HELSENORGE

Hudkreft - Tromsø

Hudkreft er en samlebetegnelse og omfatter flere undergrupper. Denne informasjonen omtaler de vanligste formene for hudkreft; Basalcellekreft og plateepitelkreft. Føflekkreft er også en type hudkreft, men omtales separat.

Innledning

Basalcellekreft er den vanligste kreftform hos hvite. Spinocellulært carcinom (SCC), også kalt plateepitelkreft, er en annen relativ vanlig form for hudkreft hos eldre mennesker. 

Valg av behandling avhenger av hvilken undergruppe hudkreft det dreier seg om, men også av hvor på kroppen svulsten sitter, samt av en generell vurdering.

Henvisning og vurdering

Små kreftforandringer kan som regel fjernes kirurgisk hos primærlege. Der det ikke er mulig, henvises pasienter med hudkreft til spesialist. Hvis det er mulig skal henvisende lege ta en vevsprøve før henvisning

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Henvisningen må inneholde informasjon om tumors debut, varighet, utvikling og symptomer. Videre er lokalisasjon, størrelse og makroskopisk beskrivelse viktig og informasjon om bruk av immunsuppresjon, antikoagulantia og annen medikasjon som kan ha betydning for terapivalg. I de fleste tilfeller vil utredning med biopsi av lesjonen kunne gjennomføres før henvisning.        

Utredning

Hudlegen vil undersøke deg for å avgjøre hvilken behandling som passer best i ditt tilfelle. Hvis det ikke allerede er tatt, kan det være aktuelt med biopsi (vevsprøve) fra svulsten.

Les mer om Hudbiopsi - Tromsø

Hudbiopsi - Tromsø

Ved hudbiopsi tas en liten vevsprøve fra huden. Prøven sendes til nærmeste patologilaboratorium for mikroskopisk undersøkelse.

Ved stansebiopsi fjerner vi en liten del av huden ved bruk av en liten (2-8 mm), rund kniv. Stansebiopsi er aktuelt som ledd i utredning av ulike hudsykdommer og hudsvulster.
  1. Før

    Det er vanligvis ikke nødvendig med spesielle forberedelser før stansebiopsi. Barn som skal ta stansebiopsi kan få forbehandling med bedøvende krem (Emla) 1 time før prosedyren. Hvis du tidligere har reagert på lokalbedøvelse/tannlegebedøvelse, må du melde fra til oss om det på forhånd.

  2. Under

    Du får lokalbedøvelse der vi skal ta biopsien. Når bedøvelsen virker tar vi ut en liten vevsbit (2- 8 mm). Det er ofte ikke nødvendig å sy ved de minste stansebiopsiene, men ved litt større biopsier (6-8 mm) får du 1-2 sting. Såret dekkes av plaster som kan sitte på til det danner seg skorpe.

  3. Etter

    Såret gror i løpet av et par uker. Du vil få et lite arr etter biopsien.

    Prøven som vi har tatt sendes til videre undersøkelse hos patolog. Legen som har tatt prøven er ansvarlig for at du får informasjon når prøvesvar foreligger og for at videre tiltak iverksettes dersom det er aktuelt.

Vær oppmerksom

Det er sjeldent med komplikasjoner etter stansebiopsi, men hudinfeksjon kan forekomme. Dersom huden omkring biopsistedet blir rød, varm, hoven og smertefull i dagene etter prøven må du kontakte lege, enten legen som har tatt prøven eller fastlege/legevakt.

Gå til Hudbiopsi

Oppmøte
Hudpoliklinikken, Tromsø


​​Pakkeforløp hjem

Alle pasienter som får en kreftdiagnose, blir inkludert i pakkeforløp hjem for pasienter med kreft. Gjennom pakkeforløpet skal du som pasient få avdekket dine individuelle behov for tjenester og oppfølging utover selve kreftbehandlingen.​

Les mer på helsenorge.no: ​

Behandling

De vanligste behandlingsmetodene ved hudkreft er nevnt under. Felles for all behandling er at den som regel skjer poliklinisk.

Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har. 

Samvalg innebærer at du får informasjon om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Så kan du sammen med helsepersonell veie disse opp mot hverandre, ut fra hva som er viktig for deg. 
Her er tre spørsmål du kan stille din behandler:
1. Hvilke alternativer har jeg?
2. Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
3. Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Les mer om Hudsvulstoperasjon - UNN Tromsø

Hudsvulstoperasjon - UNN Tromsø

I forbindelse med undersøkelse og behandling på sykehuset kan det være aktuelt med kirurgisk fjerning eller prøvetaking av svulster eller utslett. Det skjer ved en liten operasjon der et hudområde blir fjernet. Fjerning av mindre hudforandringer går raskt, og påvirker vanligvis ikke evne til å bevege seg vanlig eller kjøre bil etterpå.

  1. Før

    Hvis du bruker den blodfortynnende medisinen Marewan må du slutte å ta den ei uke før behandlingen for hudkreft, såfremt det er tilrådelig med hensyn til den sykdommen som er årsaken til at du bruker Marewan.

    Ta kontakt med fastlegen din for å avklare om du kan slutte å ta Marevan, og når du skal begynne igjen.

  2. Under

    Huden blir bedøvet med lokalbedøvelse med en sprøyte. Da kjenner du et stikk og litt svie i huden. Bedøvelsen virker raskt og varer vanligvis i 1-2 timer.

    Selve inngrepet er avhengig av hva som skal fjernes.

  3. Etter

    Plasteret på såret kan normalt ligge på til eventuelle sting skal fjernes. Blir det gjennomtrukket av blod etter kort tid, anbefaler vi du skifter plaster hjemme. Du vil få råd om hvilke type plaster du kan kjøpe.

    Etter behandlingen kan du kjenne litt ømhet i huden. Hvis du trenger smertestillende medisin anbefaler vi bruk av paracetamol (for eksempel Paracet, Panodil) 500-1000 mg inntil 4 ganger det første døgnet. Du bør ikke bruke acetylsalicylsyre (eksempelvis Albyl, Dispril) fordi dette kan øke faren for bløding fra såret.

    Du bør unngå fysisk aktivitet som fører til slag mot såret eller stor strekk av huden de første 1-2 ukene.

    Det er viktig å huske at alle kirurgiske inngrep i huden etterlater arr.

Vær oppmerksom

Smerter i dagene etter operasjonen kan være tegn på infeksjon. Slik infeksjon skyldes som regel hudbakterier og er vanligvis enkle å behandle. Ved tegn på infeksjon bør du ta kontakt med hudpoliklinikken eller legevakt.

Tegn på infeksjon er:

  • Bankende verk i såret
  • Rød og hoven hud rundt kanten av såret eller rundt stingene
  • Gul verk som flyter ut av såråpningen eller rundt stingene

Gå til Hudsvulstoperasjon

Les mer om Fotodynamisk behandling av hud - Tromsø

Fotodynamisk behandling av hud - Tromsø

Fotodynamisk behandling er en behandlingsmetode for visse former for hudkreft og solskadet hud. Behandlingen er enkel å utføre og gir som regel et godt kosmetisk resultat. 

  1. Før

    • Smør Locobase Renew på alle fortykkede og skjellete områder som skal behandles med PDT, også i ansiktet. Start smøringen 7 dager før planlagt behandling. Smør en gang daglig i 5 dager, avslutt smøringen 2 dager før behandling. Dette gjelder ved førstegangs behandling.
    • Møt opp med usminket og ren hud.
    • Ta med liste over eventuelle faste medisiner når du kommer til timen.
    • Du bør sette av hele dagen til behandlingen.

  2. Under

    Området som skal behandles blir først skrapt og deretter påført en krem. Det dekkes så med plaster som skal ligge på i minst 3 timer. Du kan forlate poliklinikken i dette tidsrommet. Deretter belyses det i ca. 10 minutter pr. område.

    Samhandlingen mellom krem og lys gjør at celleforandringene går tilbake. Behandlingen kan oppleves smertefull mens belysingen skjer og et par timer etterpå. Graden av smerte kan variere. Smertestillende tabletter som Paracet vil som regel dempe disse plagene. Noen har behov for lokalbedøvelse under belysning.

  3. Etter

    Den første uken må du regne med hevelse, rød farge og væske fra behandlingsområdet. Bruk plaster ved behov om det væsker myke. Du kan dusje og vaske deg som normalt. Dersom det kommer sårskorpe over behandlingsområdet bør denne være i ro til den faller av. Det kan ta 2 til 4 uker før såret er grodd. Behandlingen må noen ganger gjentas etter ca 10 dager og/eller noen måneder.

    Vi anbefaler at du beskytter det behandlede området mot sollys det første året. Da kan du dekke det fysisk med klær eller plaster, eller du kan smøre med solkrem faktor 30-50.

Gå til Fotodynamisk behandling av hud

Oppmøte
Hudpoliklinikken, UNN Tromsø
Les mer om Frysebehandling av hud - Tromsø

Frysebehandling av hud - Tromsø

Frysebehandling eller kryobehandling benyttes til behandling av hudsykdommer som vorter, pigmentflekker, enkelte former for hudkreft og forstadier til hudkreft. 

  1. Før

    • Møt med usminket og ren hud.
    • Ta med liste over eventuelle faste medisiner.

  2. Under

    Flytende nitrogen (temperatur ÷196° Celsius) sprayes på eller påføres huden med bomullspinner. Hensikten med frysebehandlingen er å påføre syk hud (f.eks. vorten) en begrenset frostskade.

    Behandlingen skjer vanligvis uten lokalbedøvelse. Lokalbedøvelse brukes dersom det er nødvendig å fjerne noe av vevet før frysebehandling. Det kan f.eks. være aktuelt ved svært tykke forstadier til hudkreft eller enkelte former for hudkreft.

  3. Etter

    Etter frysingen blir huden sår og det dannes skorpe som faller av etter 1-2 uker. Ved kraftig frysing kan det oppstå væsking og blemmedannelse.

    En tørr sårskorpe trenger ingen behandling. Såret tåler både såpe og vann. Fuktige skorper og åpne sår kan vaskes daglig med bakteriedrepende middel. Normalt er det ikke behov for sårsalver.

    Blemmer kan man stikke hull på. Blemmetaket (huden over blemmen) fjernes vanligvis ikke hvis det ikke er smerter (spreng) i blemmen eller infeksjon.

    Hvis plasteret er gjennomtrukket av sårvæske, må plasteret byttes.

    Paracetamol kan brukes som smertestillende.

Vær oppmerksom

Selve frysingen er litt smertefull, huden blir kald og det kan svi, men dette går som regel over i løpet av en dag. Hevelse er vanlig, spesielt når det behandles i nærheten av øyet. Avbleking av huden (pigmenttap) kan være en varig bivirkning. Kraftig frysing kan gi arrdannelse.

Gå til Frysebehandling av hud

Oppmøte
Hudpoliklinikken, UNN Tromsø

Den reseptbelagte kremen Imiquimod (Aldara®) blir også brukt. I sjeldne tilfeller er det aktuelt med strålebehandling.

Hvor lang tid tar normalt behandlingen:

Behandlingen foregår i all hovedsak poliklinisk og tar vanligvis kort tid (30 min - 90 min). Imiquimod krem brukes hjemme i ca. 6 uker.

Oppfølging

De aller fleste er helbredet etter behandling. Det anbefales likevel kontroller hos lege de første par årene etter behandling.

Det vil også være fornuftig å beskytte seg mot overdreven soling i fremtiden. Bruk av solhatt, parasoll og solbeskyttelseskremer tilrådes. Dette vil være med på å redusere faren for nye krefttilfeller.

Helsepersonell

Sjekkliste for utskriving - fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Davvisámegiel dulka (nordsamisk tolk)

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger i fløy C plan 3. Du kan også gå til fløy D og ta heisen til plan 3.Sykehuskaféen Evert er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser. Sjekk gjerne Facebook-sida vår.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene.

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Åpningstider Narvesen

Forbehold om avvik på høytidsdager

Ordinære åpningstider :

Mandag-Torsdag: 07:00 - 22:00
Fredag: 07:00 - 21:00
Lørdag: 09:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 21:00

Høytidsdager:

1. Nyttårsdag: Stengt
Skjærtorsdag: 12:00 - 18:00
Langfredag: 12:00 - 18:00
Påskeaften: 09:00 - 15:00
1. Påskedag: 12:00 - 18:00
2. Påskedag: 11:00 - 20:00
1. mai: 11:00 - 20:00
17.mai: 09:00 - 20:00
Kr. Himmelfartsdag: 11:00 - 20:00
Pinseaften: 09:00 - 18:00
1. Pinsedag: 11:00 - 20:00
2. Pinsedag: 11:00 - 20:00
Julaften: 09:00 - 13:00
1. Juledag: Stengt
2. Juledag: 12:00 - 18:00
Nyttårsaften: 09:00 - 15:00

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Parkering

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 28.- pr time 
Kl. 21-07: kr 6 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
For å oppnå denne prisen må det betales/ reserveres beløp for perioden parkering planlegges på parkeringsautomat. 

Maks døgnpris kr 200,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 130,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 90,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

 

App: Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.

Motorsykler:
UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.

Sykkelparkering:
Besøkende kan bruke all sykkelparkering rundt sykehuset.
Om du vil ha parkering nær hovedinngangen er det mest praktisk å bruke:
Plassene på sykkelstativ mellom PET-senteret og universitetet
Sykkelkontainer rett nord for PET-senteret



Pingvinhotellet - pasienthotellet i Tromsø

Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø

  • Betaler ikke for opphold på hotellet
  • Alle måltider inkludert
  • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

  • Betaler ikke for opphold på hotellet
  • Alle måltider inkludert
  • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

  • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
  • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

  • Barn under 6 år bor gratis
  • Betaling direkte til pasienthotellet
  • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
  • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen, og er en møteplass for kreftsyke, pårørende og etterlatte. Her treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. 

Vardesenteret er tilknyttet UNN i Breivika og befinner seg i E-fløya. For å komme dit må du først til plan 2, fløy D. Følg skiltene derfra. Er du usikker kan du spørre en frivillig sykehustvert som er kledd i rød vest.        

Les mer om Vardesenteret på UNN (Kreftforeningen.no) 

Verdisaker

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Visittider/besøkstider

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Fant du det du lette etter?