Medisinfri behandling er individuelt tilpasset og involverer flere ulike typer fagpersoner. Behandlingen bygger på tre grunnleggende prinsipper eller perspektiver:
- Nettverk: Medisinfri behandling foregår alltid i et behandlingsnettverk, hvor samarbeid innad i nettverket er viktig. I tillegg vil arbeid med private nettverk og familie være sentralt.
- Recovery, som betyr bedring eller tilfriskning. At mennesker med alvorlige psykiske problemer «kommer seg», er ikke noe nytt. Brukere og pårørende har visst dette i en årrekke, og forskning har lenge dokumentert det. Recovery er ikke en spesifikk behandling, men handler om alt det du selv gjør for å håndtere ulike psykologiske og sosiale vansker og leve et meningsfullt liv.
- Medisinfrihet: Innebærer at det i hovedsak ikke blir brukt antipsykotiske eller stemningsstabiliserende medisiner i behandlingen. Medisinfrihet er et
mål med behandlingen, men
ikke en forutsetning for å motta tilbudet. For noen vil det viktigste være å få hjelp til nedtrapping av medisiner.
Behandlingstilbudet
Bedringsprosessen dreier seg om å gjenskape tilhørighet i nærmiljøet og en identitet utenfor problemene dine, altså at du skaper deg et liv på tross av den situasjonen du er i og de plagene du har. Din egen aktive innsats er svært viktig i bedringsprosessen og kan oppleves som langt mer betydningsfull enn fagfolks bidrag. Medisinfri behandling i Tromsø består av ulike aktiviteter og tilbud både i gruppe og individuelt:
Gruppetilbud
Både pasienter og ansatte deltar i gruppetilbudene. Vi tilpasser disse aktivitetene slik at alle kan delta:
Recoveryverksted, 4 dager i uka
Her fokuserer vi på mestring av psykiske lidelser og personlige bedringsmål. Dette skjer i stor grad ved en kombinasjon av undervisning, grupperefleksjon, erfaringsdeling og samtale. Noen ganger også med individuelle oppgaver og ferdighetstrening. Det er et tema for hver uke som knyttes opp mot recovery-perspektivet. Disse temaene er i stor grad alminnelige og like fullt relevante for det å komme seg fra psykiske vansker. Eksempler på mulige tema er: Et meningsfullt liv, Mål og drømmer, Søvn og søvnmestring, Forståelse av psykiske lidelser, Stressmestring, Flokken min – relasjoner og nettverk, Medisiner, psykiske lidelser og nedtrapping, Livets opp og nedturer, Kriser og kriseplaner, Aktivitets og fysisk helse. Dette gruppetilbudet er i stor grad inspirert av IMR-programmet og Recovery college/Recoveryskolen.
Fysisk aktivitet og fysioterapi, 3 dager i uka
Den fysioterapeutiske behandlingen tilrettelegges individuelt i samråd med deg. Det er lagt opp til 3 timer gruppetrening i uka, både i gymsal og ute. I tillegg til dette tilbys individuell oppfølging ved behov. I løpet av oppholdet kan vi også bistå med å finne aktuelle aktivitetstilbud på hjemplassen.
Fysisk aktivitet og trening
Forskning viser at selv en begrenset mengde fysisk aktivitet gir helsegevinst. Sett i et psykisk helseperspektiv bidrar fysisk aktivitet til økt livsutfoldelse og glede, overskudd og energi, bedre søvnkvalitet, styrket selvbilde og økt mestring.
Kroppsterapi
Ved psykiske vansker er kroppslige plager ofte en del av symptombildet. Kroppsterapi kan gi økt oppmerksomhet til kroppen, minske stress- og angstnivå, normalisere spenningsnivå og styrke kroppslige ressurser. Behandlingen kan bestå av oppmerksomhetsøvelser, avspenningsøvelser, og kan bidra til en bedre kroppslig og følelsesmessig balanse.
Tradisjonell fysioterapi
Fysioterapeut Marianne Madsen Viberg.
Fysioterapi handler om å se kropp, bevegelse og funksjon i sammenheng med hendelser og opplevelser gjennom levd liv, nåværende situasjon, sosiale og kulturelle forhold. Fysiske og psykiske påkjenninger kan føre til muskel- og skjelett lidelser. Dette er grunnlaget for hvordan sykdom og plager i bevegelsesapparatet kan oppstå, behandles og forebygges.
Fysioterapeuten bruker ulike metoder, teknikker og øvelser i behandling og gir informasjon og veiledning. Målet er å fremme endringsprosesser som kan bidra til smertelindring og funksjonsbedring, eventuelt opprettholde funksjon på kort sikt. Pasientens aktive deltakelse er helt sentralt i behandling.
Kunstterapi, 1 dag i uka
Kunstterapi er å uttrykke seg ved hjelp av kreativitet. Å skape et uttrykk, for eksempel et bilde, kan være en måte å «sette ord på» tanker og følelser. Når man skaper noe med hendene trengs det ikke ord, ordene kommer etterpå. Bilder, farger og symboler kan fortelle en historie.
Eivor Meisler (til venstre) og Dora Schmidt Stendal.
Individuelle tilbud og aktiviteter
- Mindfulness-øvelse daglig for de som ønsker det
- Daglige måltider og oppgaver som gjelder dette
- Samtaler med ditt behandlingsteam
- Samarbeid med nettverket rundt deg, for eksempel dine nærmeste, fastlegen, kommunehelsetjenesten og andre instanser eller viktige støttespillere
I avdelingen ønsker vi å samarbeide om mange hverdagslige gjøremål. Vi ønsker at alle skal kunne delta og bidra til hvordan avdelingen skal være. Vi har for eksempel åpent kjøkken hvor de som ønsker kan være med å lage mat.
I tillegg tilbyr vi ulike individuelle psykoterapeutiske metoder, fysioterapi, kunstterapi, ferdighetstrening, arbeid med musikk og samspill, etc.
Her kan du se eksempel på en
Ukeplan medisinfri behandling.