Familiesentrert behandling
Når et nyfødt barn innlegges i nyfødtintensivavdeling, er det en hel familie som påvirkes. Nybakte foreldre kan bli kastet ut i en helt ukjent tilværelse som de ikke har fått tid til å forberede seg på. Noen foreldre har fått barn som er svært syke og kanskje har livstruende tilstander over lang tid. Vi som jobber på en slik avdeling ønsker at hele familien skal føle seg velkommen hos oss. Vi vet at alle nyfødte barn trenger å ha foreldrene sine hos seg, samme hvor små og syke de er. Det er gjennom samvær mellom foreldre og barn at grunnlaget for et godt liv skapes.
Det å bli kjent med et svært for tidlig født barn som er koblet til overvåkningsutstyr og andre typer utstyr kan være svært utfordrende, og foreldre trenger tid og støtte for å venne seg til en slik situasjon. Foreldre er velkomne på avdelingen hele døgnet, og vi ønsker at de er til stede og gradvis overtar en større del av omsorg og stell for barnet sitt. Personalet har alltid det medisinske ansvaret for barnet. Foreldre skal ta del i alle viktige beslutninger som gjelder deres barn.
Barn født før uke 35
Barn som fødes før uke 35 innlegges vanligvis i nyfødtintensivavdeling istedet for å ligge på en vanlig barselavdeling. De må ha hyppige måltider (noen ganger via en sonde fra nesen/munnen ned i magesekken) og noen trenger hjelp av en varmemadrass til å holde seg varme.
Barn født i uke 32-34
Barn født i uke 32-34 kan vanligvis legges på mors bryst rett etter fødselen med noe ekstra overvåkning. Disse barna greier ikke å spise all maten selv, og må få morsmelk gjennom en sonde ned i magesekken. De trenger vanligvis en periode med medisin for å forebygge pustestopp. Noen trenger også pustestøtte med pustemaskin eller ekstra oksygen via et nesekateter.
Barn født i uke 28-31
Barn født i uke 28-31 vil ofte trenge pustestøtte, og alle trenger sonde for å få morsmelk. Mange vil også trenge næring via et tynt kateter i en blodåre/vene den første tiden.
Barn født før uke 28
Barn født før uke 28 kalles «ekstremt premature» og vil nesten alltid trenge pustestøtte i form av pustemaskin. De trenger også intravenøs ernæring som gis via et tynt kateter i en blodåre/vene. De mest umodne barna kan ha en lang periode med intensivbehandling, og dette skal skje på en avdeling med spesialkompetanse på behandling av ekstremt premature. Så snart barnet er medisinsk stabilt vil det flyttes tilbake til sin hjemmeavdeling/lokalsykehus.
Vaksinasjon av premature født før uke 32
Fra mai 2019 er premature barn født før uke 32 inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet. Les mer her:
Vaksinasjon av for tidlig fødte barn
Fagpersoner dere kan møte mens barnet er innlagt
Nyfødt intensiv samarbeider med mange faggrupper internt i sykehuset. Barneleger og sykepleiere følger barna tett i det daglige og henviser videre dersom det er behov for annen kompetanse:
- Barnefysioterapeut følger de minste barna for å ivareta den motoriske utviklingen. Hvis det trengs vil denne oppfølgingen overtas av fysioterapeut i kommunen.
- Øyelege følger barna rutinemessig.
- Sosionom kan gi praktisk hjelp som gjelder pleiepenger og eventuelle støtteordninger.
- Sykehusprest og tolk er også tilgjengelige ved behov.
Helsesykepleier og fastlege
Før utreise vil det bli opprettet kontakt med helsesykepleier. Helsesykepleier og fastlege mottar skriftlig informasjon om barnet. For barn som har behov for flere tjenester i kommunen kan det være aktuelt å innkalle til samarbeidsmøte med flere faggrupper fra kommunen. Foreldre/foresatte må gi samtykke til slik kontakt.