Undersøkelsen gjøres av uroterapeut/spesialsykepleier.
Barnet ligger på en benk mens undersøkelsen pågår. Foresatte kan ligge på benken sammen med barnet. Det er mulig å se film, bruke iPad eller for eksempel lese for barnet.
Barnets blære må være tom før undersøkelsen, så dersom barnet bruker kateter er det fint om dere tar med utstyret barnet vanligvis bruker. Dersom barnet tisser på toalett, er det mulig at barnet blir bedt om å tisse på en spesiell do (flowmetri) som kan måle blant annet urinstrålens hastighet og mengden urin.
Rett før cystometriundersøkelsen vaskes barnet først nedentil. Så legger vi på bedøvelsesgelè, før vi fører et svært tynt rør/kateter forsiktig gjennom urinrøret inn til urinblæren. Dette bruker vi til å fylle urinblæren med kroppstemperert saltvann. Et annet rør/kateter legges inn i endetarmen. Dette brukes for kontroll av trykket i bukhulen.
Under undersøkelsen observerer vi om barnet opplever vannlatingstrang, eller om det er lekkasje. Kateterene er koblet til en PC som registrerer trykket i blære/tarm. Vi stopper fylling av saltvann dersom barnet kjenner ubehag eller ved normal blærekapasitet i forhold til alder.
I noen tilfeller må det benyttes suprapubiskateter. Dette er et kateter som legges inn til blæren gjennom huden. Dette gjøres i narkose i samarbeid med barnekirurgisk seksjon en til to dager før cystometriundersøkelsen. Kateteret fjernes etter undersøkelsen hos oss
Gjør det vondt?
Det kan føles ubehagelig å sette inn kateter selv om vi benytter bedøvende gel. I tillegg kan det være flaut med en undersøkelse som omfatter underlivet. Barnet kan få beroligende medisin, som vanligvis gis i munnen. Dersom dette gis må dere oppholde dere på avdelingen inntil en og en halv time etter gitt dose for observasjon av barnet.
Hvor lenge varer undersøkelsen?
Dere må beregne at konsultasjonen tar ca. to timer. Selve undersøkelsen tar ca. en halv time.