Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Bipolar lidelse - psykologisk behandling

Et formål med psykologisk behandling er å forebygge at du får nye episoder med depresjon og mani eller hypomani. Andre viktige mål er å styrke din livskvalitet og fungering i hverdagen, og å redusere risikoen for selvmord.

Mange trenger hjelp til å forstå lidelsen, og å løse problemer i forholdet til andre mennesker, og andre negative følger av lidelsen. Kunnskap om bipolar lidelse er viktig for at du lærer å kontrollere sykdommen bedre, og raskt kan søke hjelp når du trenger det.

Den psykologiske behandlingen består blant annet av systematisk opplæring (såkalt psykoedukasjon), andre psykologiske hjelpetiltak og arbeid med kriseplan.

Fire former for psykologisk behandling ved bipolar lidelse som har mange fellestrekk, er psykoedukasjon, interpersonlig og sosial rytmeterapi, kognitiv atferdsterapi og familiefokusert behandling.

Før

Du må være i en stabil stemningstilstand før den psykologiske behandlingen kan starte. Legen, psykologen eller behandlingsteamet setter opp plan for behandlingen sammen med deg.

Under

Sammen med behandleren din kan du utforske om det tidligere i livet har vært måter å leve på som kan ha utløst depresjoner eller oppstemte perioder. Dere kan drøfte behovet for å få en mer stabil døgnrytme. Viktige tiltak kan være å unngå for stor aktivitet arbeid og hjemme i perioder med mye energi, og å trene på å mestre mellommenneskelige vansker som tidligere har bidratt til nye episoder.

Behandlingen kan også inkludere tiltak for eventuelle andre lidelser, som søvnvansker, angstlidelser og uheldig bruk av rusmidler.

Gjennom systematisk opplæring om bipolar lidelse og hvordan den best kan håndteres, kan både du som pasient og dine pårørende få nyttig kunnskap.

Behandlingen skal også hjelpe deg til å oppdage og kjenne igjen tegn på tilbakefall. Sammen med behandleren kan du gå gjennom varselsignaler ved både hevet og senket stemningsleie, tiltak du kan gjøre selv og personer du kan kontakte når du har behov for hjelp.

Etter

Det er viktig at du at du tar medisinen du har fått anbefalt av legen, at du lever et mest mulig sunt liv med regelmessig fysisk aktivitet, får nok søvn og er forsiktig med alkohol og andre rusmidler. Ved å være oppmerksom på tidlige tegn på tilbakefall, kan du raskt søke hjelp og unngå nye episoder av depresjon eller mani.

Kontakt

UNN Åsgård Psykisk helse- og rusklinikken

Kontakt Psykisk helse- og rusklinikken

UNN Åsgård

Åsgårdvegen 40

Transport

​Åsgård ligger på vestsida av Tromsøya, drøyt to kilometer rett vest for Tromsø sentrum.

Hvis du reiser kollektivt stopper buss rute 26, 36 og 53 utenfor hovedinngangen. Om du velger å gå til fots vil det ta rundt en halv time fra sentrum.

​​For pasienter og pårørende er det parkering utenfor hovedinngangen. Det er parkeringsautomat ved inngangen.

UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 30.- pr time 
Kl. 21-07: kr 6 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
​For å oppnå denne prisen må det betales/ reserveres beløp for perioden parkering planlegges på parkeringsautomat. ​

Maks døgnpris kr 237,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 154,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 107,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

 

Praktisk informasjon

Etter henvisning til psykisk helsevern og avtale med behandler kan du få tilgang til kartleggingsverktøyet Checkwar​e. Skjemaet er ment å kvalitetssikre utredningen av psykiske helseplager. I tillegg til dine beskrivelser og behandlers vurdering, skal kartleggingen bidra til å sikre bred forståelse av dine aktuelle plager eller lidelser.

Hvis du får problemer med å logge inn kan du ta kontakt med ekspedisjonen på den avdelingen der du skal til behandling, slik at de kan sjekke tilgangen din.

Kartleggingsverk​tøyet​

Åpningstid:

Mandag og torsdag fra kl. 12.00 til 15.30
Tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 8.30 til 12.00
Les mer om biblioteket

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

​Over store deler av Åsgård-området kan du kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Det ligger kafé i bygg 8. Gå inn hovedinngangen, ned trappa, og rett fram gjennom glassgangen. Ved enden av gangen går du til høyre.

Kaféen er åpen mandag til fredag fra klokka 08.30 til 14.30​.

Det blir blant annet arrangert quiz eller lunsjkonserter på Åsgård hver uke, som regel på onsdager eller torsdager. Alle arrangementer annonseres på kulturkalenderen som henger ute på avdelingene og på informasjonstavle ved resepsjonen i hovedinngangen.

Arrangementene starter klokka 13 og varer en halv time hver gang.

Ta gjerne kontakt med kulturavdelinga på rom B11.103 i bygg 11. Gå ned trappa ved resepsjonen og ta inn til venstre.​

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares.