Dersom du får en ADHD-diagnose, lages det en behandlingsplan for deg, sammen med deg, dine foresatte og de kommunale tjenestene. Denne planen skal være konkret, den skal beskrive tiltak for møter med oss og eventuell medisinering, den skal inneholde en tidsavgrensning, og den vil bli tilpasset deg og behovene dine.
Målet med behandling av ADHD er å redusere symptomer, å gjøre hverdagen lettere og å begrense tilleggsproblemer.
Psykososial behandling
Den psykososiale behandlingen inneholder ulike elementer. Behandlingsplanen din sier noe om hva som er mest relevant for deg. innholdet vil variere noe utfra situasjon, tid og sted og kan blant annet omfatte:
- Informasjon om diagnose til ungdommer, foreldre og skole
- Veiledning og opplæring til foreldre
- Veiledning til skole
- Familiesamtaler
- Oppfølging av eventuelle psykososiale risikofaktorer i henhold til behandlingsplanen
Medikamentell behandling
I behandling av ADHD er det viktig å tilrettelegge godt i hjemmet og på skolen, men medisinering kan være en effektiv tilleggsbehandling for mange. Den vanligste behandlingen er såkalte sentralstimulerende medisiner, som for eksempel Ritalin og Concerta.
Du som pasient og dine pårørende kan bruke tid sammen med legen til å finne ut om medikamentell behandling er aktuelt, og i så fall hvilke medisiner som vil fungere best for akkurat deg. Det er pasientansvarlig lege som har ansvar for organisering av utprøvingen.
Dersom du ønsker medikamentell behandling vil det gjennomføres en systematisk utprøving over noen uker med varierte doser og daglige notater/sjekklister om effekter og bivirkninger.
Når fast medisinering har fungert greit en viss tid, kan spesialist og fastlege avtale at medisinkontrollene overføres til fastlegen.
Kosthold
Dietter skal bare følges når det er gode grunner for det. En diett eller kostholdsplan settes opp for deg dersom det er behov for det.
ADHD kan forekomme sammen med andre psykiske lidelser (komorbiditet).