Eggstokkreft

Behandlingsprogram, Kvinneklinikken

Eggstokkreft er kreft som oppstår i eggstokkene. Kreft som oppstår i eggledere eller bukhinne oppfører seg svært likt eggstokkreft og har samme utredning og samme behandlingsvurderinger.

Les mer om Eggstokkreft
Informasjon fra helsenorge.no

Eggstokkreft

Eggstokkreft er en kreftform som kan være vanskelig å oppdage ettersom symptomene kommer sent og er ukarakteristiske.

​Hvert år får rundt 500 norske kvinner kreft i eggstokkene (ovariekreft). Sykdommen oppdages ofte sent på grunn av få symptomer.

Symptomer på eggstokkreft

Symptomene er

 • ukarakteristiske mageplager
 • trykk, full mage og voksende mageområde (bukomfang)
 • endret avførings- eller vannlatingsmøster
 • redusert allmenntilstand
 • blødning fra skjeden
 • kortpustethet
 • akutte smerter

Ukarakteristiske mageplager, som for eksempel kvalme og magesmerter, opptrer ofte ved eggstokkreft. Disse symptomene kan komme av at kreftsvulsten er så stor at den trykker på organene rundt, eller at kreftsvulsten skiller ut væske som samler seg opp i mageområdet (buken).

Trykk, full mage og voksende mageområde kan du føle på grunn av væskeansamling i buken eller selve svulsten.

Endret avførings- eller vannlatingsmønster kan du få hvis svulsten trykker på blæren eller tarmen. Dette kan gi plager som blant annet diaré, forstoppelse eller hyppig vannlating.

Redusert allmenntilstand som slapphet og trøtthet, lite appetitt og vekttap eller vektøkning er også vanlige symptomer hos pasienter med eggstokkreft.

Akutte smerter kan blant annet oppstå når cyster (blæreformet hulrom i vev eller organ, som ofte er fylt med blod, vevsvæske og kjertelsektret) dreier seg rundt.

Symptomene som er nevnt her kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer i over 3 uker, bør du ta kontakt med en lege.​

Les mer om Eggstokkreft (helsenorge.no)

Innledning

I 2013 fikk 388 kvinner diagnosen eggstokkreft i Norge. Gjennomsnittsalder ved diagnosetidspunkt er 59 år. 70 prosent har spredning på diagnosetidspunktet. Sykdommens utbredelse ved oppstart av behandling har stor betydning for behandling og prognose.

Vi kjenner ikke årsakene til eggstokkreft, men vi vet at omtrent 10 % av de som får eggstokkreft har en arvelig risiko for kreft i eggstokker og i brystene. Alle kvinner i Nord-Norge som får påvist eggstokkreft, tilbys blodprøve for å avdekke arvelighet.

Henvisning og vurdering

Dersom fastlegen din mistenker at det kan være snakk om eggstokkreft henvises du til gynekolog. Der vil det bli gjort gynekologisk undersøkelse og tatt blodprøve. 

Hvis gynekologen mener at det foreligger det vi kaller berettiget mistanke om kreft, henviser legen deg videre til gynekologisk kreftenhet på UNN. Gynekologen bestiller også CT-bilder av mage og bekken og ofte brysthulen for å kartlegge tegn til spredning.

1. Utredning

Når henvisningen kommer til gynekologisk kreftenhet på UNN vil vi planlegge det videre forløpet hos oss. Vi starter med å innhente eventuelle CT-bilder du har tatt, og så innkalles du til poliklinisk utredning hos oss. Der vil det bli tatt blodprøver og eventuelt kompletterende røntgenbilder. Sykepleier ved utredningspoliklinikken tar i mot deg og koordinerer undersøkelsene. En lege ved gynekologisk kreftavdelingen samtaler med deg og undersøker deg generelt.

Det gjøres også en gynekologisk undersøkelse med ultralyd, oftest sammen med  en overlege ved avdelingen. Deretter følger vanligvis en samtale med anestesisykepleier eller anestesilege hvis det er aktuelt med operasjon. Det kan også bli aktuelt med informasjon fra fysioterapeut.

Du kan gjerne ha med deg pårørende eller en venn ved konsultasjonene denne dagen, men vi har dessverre i utgangspunktet ikke anledning til å dekke utgiftene til reise og opphold for andre enn deg som pasient. Du kan reise hjem etter undersøkelsene er gjort.

Etter at du har reist hjem igjen, har vi et tverrfaglig møte hvor flere overleger ved avdelingen sammen med røntgenlege, patolog og forløpskoordinator gjennomgår opplysningene vi har samlet rundt din sykdom. På dette møtet konkluderer vi med hva vi mener er riktig behandling for deg. Deretter kontakter vi deg på telefon for å informere om alle funn og diskutere hvilken behandling vi og du kan enes om.

2. Behandling

Eggstokkreft behandles vanligvis med operasjon hvor det primære målet er  å fjerne alt synlig svulstvev. Videre vil vi kartlegge sykdommens utbredelse. Endelig svar på dette har vi først etter at vevet som er operert bort er undersøkt nærmere av patologi. 

Vanligvis fjerner vi eggstokker, eggledere, livmor og ”fettforkle” som henger ned fra tarmene (omentet). For de fleste er det også aktuelt å fjerne lymfeknuter langs blodkarene i bekkenet og opp langs deler av hovedpulsåren, fordi eggstokkreft har en tendens til å spre seg hit.

For mange pasienter vil det bli aktuelt med cellegift i tillegg. Oftest er det mest hensiktsmessig å operere først og deretter gi cellegift. For enkelte vil det være best å gi cellegift først, så bli operert, og så avslutte med cellegift igjen. 

Operasjonen gjøres nesten alltid som åpen operasjon, men i sjeldne tilfeller gjøres det som kikkhullsoperasjon. Mange vil bli operert uten at vi enda sikkert vet om det er kreft.

For å redusere risikoen for unødig spredning av kreftceller, vil vi da fjerne svulsten i sin helhet. Svaret på om det er kreft kommer i etterkant av operasjonen, og ofte etter at pasienten er utskrevet fra sykehuset.

3. Oppfølging

Kontroller blir gjort av gynekolog på det lokalsykehuset du tilhører:

 • De første to årene skal du ha kontroll hver tredje måned
 • Fra det tredje til og med femte året skal du ha kontroll hver sjette måned
 • Fem til 10 år etter behandlingen: årlig kontroll
Det er vanlig med samtale og undersøkelse som inkluderer underlivsundersøkelse med ultralyd. Det kan også bli tatt blodprøve ved kontrollene.

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Eksterne kurs

Kontaktinformasjon

Kvinneklinikken (KK)
Kontaktinformasjon

Forløpskoordinator Aina Kanstad, telefon 776 69840. 

Telefontid 08-15.30


Programansvarlig
Anne Hansson
UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansens veg 67(Kart)
Besøkstider
Kontaktinformasjon og informasjon om besøkstider/visittider finner du på de enkelte avdelingssidene.
Telefon
Sentralbord: 77 62 60 00 | medisinsk nødtelefon: 113
E-post

Praktisk informasjon

Apotek

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger rett ved inngangen på plan C3 og er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene. 

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Parkering

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 22.- pr time 
Kl. 21-07: kr 4 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
Maks døgnpris kr 180,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 120,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 80,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 


Pingvinhotellet - pasienthotellet i Tromsø

Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

 • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
 • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

 • Barn under 6 år bor gratis
 • Betaling direkte til pasienthotellet
 • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
 • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen. Har treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. Senteret har åpent for sosialt samvær og du får servert kaffe og te. Noen onsdager arrangerer senteret aktiviteter som:

Vardesenteret holder til i fløy E1 i Breivika. Gå til D-fløya (i retning Tromsøsundet) og ta heisen ned til plan 2. Derfra kan du gå gjennom branndørene og over en liten gjennomgang til det gamle, blå pasienthotellet.

Visittider/besøkstider

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Fant du det du lette etter?
(På grunn av personvernet kan du ikke sende personlig informasjon som din epostadresse, telefonnummer eller personnummer)