Eggstokkreft behandles vanligvis med operasjon hvor det primære målet er å fjerne alt synlig svulstvev. Videre vil vi kartlegge sykdommens utbredelse. Endelig svar på dette har vi først etter at vevet som er operert bort er undersøkt nærmere av patologi.
Vanligvis fjerner vi eggstokker, eggledere, livmor og ”fettforkle” som henger ned fra tarmene (omentet). For de fleste er det også aktuelt å fjerne lymfeknuter langs blodkarene i bekkenet og opp langs deler av hovedpulsåren, fordi eggstokkreft har en tendens til å spre seg hit.
For mange pasienter vil det bli aktuelt med cellegift i tillegg. Oftest er det mest hensiktsmessig å operere først og deretter gi cellegift. For enkelte vil det være best å gi cellegift først, så bli operert, og så avslutte med cellegift igjen.
Operasjonen gjøres nesten alltid som åpen operasjon, men i sjeldne tilfeller gjøres det som kikkhullsoperasjon. Mange vil bli operert uten at vi enda sikkert vet om det er kreft.
For å redusere risikoen for unødig spredning av kreftceller, vil vi da fjerne svulsten i sin helhet. Svaret på om det er kreft kommer i etterkant av operasjonen, og ofte etter at pasienten er utskrevet fra sykehuset.