Håndkirurgi ved triggerfinger, Tromsø

Plastikk- og håndkirurgisk poliklinikk, Tromsø

Triggerfinger er en tilstand hvor fingeren henger seg opp eller låser seg i bøyd stilling.  Det er en ganske vanlig tilstand, særlig blant eldre.

Les mer om Triggerfinger
Informasjon fra helsenorge.no

Triggerfinger

Triggerfinger gjør at fingeren din henger seg opp i bøyd stilling, så det ser ut som fingeren er i avtrekkerposisjon.

Årsak og behandling

Triggerfinger skyldes en irritasjon og opphovning av bøyesenen til en av fingrene, noe som medfører at senen "henger seg opp" i bøyd stilling. Når du har triggerfinger klarer du ikke å rette ut fingeren av deg selv, men du kan bruke den andre hånden til å rette ut fingeren.

Årsaken til at noen får triggerfinger er ukjent. Tilstanden er ganske vanlig, særlig blant eldre. Langfingeren og ringfingeren er oftest rammet. Den vanligste behandlingen av triggerfinger er innsprøytning av kortison, en betennelsesdempende medisin. Dette sprøytes inn rundt senehevelsen. Behandlingen kan gjentas inntil tre ganger, men noen uker/måneders mellomrom.

Dersom annen behandling ikke fungerer kan det være nødvendig med operasjon.

Les mer om Triggerfinger (helsenorge.no)

Innledning

Triggerfinger og triggertommel oppstår når senen utvikler en liten knute eller hevelse i overflaten. Denne fortykkelsen av senen gjør at det blir trangere i senekanalen. Dette forekommer oftest i området for bøyefuren ved fingerens eller tommelens grunnledd. Dette gir smerter og en følelse av at fingeren hekter seg opp (også kalt triggerfenomen). 

Når senen hekter seg opp blir den irritert og hoven. Noen ganger låser fingeren seg helt og er vanskelig å rette ut eller å bøye. Tilstanden kan ramme flere fingre i begge hender. Ubehandlet kan tilstanden gi en lite bevegelig finger og et kroket midtledd. 

Det er ikke påvist noen sikker årsak til triggerfinger. Tilstanden forekommer hyppigere hos blant annet diabetikere og revmatikere.

Triggerfinger, strak

Triggerfinger bøyd
Figurene illustrerer hva som skjer når man bøyer fingeren ved triggerfingerplager med tranghet i senekanalen, og som kan forårsake at fingeren ikke bare "trigger", men også kan "låse" seg.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Diagnosen triggerfinger stilles først og fremst ved at pasienten forteller legen om triggerfenomener og/eller låsninger i en eller flere fingre.  Legen vil som regel kjenne en smertefull kul ved fingerens grunnledd.

Triggerfinger

2. Under

Ved triggerfinger kan man forsøke med opptil 2-3 kortisoninjeksjoner. Dersom dette ikke gir ønsket effekt, er det aktuelt med operasjon. 

Operasjon

Fjern ringer og neglelakk. Gi beskjed tidlig ved pågående infeksjonssykdom eller annen akutt sykdom. Inngrepet bør da utsettes. Det er ikke nødvendig å faste før operasjon. Bruker du blodfortynnende medikamenter er det ikke nødvendig å endre dosen. 

Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse. Det gjøres en spalting av seneskjeden gjennom en liten åpning i håndflaten, slik at senen får bedre plass og kan beveges normalt. Huden lukkes med sting som skal fjernes, og det legges en myk bandasje på hånden hvor fingrene kan beveges fritt. Operasjonstiden er ca 20 minutter, og man kan dra hjem samme dag.

Behandling av triggerfinger

3. Etter

Hold hånden over hjertehøyde de første 3-4 dagene. Hvis du lar hånden blir hengende ned vil det være risiko for økte smerteplager samt hevelse og således også økt risiko for infeksjon. Bandasjen skal holdes tørr. Blir den våt, må den skiftes. 

Smerter i operasjonsområdet kan forekomme, og du kan ved behov ta smertestillende tabletter som for eksempel Paracet og Ibux. 

Hvis du opplever økende smerter etter noen dager og/eller utvikler feber og bandasjen lukter bør man oppsøke lege umiddelbart siden dette kan være tegn på infeksjon. 

Bandasjen som man får i forbindelse med operasjonen kan med fordel sitte på i 7-10 dager, eventuelt helt til stingfjerning etter omtrent 12-14 dager. Det er viktig å komme i gang med fingerbevegelser umiddelbart. Bøy, strekk og sprik fullt ut med fingrene ti ganger hver time gjennom dagen. Bevegelse gjør at blodsirkulasjonen bedres, hevelsen og smertene blir da mindre. Frem til stingene er fjernet skal man unngå tung belastning på hånden, deretter er det ingen restriksjoner.

Etter stingfjerning er det viktig å komme i gang med arrbehandling. Det betyr at man skal massere arret daglig og helst bruke håndkrem til arret er nærmest usynlig. Ved behov kan man bruke ulike silikonprodukter for å gjøre arret mykere.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter operasjonen er blødning, infeksjon, arrsammenvoksninger og smertefulle arr.  

Sykemelding

Sykemeldingstiden vil være avhengig av hvilket arbeid du har og hvilken belastning og hygieniske forhold du jobber under. Derfor varierer sykemeldingslengden fra noen dager til opptil 3 uker. 

Kontroll

Kontroll hos fastlegen etter 2 uker for stingfjerning.

Vær oppmerksom

Hvis bandasjen forskyver seg, kjennes trang, om du får feber, har langvarige smerter eller om hevelsen ikke skulle gå tilbake, bør du kontakte lege.

Innenfor det første døgnet etter operasjon kontaktes enten din kirurg eller vakthavende håndkirurg via sentralbordet ved UNN på telefon 776 26000. Etter første døgn kontaktes enten egen lege eller Håndkirurgisk poliklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge på telefon 77 62 70 78 som er åpent mellom kl. 09-15.

Kontakt

Plastikk- og håndkirurgisk poliklinikk, Tromsø
Telefon
77627078
mandag - fredag 8-11 og 13-15
E-post
UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansens veg 67 eller Sykehusveien 38(Google maps)
Besøkstider
mandag - søndag 00-24
Avdelingene våre har ulike åpningstider og besøkstider/visittider. Informasjon om dette finner du på de ulike avdelingssidene. Hvis du må endre timen din må du ta kontakt med den avdelingen du har fått time hos.
Telefon
Sentralbord: 77626000 | medisinsk nødtelefon: 113

Adkomst

Med rutebuss
Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter. 

Når du kommer inn den midlertidige hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til venstre. Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).
 
Med flybuss 
Om du kommer til Tromsø med fly kan du ta flybussen direkte fra flyplassen på Langnes til sykehuset. Om du kommer fra byen eller fra flyplassen går du inn hovedinngangen rett ved busstoppene.​​​

Med taxi eller privatbil
Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor inngang C3 på nordsiden av sykehuset. Hvis du kommer med privatbil bruker du samme inngang. 

Byggeaktivitet
For tiden er det stor byggeaktivitet på området. Vi bygger ny A-fløy som blant annet skal gi bedre operasjonskapasitet, ei helt ny intensivavdeling og nye lokaler til dagkirurgien. 

På den andre siden av veien bygges PET-senter, som vil gi enda bedre kreftdiagnostikk for befolkningen i nord.

Byggeprosjektene gjør at det i en periode vil være mye anleggstrafikk rundt sykehuset. Vi ber deg være spesielt oppmerksom på dette uansett om du kommer til oss med buss, taxi eller med privatbil. 

Kart over området

Parkering

​​​Gjesteparkeringen ligger nedenfor den kommunale legevakta på nordsida av UNN Tromsø. Sving inn til venstre fra Sykehusveien når du kommer på høyde med sykehusbygget. Det er betalingsautomat på parkeringsplassen. Det er skiltet til inngang C som ligger rett bak den grå ”kreftbrakka”.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​​

Praktisk informasjon

Apotekutsalg

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Klikk her for mer informasjon på nettsidene til Sykehusapotek Nord​

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger rett ved inngangen på plan C3 og er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene. 

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Pasienthotell Tromsø

​Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: bookingbooking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø
 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt
 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)
 • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
 • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter
 • Barn under 6 år bor gratis
 • Betaling direkte til pasienthotellet
 • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
 • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre
Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen. Har treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. Senteret har åpent for sosialt samvær og du får servert kaffe og te. Noen onsdager arrangerer senteret aktiviteter som:

Vardesenteret holder til i fløy E1 i Breivika. Gå til D-fløya (i retning Tromsøsundet) og ta heisen ned til plan 2. Derfra kan du gå gjennom branndørene og over en liten gjennomgang til det gamle, blå pasienthotellet.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.