Hovedmålet er å hindre utvikling av alvorlig leversykdom, med leversvikt, skrumplever og leverkreft. Alle med hepatitt B har risiko for slik alvorlig leversykdom, spesielt hvis man har hatt viruset i mange tiår, men mange har lange perioder uten leverbetennelse og dermed liten sannsynlighet for skade på leveren. Enkelte grupper har ytterligere økt risiko: Afrikanere over 20 år, asiatiske kvinner over 50 år, asiatiske menn over 40 år, og de med leverkreft i familien.
I enkelte situasjoner, som under graviditet, kan det være aktuelt med behandling for å redusere risikoen for smitte fra mor til barn ved fødselen. Det kan også være aktuelt å gi behandling for å beskytte mot oppbluss av hepatitt B hvis man går på immundempende behandling.
Utredningen skjer med blodprøver, ultralyd av leveren og stivhetsmåling (elastografi/Fibroscan). For mange er utredning med blodprøver tilstrekkelig. Vevsprøve (biopsi) av leveren er sjelden nødvendig. Tolkningen av blodprøvesvar og nødvendige tilleggsundersøkelser gjøres på sykehus.