Effekten vil komme i løpet av de første 10-20 minuttene og det vil gis en kontinuerlig dose smertestillende medisin så lenge det er nødvendig. Den fjerner ikke all smerte, men gjør riene mindre smertefulle.
I siste del av fødselen, i utdrivningsfasen, vil ikke epiduralbedøvelsen bedøve like godt, da dette området forsynes av andre nerver. Du merker ikke noe til epiduralkateteret når det er lagt på plass. Noen ganger kan epiduralbedøvelsen virke bare på den ene siden av magen og noen ganger flekkvis. Det kan vanligvis bedres ved å justere på kateteret.
Med en epidural vil du vanligvis beholde full evne til bevegelse i beina. Du kan stå, gå, sitte eller ligge. Du kan gå til og fra WC. Du vil fortsatt kunne delta aktivt i fødselen og presse. Bedøvelsen gjør deg ikke trett eller påvirket i bevissthet, i og med at den bare virker i ryggen.
Er epiduralbedøvelsen farlig for barnet?
Nei, epiduralbedøvelse er ikke farlig for barnet.
Hvem kan få epidural?
I utgangspunktet kan fleste fødende få epidural. Det er jordmor i samråd med den gravide som vurderer behovet for epiduralbedøvelse. Det konfereres alltid med vakthavende fødselslege før epidural bestemmes. En anestesilege tilkalles for å legge epiduralen. Det er viktig å vite at anestesilegen kan være opptatt med andre akutte problemstillinger slik at det kan bli noe ventetid.
I noen tilfeller vil jordmor og lege anbefale den fødende epiduralbedøvelse av medisinske grunner. Dette kan være for eksempel ved seteleie, tvillinger, svangerskapsforgiftning, høy BMI, langvarig fødsel og i en del andre tilfeller.