Hepatitt B kronisk
Hepatitt B er en kronisk virusinfeksjon, med sparsomme symptomer, som du aldri kan bli kvitt helt. Hovedmålet med behandling av kronisk hepatitt B er å hindre utvikling av skrumplever og leverkreft hos de som har høye levertall over lengre tid. All hepatitt B-behandling blir derfor en form for forebyggende behandling.
Alle som har blitt smittet med hepatitt B-virus vil ha litt virus i leveren som kan blusse opp senere i livet. Risikoen for å få oppbluss av hepatitt B eller komplikasjoner i form av skrumplever og leverkreft er avhengig av flere faktorer.
Du har økt risiko for skrumplever og leverkreft hvis du:
- har høye nivåer av hepatitt B-virus i blodet
- har leverkreft i familien
- har annen sykdom som stresser leveren slik som diabetes og fedme
- har høyt alkoholforbruk
- har andre kroniske virussykdommer som påvirker leveren slik com hepatitt C eller hiv
- bruker immunhemmende medisiner
Før
Under
Hvordan kan jeg forberede meg til behandling?
Etter
Mer informasjon: Smittevernboka om Hepatitt B (fhi.no)
Ofte stilte spørsmål
- Skal jeg gå til kontroller hos dere eller hos fastlegen? De fleste med kronisk hepatitt B innkalles til en spesialistpoliklinikk for utredning og kontroll. Hvis du blir klassifisert som «inaktiv bærer» kan du følges opp av fastlegen, men da må du selv bestiller deg time en gang i året. Dette vil bestemmes av sykehusspesialist i samråd med deg.
- Hva gjør jeg hvis fastlegen min ikke vet hvilke prøver som skal tas når jeg kommer dit på kontroll? Når du er ferdig utredet og legen her mener du kan følges opp av fastlegen får både du og fastlegen din en oppsummering av tilstanden din – inkludert i hvilket stadium du er i – og en liste over de prøvene som skal tas. For «inaktive bærere» er det hemoglobin, hvite blodceller, trombocytter, ASAT, ALAT og hepatitt B DNA. Hvis ALAT stiger igjen, og forblir høy uten at dere finner en annen forklaring, bør du henvises tilbake til oss.
- Jeg har både HIV og kronisk hepatitt B. Skaper det problemer for behandlingen?Nei, på ingen måte. Siden du sikkert allerede bruker medisiner mot HIV, kan det hende at du allerede bruker ett av midlene som også virker på hepatitt B.
Kontakt
UNN Tromsø
Medisinsk poliklinikk, dagenhet og gastrolab, Tromsø
Oppmøtested
Alle pasienter må registrere seg på automatene ved hovedinngangen på A6. Her betaler du også etter endt konsultasjon.
Når du har registrert deg på automaten, skal du/dere gå til venteromareal. Det er felles venteareal for poliklinikk, dagenhet og gastrolab på Fløy B, plan 8
Dersom du skal ta blodprøver når du kommer, gjøres dette på felles blodprøvetakningsenhet på A6. Det er åpent hverdager 07.30- 15.30.
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67
Åpningstider
- I dag STENGT