Hysteroskopi, poliklinisk
Hysteroskopi betyr å se inn i livmorhulen. Det utføres både for å vurdere livmorhulen og eventuelt samtidig ta en vevsprøve (biopsi) eller fjerne små forandringer eller fremmedlegemer (som polypper, muskelknuter, skillevegg i livmoren, hormonspiral, arrvev etc).
Henvisning og vurdering
Gynekolog eller fastlege kan henvise til denne undersøkelsen.
Før
Hysteroskopi krever ingen eller få forberedelser, og kan gjennomføres selv om du har menstruasjon. Forhold deg til informasjonen i innkallingsbrevet ditt.
Under
Du sitter i en undersøkelsesstol som ved en vanlig gynekologisk undersøkelse, mens et instrument med kamera (hysteroskop) føres inn i livmorhulen.
Alt vev som eventuelt fjernes, blir undersøkt for celleforandringer.
Hysteroskopien kan gjøres med lokalbedøvelse dersom du ønsker det. Du vil få informasjon om dette av gynekologen som skal utføre inngrepet.
En sjelden gang kan det blø kraftig ved slutten av undersøkelsen. Du vil da få medisiner som hjelper å stoppe blødningen. Det legges også inn et kateter med ballong i livmoren. Kateteret fjernes etter noen timer, eller dagen etter.
Etter
Du kan få noe utflod, og kan også ha litt smerter. Ta gjerne Paracet hvis du har behov for det.
Du kan være fysisk aktiv, og det er ikke forbud mot å løfte.
Blødning etter hysteroskopi er som oftest ganske liten, og avtar i løpet av de første dagene. Så lenge du blør, bør du forebygge infeksjon i underlivet ved å:
- ikke ha samleie
- ikke bade (karbad, svømmehall eller sjøbad)
- ikke bruke tampong (bruk heller bind)
Du kan reise hjem samme dag, og sykmelding er vanligvis ikke nødvendig.
Vær oppmerksom
- blør kraftigere enn ved normal menstruasjon
- får meget kraftige underlivssmerter
- får feber, det vil si temperatur over 38 grader du får illeluktende utflod