Konservativ behandling
Hvis vi vurderer at bruddet er stabilt og sannsynligvis ikke vil gli ut av stilling mens det er gipset, behandler vi bruddet med gips. Hvis bruddet er reponert, tar vi alltid nye røntgenbilder etter reponeringen.
Når vi legger bandasjen er det viktig at du spriker litt med fingrene slik at ikke hånden presses inn i en “hulhåndstilling”.
Tommelen skal være helt fri. Gipsen skal ikke gå lengre enn ut til bøyefuren i hånden, slik at fingrene kan bøyes helt. Håndleddet skal være i nøytral stilling i begge plan. Albuen skal kunne bøyes med fullt utslag. Du bør fjerne ringer siden det kan bli hevelse i hånda.
De første dagene etter bruddet bør du også holde armen høyt, slik at hånden ikke blir for hoven.
Siden vi aldri kan være helt sikker på at bruddet holder stillingen planlegger vi kontroll etter omtrent 10 dager og etter 5 uker. Kontrollene justeres ut fra vurdering av det aktuelle bruddet. Hvis bruddet glir ut av stilling vil vi i de fleste tilfeller anbefale operasjon.
Operasjon
Hvis du har brudd som vi ikke kan behandle konservativt vil du få operasjon. Dette gjelder:
- Brudd som primært er vurdert som stabilt, men hvor vi ikke får tilfredsstillende reposisjon/fiksasjon i gipsen eller at bruddet glir ut av stilling i mens det er gipset
- Alle brudd som primært vurderes som ustabile
- Brudd som påvirker leddet hvor rotasjonsbevegelsen foregår, og kombinerte skader
Før operasjonen
Ved valg av operasjon vil vi likevel alltid sette bruddet på plass hvis dette er feilstilt, og legge på en gips. Operasjonen vil så bli utført i løpet av noen dager, så fremt det ikke er tegn på at nervene er i klem.
Vi kan operere bruddet ved å sette inn en plate som festes til benet. Denne vil da holde bruddet i korrekt stilling inntil det har grodd. I andre tilfeller kan vi bruke pinner eller en ytre ramme (ekstern fiksatør).
Noen ganger er en slik håndleddsoperasjon av moderat omfang, mens andre ganger er det kompliserte og langvarige operasjoner. Du vil bli informert om omfanget av operasjonen av kirurgen i forkant av inngrepet.
Noen ganger blir du innlagt som pasient på sengeposten, mens de aller fleste vil bli behandlet i dagkirurgisk avdeling på et planlagt operasjonstidspunkt.
Faste
Du må faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, eller tygge tyggegummi eller pastiller etter klokka 24. Du kan og bør drikke klare væsker (vann, saft, kaffe, te), men ikke melkeprodukter eller juice fram til to timer før oppmøtetidspunktet på operasjonsdagen.
Før operasjonen vil du møte den som skal operere deg, som vil informere deg om behandlingsvalgene, hvilket resultat du kan forvente av operasjonen, og om potensielle komplikasjoner knyttet til operasjonen. Du vil også få snakke med en anestesilege om bedøvelsen. De aller fleste får en pleksusbedøvelse, det vil si at kun armen bedøves. Man kan få litt å slappe av på i forbindelse med operasjonen.
De ulike operasjonsmetodene
Vi kan bruke pinner hvis vi får bruddet satt på plass og der bruddlinjene ikke går inn i leddflatene, eller der disse kommer fint på plass og blir stabilisert av pinnene. Reponeres lukket og pinnes under gjennomlysning. Gips og pinner fjernes etter 5-6 uker.
Vi kan bruke plater på de fleste av bruddene. Vi åpner da inn til bruddet like overfor håndleddet, oftest fra håndflatesiden. Etter operasjon med plate legger vi på en gipslaske på håndryggen (dorsal) i 1-2 uker for å roe bløtdelene og for å redusere smertene etter operasjonen.
Ekstern fiksasjon (feste) kan benyttes for mange av håndleddsbruddene. Ved ekstern fiksasjon sikrer vi alltid bruddet med supplerende pinner.
Like før, under og etter operasjonen får du antibiotika for å forebygge infeksjon.
Etter operasjon
Når operasjonen er ferdig, blir du liggende på oppvåkningsavdelingen til du føler deg i form og har fått spist litt. Hvis du opereres på dagkirurgisk avdeling blir du utskrevet og drar hjem samme dag.
Det er svært viktig at du kommer deg raskt i gang med bevegelse av fingrene. Dette bør du starte med så snart som mulig etter operasjonen. Ergoterapeuter ved sykehuset vil instruere deg og hjelpe deg i gang, men din egeninnsats og motivasjon er viktig.
Dersom du kommer deg raskt i gang med bevegelse i fingrene og hånden er faren for komplikasjoner som infeksjoner, hevelse og tilstivning mye mindre. Du vil få smertestillende medikamenter slik at dette skal la seg gjøre.
Hvis du er innlagt til operasjon, vil lengden på innleggelsen være individuell avhengig av dine eventuelle øvrige plager.
Etter du har kommet hjem skal du fortsette treningen, enten alene eller ved hjelp av fysioterapeut nær hjemstedet.