Brystreduksjon for kvinner

Gynekologisk, urologisk, endokrinologisk og plastikkirurgisk sengepost, Tromsø

Unormalt tunge og store bryst kan føre til økt belastning på nakke og skuldre, og gjøre trening vanskelig.

 

Innledning

Nakke- og skuldersmerter kan ha en svært sammensatt bakgrunn, og det er dermed ingen garanti for at mindre bryst gir mindre plager.

Henvisning og vurdering

Ved offentlige plastikk-kirurgiske avdelinger er det satt felles kriterier som må oppfylles for å bli satt på venteliste til operasjon:
 • Du må ha KMI mindre enn 27 (KMI = vekt/høyde x høyde)
 • Det må være mulig å fjerne minimum 350-500 gram fra hvert bryst
 • Du må ikke røyke

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du kan ikke røyke, snuse eller bruke andre nikotinpreparater før eller etter operasjonen. Du må være nikotinfri minst tre måneder før og fire uker etter operasjonen. 

Ikke bruk neglelakk, og ta av alle piercinger før du møter på sykehuset.

Detaljert planlegging inkludert nødvendige undersøkelser blir gjort poliklinisk etter henvising fra fastlege. Du blir også tatt bilde av. Dette legges inn i journalen din. For å bli satt på venteliste er det nødvendig at du oppfyller de krav som er satt for å kunne gjennomføre inngrepet.  

Dersom du er over 40 år anbefaler vi mammografi før operasjonen. Siste mammografiundersøkelse skal være innenfor seks måneder. Hvis du bruker faste legemidler må du huske å ta med en liste over disse når du kommer til undersøkelse før operasjon. Listen må inneholde navn på legemidlene, styrke og dose. Ikke glem å oppgi eventuell bruk av p-piller og ikke-registrerte preparater (naturlegemidler). Noen legemidler kan øke risikoen for komplikasjoner og du må derfor unngå å bruke dem i tiden før operasjon. Du vil få beskjed skriftlig om dette.

Når du kommer til sykehuset skal du ha på deg komfortabelt tøy som er lett å ta på og som ikke strammer over operasjonsområdet. Det er viktig at du har med deg spileløs sports-Bh med hemper foran (helst) eller bak.  Lege og sykepleier vil informere deg om dette, og om hvilken type de anbefaler.

På operasjonsdagen skal du være fastende. Det vil si at du ikke skal spise eller drikke etter midnatt. Du kan drikke vann frem til klokka 06 på operasjonsdagen.

Du må dusje på operasjonsdagen for å forebygge infeksjon. Ikke bruk bodylotion.

2. Under

Før inngrepet tegner kirurgen på deg. Selve inngrepet foregår i narkose. Under operasjonen fjerner kirurgen hud, fettvev og kjertelvev. Alt som fjernes vil bli undersøkt av patolog rutinemessig for å utelukke ondartede forandringer. 

Det finnes flere teknikker for hvordan brystreduksjon utføres. Dette avhenger noe av formen på dine bryster. Noen ganger legger vi inn dren i hvert bryst, andre ganger ikke. Drenene leder ut sårvæske og kan vanligvis fjernes etter ett til to døgn. Behovet for dren vurderer vi under operasjonen. Sluttresultatet vil gi arr rundt brystvorten, fra brystvorte til folden under brystet, og i selve brystfolden.

Etter operasjonen observeres brystene nøye på oppvåkningsavdelingen med tanke på blødning og sirkulasjon i brystvortene. Det første døgnet kan det være litt blødning. Andre vanlige symptomer er økte smerter og hevelse. En viss hevelse og misfarging i huden er vanlig, men forbigående. Dersom du får kraftig økende smerter og hevelse bør du kontakte lege. Bandasjene kan du skifte etter behov.

Før avreise skal du ta på din BH som skal gi støtte og kompresjon. Den kan tas av i forbindelse med dusjing. BH'en skal være uten metallbøyler og med formpressede skåler. Den bør også være med brede skulderstropper og brede sidebånd og ryggbånd. Vi anbefaler sports-BH dag og natt i seks uker etter operasjonen, deretter seks uker på dagtid.

3. Etter

Av sikkerhetsmessige grunner skal ingen kjøre bil selv etter en operasjon og narkose. Gjør derfor avtale med noen som kan hente deg. Du må sørge for at du har tilsyn første kvelden og natten etter operasjon og narkose. Gjør derfor avtale med familie/venner om å være i samme bolig som deg.

Hygiene

Normalt kan du dusje når bandasjen og drenet er fjernet. Bruk bare mild såpe før såret er helt lukket og tilhelet. La den innerste tapen sitte på. Denne tapen må du lufttørke godt før du tar på sports-BH. 

Sting

De fleste stingene er sydd innvendig og forsvinner av seg selv. Eventuelle rester av tråder kan klippes bort ved fastlegekontoret, dersom disse gir deg ubehag. 

Sluttresultat

Etter brystreduksjon kan du få nedsatt evne til å amme. Endret eller nedsatt følelse i brystvortene er vanlig og kan være varig. Sluttresultatet kan ikke bedømmes før det har gått seks måneder etter operasjonen. 

Blodforsyningen til deler av hud eller fettvev kan bli redusert etter operasjonen. Dette kan gi sår som vanligvis gror med tiden til hjelp.

Arr

Alle steder der hvor det er skåret i huden vil det bli arr. For penest mulig arr anbefaler vi bruk av tape på arrene etter operasjonen. Vi anbefaler at du bruker slik teip inntil tre måneder etter operasjonen og at teipen byttes etterhvert når den begynner å løsne. 

Når alle sår har tilhelet kan det være en god ide å smøre arrene med fuktighetskrem for å forbedre elastisiteten i huden. En normal sårtilheling innebærer en tynn brem med rødhet og kløe. Det er ikke uvanlig med ujevn arrdannelse, inkludert små ”klumper” i såret som kommer på grunn av overdrevet arrproduksjon. Det er ofte vanskelig å forutsi på forhånd hvem som får pene arr eller ikke. 

Generelt skal du ikke utsette arr som fortsatt er røde for sol. Bruk eventuelt beskyttelsesteip eller solkrem med høy beskyttelse frem til ett år etter operasjonen. Det anbefales også at du masserer brystene jevnlig ved bruk av hudpleiekrem. 

Sykemelding

Under sykemeldingsperioden er det sunn fornuft som gjelder.  Gå korte turer og øk den fysiske aktiviteten gradvis. Unngå tunge løft de første seks ukene og øk heller gradvis etterhvert. Du skal ikke svømme eller trene hardt de første ukene. Lytt til kroppen din. Sykemeldingens lengde avhenger av hvor tungt arbeid du har.
 
Kontroll avtales etter behov. 

Vær oppmerksom

Komplikasjoner som kan oppstå er overflatiske sårdannelser på grunn av dårlig blodforsyning i hud og brystvorter. Det er fare for nedsatt følelse i brystvorter - noen ganger er dette varig, andre ganger forbigående. De alvorligste komplikasjonene er blodansamlinger i det opererte brystet og infeksjon som kan gi behov for re-operasjoner og forlenget sykehusopphold.

Får du symptomer som økende hevelse, smerter, rødhet og/eller feber, må du ta kontakt med avdelingen snarest.  Ved tegn på mindre komplikasjoner som væskedannelse og småsår i arrene, kan du kontakte fastlegen. 

Ved mistanke om betennelse, eller at det siver væske fra operasjonsarrene, skal du fjerne teipen. Deretter kan du dusje og la huden tørke (bruk gjerne føner med lav varme). Det kan være gunstig å bruke en bandasje som har evne til å trekke opp mer sårvæske en periode over disse væskende områdene, før du begynner med tape igjen.

Kontaktinformasjon

Gynekologisk, urologisk, endokrinologisk og plastikkirurgisk sengepost, Tromsø
Telefon
Vaktrom: 77 62 66 32 | Inntakskontor urologi/endokrinologi: 77 62 66 65 | inntakskontor gynekologi: 77 62 65 09 | gynekologisk dagkirurgi: 77 62 74 25 | Plastikkirurgi: 77 66 95 23
UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansens veg 67(Kart)
Besøkstider
Kontaktinformasjon og informasjon om besøkstider/visittider finner du på de enkelte avdelingssidene.
Telefon
Sentralbord: 77 62 60 00 | medisinsk nødtelefon: 113
E-post

Adkomst/kart over området

Med buss
Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter. Hurtigbåtbilletten gir rett til overgang og kan derfor brukes som bussbillett.

Når du kommer inn hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til høyre. 

Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).

 

Flytting av kai for hurtigbåtene i Tromsø fra tirsdag 1. oktober 2019 (til 11.november 2019)

Tromsø fra 1. oktober: På grunn av utvendig anleggsarbeid ved Prostneset havneterminal, må alle ankomster og avganger med hurtigbåtene skje via midlertidig kaiplass på Sørjetéen.

På grunn av utvendig anleggsarbeid ved Prostneset havneterminal, må alle ankomster og avganger med hurtigbåtene skje via midlertidig kaiplass på Sørjetéen.

For pasienter som skal reise med buss til/fra UNN, kan det henvises til linje 34 fra stoppested Polaria til UNN, og linje 33 fra UNN til stoppested Polaria. De er de nærmeste stoppestedene for buss.

Det er etablert ny drosjeholdeplass for pasienter med rekvisisjon der Sørsjetéen starter (ved «Pengebingen»), noen titalls meter unna hurtigbåtene.

Er pasient avhengig av venterom og tilhørende tilbud, kan venting foregå på havneterminalen. Gåtid til midlertidig kai er om lag 13 minutter langs kaia. Det er også taxiholdeplass utenfor terminalen.

Se kart på https://www.tromskortet.no/trafikkinformasjon/category270.html#6050

 
Med flybuss 
Om du kommer til Tromsø med fly kan du ta flybussen direkte fra flyplassen på Langnes til sykehuset. Om du kommer fra byen eller fra flyplassen går du inn hovedinngangen rett ved busstoppene.​​​

Med taxi
Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor hovedinngangen.

Med privatbil
Pasienter og pårørende bruker hovedinngangen. Parkering ovenfor sykehuset eller rett nord for PET-senteret (grønt område på kartet). Legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi parkerer rett nord for sykehuset (grønt område på kartet).

Praktisk informasjon

Apotek

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger rett ved inngangen på plan C3 og er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene. 

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Parkering

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 22.- pr time 
Kl. 21-07: kr 4 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
Maks døgnpris kr 180,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 120,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 80,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 


Pingvinhotellet - pasienthotellet i Tromsø

Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

 • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
 • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

 • Barn under 6 år bor gratis
 • Betaling direkte til pasienthotellet
 • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
 • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen. Har treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. Senteret har åpent for sosialt samvær og du får servert kaffe og te. Noen onsdager arrangerer senteret aktiviteter som:

Vardesenteret holder til i fløy E1 i Breivika. Gå til D-fløya (i retning Tromsøsundet) og ta heisen ned til plan 2. Derfra kan du gå gjennom branndørene og over en liten gjennomgang til det gamle, blå pasienthotellet.

Visittider/besøkstider

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Fant du det du lette etter?
(På grunn av personvernet kan du ikke sende personlig informasjon som din epostadresse, telefonnummer eller personnummer)