Medisinfri behandling
Medisinfri behandling er et tilbud til pasienter med psykoselidelse eller bipolar lidelse som ønsker å greie seg uten medisiner, eller trappe ned på medisiner.
Medisinfri behandling vektlegger frivillighet, aktivitet, mestring, struktur, nettverk og bevissthet om egen helse og livssituasjon. Vi tror på at det er du selv vet best hva som trengs for at du skal klare å leve uten antipsykotiske eller stemningsstabiliserende medisiner. Medisinfri behandling gir deg muligheten til å ta gode valg gjennom å bli bevisst på de utfordringene og mulighetene du står overfor.
Dette er Medisinfri behandling i UNN
Henvisning og vurdering
Det er behandleren på ditt lokale distriktspsykiatriske senter (DPS) eller senter for psykisk helse og rus (SPHR) som henviser videre til Medisinfri behandling ved UNN.
Egenhenvisning
Vi ønsker også at du fyller ut egenhenvisningsskjema om forventninger og motivasjon for medisinfri behandling. Du kan laste ned skjemaet her, og legge det ved henvisningen fra behandler:
Egenhenvisning - fylles ut av pasienten og legges ved henvisning fra behandler
Nye henvisninger vurderes fortløpende. Vanligvis tar vi kontakt med deg og den som henviste deg innen to uker etter at henvisningen er mottatt hos oss.
Før
Som regel har du allerede fått gjennomført utredning og diagnostisk vurdering når du blir henvist til medisinfri behandling. Før behandlingen begynner, vil vi kartlegge din sykdomshistorie, familieforhold og sosiale forhold, siden disse påvirker både hverandre og behandlingen på ulike måter.
Første fase i medisinfri behandling skjer som regel før du blir innlagt. Den handler om å øke bevisstheten om det å bli frisk, og at du definerer det for deg selv. Vi ønsker at du som pasient bidrar mest mulig i utformingen av ditt eget behandlingsopplegg. Det er nyttig å bruke tid på å undersøke områder i livet som du gjerne vil jobbe med, og formulere dine personlige mål for tilfriskningen.
I denne fasen diskuterer vi dine ønsker, preferanser og forventninger til behandlingen, og sammen med deg lager vi et utgangspunkt for behandlingsforløpet. Dette skjer også i nært samarbeid med ditt lokale nettverk. Støtte fra ditt eget nettverk er svært viktig når du skal greie deg uten medisiner.
Under
Medisinfri behandling er individuelt tilpasset og involverer flere ulike typer fagpersoner. Behandlingen bygger på tre grunnleggende prinsipper eller perspektiver:
- Nettverk: Medisinfri behandling foregår alltid i et behandlingsnettverk, hvor samarbeid innad i nettverket er viktig. I tillegg vil arbeid med private nettverk og familie være sentralt.
- Recovery, som betyr bedring eller tilfriskning. At mennesker med alvorlige psykiske problemer «kommer seg», er ikke noe nytt. Brukere og pårørende har visst dette i en årrekke, og forskning har lenge dokumentert det. Recovery er ikke en spesifikk behandling, men handler om alt det du selv gjør for å håndtere ulike psykologiske og sosiale vansker og leve et meningsfullt liv.
- Medisinfrihet: Innebærer at det i hovedsak ikke blir brukt antipsykotiske eller stemningsstabiliserende medisiner i behandlingen. Medisinfrihet er et mål med behandlingen, men ikke en forutsetning for å motta tilbudet. For noen vil det viktigste være å få hjelp til nedtrapping av medisiner.
Behandlingstilbudet
Bedringsprosessen dreier seg om å gjenskape tilhørighet i nærmiljøet og en identitet utenfor problemene dine, altså at du skaper deg et liv på tross av den situasjonen du er i og de plagene du har. Din egen aktive innsats er svært viktig i bedringsprosessen og kan oppleves som langt mer betydningsfull enn fagfolks bidrag. Medisinfri behandling i Tromsø består av ulike aktiviteter og tilbud både i gruppe og individuelt:
Gruppetilbud
Både pasienter og ansatte deltar i gruppetilbudene. Vi tilpasser disse aktivitetene slik at alle kan delta:
Individuelle tilbud og aktiviteter
- Mindfulness-øvelse daglig for de som ønsker det
- Daglige måltider og oppgaver som gjelder dette
- Samtaler med ditt behandlingsteam
- Samarbeid med nettverket rundt deg, for eksempel dine nærmeste, fastlegen, kommunehelsetjenesten og andre instanser eller viktige støttespillere
I avdelingen ønsker vi å samarbeide om mange hverdagslige gjøremål. Vi ønsker at alle skal kunne delta og bidra til hvordan avdelingen skal være. Vi har for eksempel åpent kjøkken hvor de som ønsker kan være med å lage mat.
I tillegg tilbyr vi ulike individuelle psykoterapeutiske metoder, fysioterapi, kunstterapi, ferdighetstrening, arbeid med musikk og samspill, etc.
Her kan du se eksempel på en ukeplan.
Etter
Kontakt
UNN Åsgård
Medikamentfritt behandlingstilbud, Tromsø
Oppmøtested
Bygg 3, plan 2UNN Åsgård
Åsgårdvegen 40