Gipsbehandling
Gipsbehandling brukes ved beinbrudd, og i noen tilfeller ved skader i muskler, sener og leddbånd.
Stabile brudd i god stilling kan ofte behandles med gips. Noen ganger må bruddet dras på plass eller opereres før det gipses. Gipsen skal stabilisere bruddområdet og forhindre at bruddendene beveger seg, slik at bruddet får gro.
Gips kan også brukes ved avrivning eller rifter i muskler, sener og leddbånd, for å holde skadestedet i ro.
Før
Det er ingen spesielle forberedelser før gipsbehandling.
Under
Kalkgips
Kalkgips brukes ofte på ferske brudd. Under gipsen legger vi strømpe og vatt for å beskytte huden. Utenpå legger vi en bløt gipsskinne som skal stivne. Den festes med elastisk bind som vi bandasjerer rundt gipsen.
Kalkgips bruker 24 timer på å herde og trenger rikelig med luft under herdeprosessen, unngå derfor å dekke gipsen med teppe/dyne mens den herder. Kalkgips tåler ikke vann.
Kunstgips
Kunstgips er uelastisk, lett og sterk gips som vi legger på de fleste brudd der det ikke er fare for hevelse, oftest ved første kontroll 7 - 12 dager etter bruddet. Under gipsen legges en strømpe og litt vatt. Deretter legges kunstgipsen både sirkulært og som en skinne for å avstive bruddet.
Det er litt større fare for at kunstgipsen legges for stramt enn kalkgips, og dette er hovedgrunnen til at vi velger kalkgips i akuttfasen hvor det gjerne er mer hevelse.
Etter
Forholdsregler
Når gipsen er lagt på, enten det er kalk- eller kunstgips, er det viktig å sikre god blodsirkulasjon, redusere hevelse, holde leddene i bevegelse og gipsen tørr.
Disse forholdsreglene må du følge:
- Hold den gipsede foten eller armen over hjertehøyde (spesielt viktig de første dagene).
- Beveg fingre og tær som ikke er avstivet ofte og beveg leddene i nærheten av det gipsede området så langt du klarer flere ganger daglig.
- Stram og slapp av musklene under gipsen flere ganger hver dag i hele gipseperioden.
- Dekk gipsen med en tett plastpose som tapes til huden, når du dusjer (kalkgips ødelegges i vann. Kunstgipsen tåler vann, men strømpen og foringen under gipsen vil forbli fuktig og dette kan skade huden).
Du vil bli innkalt til kontroll, på sykehuset eller hos fastlegen. Tidspunkt for kontroll varierer. Gipsen tas av når bruddet er ferdig grodd.
Vær oppmerksom
Ved symptomer på at gipsen er for trang, må du kontakte sykehuset.
På dagtid kontakter du avdelingen (se kontaktinfo og åpningstider nedenfor).
På kveld/natt/høytider kontakter du akuttmottaket (Tromsø: 77 64 82 73. Narvik: 76 96 83 00).
Symptomer på trang gips er:
- Økende smerter
- Hevelse og misfarging av fingre/tær
- Prikking eller nummenhet i fingre/tær
- Fingre/tær blir kalde og bleke
En god gips skal gi smertelindring og legge til rette for funksjon i de leddene som ikke er gipset inn. Dersom gipsen er mer plagsom enn til hjelp, bør du ta kontakt for å vurdere om den må tilpasses eller byttes.