Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Borderline - emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse

Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (borderline) kjennetegnes ved tendens til intense emosjonelle svingninger, samt impulsiv atferd uten å tenke på konsekvensene. Humøret er svingende og uforutsigbart, og man har ofte liten evne til å planlegge framover. Relasjoner til andre mennesker kan være problematiske.

Symptomer

Personer med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse kan oppleve stor følelsesmessig belastning og kan reagere med selvskading, eller trusler om selvskading. Trusler og sinne kan være rettet mot andre. Mange strever med eget selvbilde, mål og indre verdier. Mange kan også oppleve en kronisk tomhetsfølelse. 
Innen psykisk helsevern er emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse ganske vanlig.

Prognose

Ved hjelp av behandling kan de mest fremtredende symptomene reduseres. Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse er en lidelse som ofte fører til vansker med nære forhold og på områder som arbeid, bolig og økonomi. Derfor er samarbeidet med fastlege, kommunepsykiatri, NAV og andre ofte et ledd i behandlingen.

Noen personlighetstrekk, som impulsivitet, kan avta med alderen, også uten behandling.

Henvisning og vurdering

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser til utredning og behandling, men det finns også andre helsepersonell som kan henvise.

Ved akutt, alvorlige forverring kontakter du fastlege eller legevakt.

Utredning

For å få avklart diagnosen og vurdert hvilken behandling som passer for deg skal du på samtale på sykehuset. Vi snakker med deg om hvordan du opplever egne problemer, og kan bruke et intervjuskjema som hjelpemiddel i samtalen. Andre temaer for samtalen kan være oppveksten din, tidligere sykdomserfaringer, eventuell bruk av rusmidler, aktivitet og arbeidsliv. Hvis du har barn snakker vi om det, og vi kan også ha en samtale med barna dine hvis det er behov for det.

Utredningen kan bestå av fra 1-5 konsultasjoner.

Vurderingen gjøres ut i fra opplysninger som kommer fram i samtale med deg, opplysninger fra henviser og pårørende, og spesialistens observasjoner. Utredningen avsluttes med en eventuell diagnose, og informasjon om behandlingsmuligheter.

Behandling

Det finnes i dag flere gode behandlinger i Norge for emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, blant annet dialektisk atferdsterapi (DBT), mentaliseringsbasert terapi (MBT) og STEPPS/STAIRWAYS. Metodene foregår i en kombinasjon av gruppe- og individuell behandling.

Hva slags type behandling du tilbys avgjøres av hva sykehuset ditt kan tilby, samt hvordan du fungerer i det daglige.

Alle behandlingsformene tar tid, krever at du har endringsvilje og er motivert.



I hovedsak skal behandling av personlighetsforstyrrelser foregå poliklinisk, men ved akutte kriser kan kortvarig innleggelse på DPS døgnavdeling eller akuttpsykiatrisk avdeling være nødvendig. Dette vurderes i samråd med behandleren din.

Oppfølging

Når behandlingen avsluttes er det fastlegen som følger deg opp videre. Fastlegen har blitt orientert om behandlingen, utredningsresultater og anbefalinger om videre oppfølging. Når du avslutter behandlingen ved DPS får fastlegen en sluttrapport (epikrise) innen 1 uke. Det kan også være hensiktsmessig at andre samarbeidsinstanser får kopi av epikrisen.

Noen har behov for oppfølging av psykisk helsearbeider i kommunen, og for mange vil det være aktuelt med samarbeid med NAV. Behandleren din ved DPS kan bidra i dette samarbeidet for å gi en økt forståelse for dine ressurser og begrensninger.

Personer med behov for langvarige og sammensatte tjenester har rett til å få tilbud om individuell plan.

Pårørende

Pårørende kan ha behov for informasjon og støtte. Samtaler med voksne pårørende, i samarbeid med pasienten, kan være aktuelt og en del av tilbudet.

Barn som er pårørende er ofte i en ekstra sårbar situasjon, og kan ha et stort behov for informasjon. På sykehuset har alt helsepersonell som behandler foreldre et spesielt ansvar for å kartlegge barnets situasjon. I samtale med pasienten finner vi ut om barnet har oppfølgingsbehov, og gir informasjon og veiledning om aktuelle tiltak. Det kan ofte være aktuelt å samarbeide med foreldre om samtaler med barn, hvor barna kan få informasjon som er tilpasset barnets alder og behov.


 


 

Kontakt

  • Kontakt Avdeling Nord, Psykisk helse og rusklinikken

    UNN Åsgård

    Åsgårdvegen 40

    Transport

    ​Åsgård ligger på vestsida av Tromsøya, drøyt to kilometer rett vest for Tromsø sentrum.

    Hvis du reiser kollektivt stopper buss rute 26, 36 og 53 utenfor hovedinngangen. Om du velger å gå til fots vil det ta rundt en halv time fra sentrum.

    ​​For pasienter og pårørende er det parkering utenfor hovedinngangen. Det er parkeringsautomat ved inngangen.

    UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.​

    Parkeringsavgift: 
    Kl. 07-21: kr 31.- pr time 
    Kl. 21-07: kr 6 pr time
     
    Langtidsparkering gjesteparkering:
    ​For å oppnå denne prisen må det betales/ reserveres beløp for perioden parkering planlegges på parkeringsautomat. ​

    Maks døgnpris kr 242,-
    Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 158,-
    Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 109,-
     
    Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

     

    Praktisk informasjon

    Etter henvisning til psykisk helsevern og avtale med behandler kan du få tilgang til det digitale kartleggingsverktøyet Checkwar​e. Det kan brukes i kommunikasjon mellom pasienter og behandlere, og gi en bedre forståelse av dine plager eller lidelser.

    Hvis du får problemer med å logge inn kan du ta kontakt med ekspedisjonen på den avdelingen der du skal til behandling, slik at de kan sjekke tilgangen din.

    Logg inn i Checkware​

    Åpningstid:

    Mandag og torsdag fra kl. 12.00 til 15.30
    Tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 8.30 til 12.00
    Les mer om biblioteket

    ​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

    Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

    ​Over store deler av Åsgård-området kan du kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

    Det ligger kafé i bygg 8. Gå inn hovedinngangen, ned trappa, og rett fram gjennom glassgangen. Ved enden av gangen går du til høyre.

    Kaféen er åpen mandag til fredag fra klokka 08.30 til 14.30​.

    Les mer om de ulike tilbudene under.

    Rundt Åsgård settes det fra vår til høst opp flere frisbeekurver. Det legges ut frisbeer i kurvene som alle kan bruke. Dette er et åpent lavterskeltilbud til alle. Ta deg en runde og prøv alle kurvene, eller prøv deg på en kurv mens du er ute på tur.

    Har du lyst til å kjøre Formel 1 i 300 km/t eller skru ballen i krysset fra 25 meter? Foreløpige spill er F1, WRC Rally og FIFA 23! Flere spill kommer. Ta kontakt for å høre hvilke spill vi har akkurat nå.

    Onsdager kl 13.00-15.00 (dag og tidspunkt er fleksibelt) kan du gjøre nettopp dette, på kulturkontoret.

    For at det ikke skal bli for lang ventetid når vi spiller tar vi inn 4 deltakere om gangen.

    Påmelding:kultur@unn.no

    Det blir blant annet arrangert quiz eller lunsjkonserter på Åsgård hver uke, som regel på onsdager eller torsdager. Alle arrangementer annonseres på kulturkalenderen som henger ute på avdelingene og på informasjonstavle ved resepsjonen i hovedinngangen.
     
    Arrangementene starter klokka 13 og varer en halv time hver gang.
     
    Ta gjerne kontakt med kulturavdelinga på rom B11.103 i bygg 11. Gå ned trappa ved resepsjonen og ta inn til venstre.​

    På Åsgård er det et eget øvingsrom og studio for musikk. Lokalene ligger i bygg 10, rett under trappa ved resepsjonen.

    Ta kontakt med ansatt på avdelingen din for hjelp med booking.

    Booking av musikkrom/studio skjer via kultur@unn.no.

    Fremgangsmåte for bestilling av billetter sendes til avdelingen i forkant av sesongstart.

    Ta derfor kontakt med avdelingen for å høre om hvordan det fungerer.

    På Åsgård er det en gymsal, samt to utstyrte treningsrom. Gymsalen er i første etasje i bygg 3, mens treningsrommene er i underetasjene i bygg 2 og bygg 6.

    Treningsveiledning kan fås av treningsterapeuter ansatt på Åsgård.

    Det er faste aktiviteter i gymsalen onsdager fra 13:15-14:15, inkludert fotball, basket, innebandy, og kanonball.  Aktivitetene ledes av treningsterapeutene. Henvisning er ikke nødvendig.

    Treningsterapi er et tilbud til alle inneliggende pasienter på Åsgård, uansett utgangspunkt eller nivå du er på. Treningsterapeutene kan veilede deg under trening og hjelpe deg med å komme i gang med fysisk aktivitet.

    Ta kontakt med ansatt på din avdeling for å sette opp time med treningsterapeut.

    Preste- og samtaletjenesten er et samtaletilbud til alle pasienter på Åsgård, uavhengig av tro eller livssyn.  

    Du kan snakke med oss om det du vil eller trenger. Samtalen blir ikke journalført.

    Ta kontakt med avdelingen for å gjøre en avtale.

    Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

    Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

    Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

  • Ventetid: 4 - 48 uker

    Senter for psykisk helse og rusbehandling Sør-Troms, Harstad

    Sykehusstien 8

    Transport

    ​Sykehuset i Harstad ligger i St Olavs gate 70, rett overfor sentrum. 

    Til fots

    Om du tar beina fatt kan du gå opp til sykehuset på rundt 15 minutter. Vær oppmerksom på at Harstadgårdsveien kan føles både lang og bratt hvis du er dårlig til beins.

    Buss og hurtigbåt

    Hvis du kommer til sykehuset fra Harstad sentrum ( fra Harstad byterminal)  er det lettest å ta :

    • Buss nummer 11 mot Samamoa (tar du rute 11 mot Gansås må du gå opp Gamle kirkevei som er bratt).
    • Buss nummer 15 mot Fagerlia

    De to bussrutene går fra stoppet som er nærmest rundkjøringen (gå til høyre når du kommer fra hurtigbåtkaia).

    Det anbefales å bruke reiseplanleggeren  til Troms fylkestrafikk (Svipper).I reiseplanleggeren er opplysningene alltid oppdatert.

    Kommer du fra Narvik?

    Om du reiser fra Narvik er det enklest å kjøpe billett via Nordlandstrafikk sin app Reis 

    Laste ned apper?

    Både Svipper og Reis kan lastes ned via Google play eller App store.

    Taxi

    ​Du kan ta taxi fra Harstad byterminal på torget. 

    Husk at reiseutgifter må avtales på forhånd med Pasientreiser.​

    Pasientreiser

    Har du vært til behandling, kan du søke om å få pengestøtte til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise.

    Les mer om pasientreiser

     

    Ventetid

    4 uker til innleggelse

    48 uker til poliklinisk utredning/behandling

    Praktisk informasjon

    Pasienter tar imot besøk på eget rom og samtalerom kan også benyttes. Det er gymsal tilgjengelig som er godt egnet ved besøk av barn. Dette kan avtale med ansatte.​​​

    ​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

    Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

    Det er mulig å benytte trådløst nett.

    Det er gjesteparkering på senterets område for besøkende. Det er også seks parkeringsplasser for pasienter. Det er mulig å bruke kredittkort og kontanter på betalingsautomatene.​​

    Sjekk endringer som følge av storemen Ingunn

    Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

    Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

    Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

  • UNN Narvik Furumoen

    Stasjonsveien 61

    Transport

    Sykehuset på Furumoen ligger i Stasjonsveien 61, cirka 3 kilometer nord for sentrum.

    Dersom du kommer til Narvik med bussekspressen eller flybussen fra Evenes, kan du gå eller ta taxi opp til sykehuset. Husk at reiseutgifter må avtales på forhånd med Pasientreiser.​

    Tunnel fra E6 (Furumotunellen) er hovedadkomstvei til sykehuset og ble åpnet for normal trafikk 28. oktober.

    Det er etablert gangstier gjennom Narvik kirkegård og opp til sykehuset, i tillegg til fortau langs Stasjonsveien. Det tar ca 25 minutter å gå fra sentrum.

    Kollektivtilbud

    Fra 28 oktober 2024 starter Nordlandstrafikk med busstilbud til og fra Furumoen.

    Det anbefales å bruke reiseplanleggeren og søke på ruter som går til /fra UNN Narvik. I reiseplanleggeren er opplysningene alltid oppdatert.

    Om du reiser fra Tromsø er det enklest å kjøpe billett via Svipper
    Om du reiser fra Harstad er det enklest å kjøpe billett via Nordlandstrafikk sin app Reis 

    Laste ned apper?

    Både Svipper og Reis kan lastes ned via Google play eller App store.

    Helseekspressen

    Fra Narvik til Tromsø går Helseekspressen. Personer som har fått rekvirert reise av helsemessige årsaker kan reise med Helseekspressen.

     Rutetabell og fasiliteter.

    Kjører du?

    Om du kjører med bil fra Narvik kan du kjøre mot Hålogalandsbrua, ta til høyre i rundkjøring som viser vei til sykehuset og når man kommer ut av tunnelen er man fremme ved sykehuset.  

    Nyhetssak om hovedendringer fra 28. oktober:

    Les mer om hovedendringene fra 28. oktober 

    Sykler

    Utfyllende informasjon om alternativ transport og parkering

    Kart

    Via googlemaps

    Pasientreiser

    Har du vært til behandling, kan du søke om å få pengestøtte til reisen. Trenger du tilrettelagt transport for å komme til behandling, kan du ha rett til å få en rekvirert reise.

    Les mer om pasientreiser

    Kart (Google maps)

    Leveringsadresse UNN Narvik Furumoen

    Stasjonsveien 63, 8515 Narvik    .

    Besøksadresse hovedinngang

    Stasjonsveien 61 

    Praktisk informasjon

    Sykehusapotek Nord har utsalg i første etasje (til høyre når du kommer inn via hovedinngangen). Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner.

    Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.

    Apoteket er åpent mandag til fredag klokka 09-15.30​​

    ​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

    Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

    ​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”HN-GJEST”. Det er fri bruk av gjestenettet.​​

    Kafeen er i første etasje, til venstre innenfor vestibylen ved hovedinngangen.

    Åpningstid og meny: Inntil videre åpent kun på formiddagstid, med begrenset vareutvalg.

    Automattjenester (varm/kald drikke, snacks m.m) kan benyttes hele døgnet. 

    Etterhvert vil utvalg og åpningstid bli bedre!

    Telefon: 47 51 51 63

    Pasientkafeer

    2. etasje: Tilbud for inneliggende pasienter innenfor psykisk helse- og rusbehandling.

    3. etasje: ​Tilbud for inneliggende pasienter som skal til følgende sengeposter:

    • Medisinsk sengepost
    • Ortopedisk/kirurgisk sengepost
    • Føde/Gynekologisk sengepost 

     

    .

    Pasienter og pårørende som er avhengig av bil til Furumoen kan parkere på offentlig parkering utenfor hovedinngang. I tillegg finnes det noen offentlige parkeringsplasser utenfor hovedinngang til Furumoen sykehjem og utenfor akuttmottak/ legevakt.

    Grunnet stor pågang oppfordres det til å benytte buss til og fra Furumoen. Det er etablert gode bussforbindelser i regi av Reis Nordland, sjekk ruteplanlegger.

    Handikap-parkering

    Det finnes handikap-parkering ved hovedinngangen (maks 4 timer), på hovedparkeringen, ved Furumoen sykehjem og ved akuttmottak/ legevakt.
    Husk å legge blå parkeringstillatelse godt synlig i frontruta.

    Parkeringskart

    Parkeringsavgift alle dager:

    Kl. 07-21: kr 31.- pr time
    Kl. 21-07: kr 6 pr time

    Langtidsparkering gjesteparkering:

    Maks døgnpris kr 242,-. Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 158,-. Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 109,-

    Det blir billigere etter hvor lang tid du står. Dersom du betaler med kort og avslutter parkeringen før tiden er utløpt, kan man dra kortet og avslutte betalingen.

    Det finnes ingen særordninger for inneliggende pasienter eller pårørende som må oppholde seg over sykehuset over lengre tid.

    Motorsykkelparkering

    UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.

    Særskilt parkering:

    Det finnes også parkeringsplasser som er merket med «Reservert ansatte». Dette er parkering reservert kun for ansatte eller samarbeidspartnere med egen parkeringstillatelse.

    Klage:

    Park Nordic AS har avtale med UNN om drift og klagebehandling av parkeringen ved  Furumoen.

    Parkeringsområdet er offentlig og privatrettslig skiltet, og driftes som offentlige parkeringsplasser.

    Har du fått kontrollsanksjon og ønsker å klage?

    Gå via parknordic.no 

    Pasienthotellet i Narvik er inne på sykehuset i 3. etasje.

    Bestilling av rom:

    Felles bookingkontor for pasienthotellene i UNN, åpent alle hverdager fra kl. 08:00 - 15:00.

    Telefonnummer: 777 55 100

    Epost: booking.pingvinhotellet@unn.no 

    Innsjekking

    Pasienthotellet er bemannet alle ukedager mellom 07:00 - 14:30. Innsjekking i resepsjonen i hovedinngangen. Innsjekk utenom hotellets åpningstider er ved fødeavdelingen/gynekologisk sengepost i 3. etasje. 

    Frokost

    Frokost er inkludert i oppholdet og serveres i avdelingskafe i 3 etasje. 

    Det er mulig å kjøpe mat i Kafé Pingvin ved hovedinngangen under åpningstiden. 

    I tillegg er det døgnåpne automater med et lite utvalg mat og drikke.

    TV og internett

    Det er TV og tilgjengelig WIFI på alle hotellrom. Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. 

    Besøksadresse:

    UNN Narvik
    Stasjonsveien 61
    8515 Narvik

    Kart

    Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

    Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

    Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

    Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

  • Ventetid: 10 uker

    Senter for psykisk helse og rusbehandling Midt-Troms, Silsand

    Hallveien 4

    Ventetid

    10 uker til poliklinisk utredning/behandling

    10 uker til poliklinisk gruppebehandling

    Praktisk informasjon

    ​​Senter for psykisk helse på Silsand ligger i Hallveien. Hvis du kommer over Gisundbrua fra Finnsnes svinger du til høyre i retning Gibostad på riksvei 861. Etter omtrent 200 meter svinger du opp Hallveien til venstre. 

    Vi kan anbefale at pasientene tar med turklær ettersom vi bruker naturen en del til turgåing.

    ​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

    Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

    Vi har gratis parkering for pasienter og pårørende rett utenfor bygninga.​

    Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

    Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

    Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

  • Senter for psykisk helse og rusbehandling Midt-Troms, Sjøvegan

    Praktisk informasjon

    ​Senter for psykisk helse på Sjøvegan ligger i 2. etasje i Sparebank1-bygget i Kongsveien midt i Sjøvegan sentrum. ​

    ​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

    Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

    Om du kommer med bil er det lettest å finne parkeringsplass på den andre siden av veien. Det er også noen få gratis parkeringsplasser utenfor banken.

    Hvis du skal slippe av noen som skal til behandling kan du også kjøre helt opp til inngangen i 2. etasje, men det er ikke mulig å parkere der.

    Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

    Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

    Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares.