Livmorkreft
Livmorkreft er kreft som oppstår i livmoren. Det finnes flere typer kreft som kan oppstå her. Den vanligste typen er den som oppstår i livmorslimhinnen, også kalt endometriekreft.
Endometriekreft er den fjerde hyppigste kreftformen hos kvinner i Norge og forekomsten av livmorkreft øker i den vestlige verden. I 2013 fikk 768 kvinner livmorkreft i Norge. Sykdommen ses især hos eldre kvinner, og gjennomsnittsalderen ved diagnose er 65 år.
Årsaken til livmorkreft er ikke kjent. Noen få har en nedarvet genforandring som gir økt risiko for livmorkreft. Vi kjenner også til andre risikofaktorer for å utvikle livmorkreft, slik som langvarig bruk av østrogen alene, å ikke ha født barn, høy alder, behandling med Tamoxifen (hormonbehandling mot brystkreft), overvekt, og diabetes.
Henvisning og vurdering
Hvis det foreligger mistanke om kreft, vil du bli henvist av fastlegen til nærmeste gynekolog. Her vil det bli gjort en undersøkelse med vaginal ultralyd og det tas en vevsprøve fra livmorslimhinnen.
Utredning
Pakkeforløp hjem
Behandling
Kliniske studier
4 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Cellegift og nintendanib mot livmorslimhinnekreft
- Basketstudie for pasienter med avanserte solide maligne tumorer med FGFR-3 endringer
- IMPRESS Norway
- Kreft: Sikkerhet og toleranse av pembrolizumab (MK-3475-158) for pasienter med fremskredne solide kreftsvulster
Oppfølging
Kontakt
UNN Tromsø
Utredningspoliklinikken, Tromsø
Oppmøtested
Fløy A, plan 6
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstid
- I dag 08:00 - 15:30