Utredningen tar vanligvis ca. 1,5 time og består av en samtale og en kroppslig undersøkelse. En sentral del av utredningen innebærer å avdekke om smertene er uspesifikke (altså uten kjent årsak), eller om det er mer spesifikk årsak. For å finne ut dette, er både din beskrivelse av smertene og forskjellige kroppslige undersøkelser nyttige. Hvilke undersøkelser som gjøres, henger sammen med hvilke symptomer du beskriver.
Utredningen kartlegger også dine oppfatninger om muskel- og skjelettsmerter, hva som påvirker smertene og hvilke konsekvenser smertene har i ditt arbeids- og hverdagsliv. Gjennom samtale og grundig kroppslig undersøkelse, vil behandleren danne seg et bilde av mulige årsaker til at smertene har oppstått og til at de fortsetter. Du får informasjon om vurderingen som er gjort, kunnskap om smertetilstanden, og informasjon og råd om hva du bør gjøre videre.
For mange vil utredning være tilstrekkelig, både som undersøkelse og behandling. Dersom du kan ha nytte av rehabilitering, kan poliklinikken sende henvisning til en aktuell rehabiliteringsinstitusjon. Du kan få tilbud om videre undersøkelse eller kartleggingssamtaler hos andre fagpersoner på poliklinikken, for eksempel ergoterapeut eller psykolog, eller en oppfølgingstime hos legen eller fysioterapeuten som undersøkte deg.
For å lykkes med behandling, er det viktig at du føler deg trygg på hva som er bra for deg og dine plager. Forståelse og kunnskap om egen kropp og smertetilstand kan ofte gjøre at man føler seg tryggere.