Nyrekreft
Rundt 750 personer får hvert år diagnosen nyrekreft i Norge. Sykdommen rammer dobbelt så mange menn som kvinner, og forekomsten øker etter 50-årsalderen.
Røyking og overvekt øker risikoen for å få nyrekreft. I svært sjeldne tilfeller kan nyrekreft skyldes en arvelig sykdom (von Hippel Lindaus sykdom), hvor svulst kan utvikles i unge år.
Nyrekreft gir oftest ingen symptomer. De fleste pasienter diagnostiseres tilfeldig ved funn av svulst i nyren når de får CT-undersøkelse for utredning av andre tilstander. I sjeldne tilfeller kan kreften gi synlig blod i urinen eller smerter i siden hvor den syke nyren sitter. Høy senkning uten annen kjent årsak kan også skyldes nyrekreft.
Utredning
Utredning gjennomføres raskt med nye røntgenbilder hvis nødvendig, og med eventuelle andre tilleggsundersøkelser.
Det kan i noen tilfeller også være aktuelt å ta vevsprøver (biopsi) av nyren.
Pakkeforløp hjem
Alle pasienter som får en kreftdiagnose, blir inkludert i pakkeforløp hjem for pasienter med kreft. Gjennom pakkeforløpet går vi gjennom dine individuelle behov for tjenester og oppfølging utover selve kreftbehandlingen.
Behandling
Standard behandling er fjerning av svulsten i nyren, eller fjerning av hele nyren. Dette gjøres med åpen operasjon eller med kikkhullsoperasjon, og du får narkose under inngrepet. Størrelsen på svulsten og beliggenheten inne i nyren avgjør operasjonsteknikken.
Dersom svulsten er liten, og du har andre sykdommer som gjør operasjon risikofylt, kan vi unntaksvis vente med aktiv behandling eller varmebehandle svulsten med radiobølger for å få den til å skrumpe.
Hvis sykdommen ikke kan opereres kan kreftlegene (onkologene) vurdere om sykdommen kan behandles med medikamenter for å holde den i sjakk, eller bremse utviklingen.
Hvis du får tilbakefall av kreften etter operasjonen skal det først vurderes om det er mulig å operere dette bort, før kreftlegene vurderer medisinsk behandling.
Kliniske studier
2 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Etter behandlingen blir du fulgt opp med regelmessige kontroller i fem til ti år, avhengig av sykdommens alvorlighet.
Noen av kontrollene gjøres på sykehus mens andre blir utført hos fastlegen.
Kontakt
UNN Tromsø
Gynekologisk, urologisk, endokrinologisk og plastikkirurgisk sengepost, Tromsø
UNN Tromsø
Gynekologisk, urologisk, endokrinologisk og plastikkirurgisk sengepost, Tromsø
Kontakt Gynekologisk, urologisk, endokrinologisk og plastikkirurgisk sengepost, Tromsø
Oppmøtested
Fløy C, plan 5Besøk ønskes primært etter 1600. Ring oss fra 10.00 for å avtale. Hviletid på sengeposten: 14-16.
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67