raskt. På pumpen er det en knapp som kan trykkes på når det trengs ekstra smertestillende, for eksempel før barnet skal stå opp. Sykepleier gir også barnet smertestillende jevnlig fordelt gjennom døgnet som tablett eller mikstur.
Fysisk aktivitet etter operasjonen
Etter operasjonen er det en fordel å ha løst og ledig tøy som ikke strammer over operasjonssåret. Joggedress er behagelig, og kan brukes ved trening hos fysioterapeutene. Fysisk aktivitet er viktig for å forebyggekomplikasjoner. Vi hjelper barnet opp av sengen allerede dagen etter operasjonen, og minst 2-3 ganger om dagen til barnet klarer det selv. I tillegg vil fysioterapeuten komme daglig for å trene barnet.
Fysisk aktivitet forebygger:
- blodpropp
- lungebetennelse
- svekkelse av muskulatur
- forstoppelse
Fjerning av JJ-stent
Under nyretransplantasjon blir det av og til lagt inn en JJ‐stent i urinlederen, for å sikre god passasje av urin fra nyren til urinblæren.
En JJ‐stent er et lite plastrør som sørger for at urinveiene holdes åpne. Denne stenten ligger som regel inne i seks til åtte uker, og barnet må på sykehus for å fjerne den igjen.
Barnet må drikke rikelig med væske før vi skal fjerne stenten.
Det er lettest å fjerne JJ‐stenten når urinblæren er full. Barnet trenger ikke å faste før vi fjerner stenten.
Når dere kommer til sykehuset vil en sykepleier scanne barnets blære for å se at den inneholder mer enn 150 ml urin.
Ved fjerning av JJ‐stenten brukes det en magnetisk sonde som føres opp i urinblæren via urinrøret. Siden JJ‐stenten også er en magnet klikker denne seg på sonden og JJ‐stenten kan føres lett ut igjen. Fjerningen kan minne om innleggelse av urinkateter, men sonden er tynnere.
Fjerningen tar kun få minutter, og dere kan reise hjem eller tilbake til pasienthotellet umiddelbart etterpå.
Barnet kan tisse umiddelbart etter at stenten er fjernet.
Vi anbefaler at barnet drikker rikelig etter fjerning av JJ‐stenten. På denne måten vil eventuelle bakterier som kan komme inn i urinveiene skylles ut.
Les mer om organtransplantasjon hos Nasjonal behandlingstjeneste for organtransplantasjon (Oslo universitetssykehus)