Vi tar imot pasienter fra det året de fyller 18 år. Ruspoliklinikken tilbyr behandling individuelt og i grupper. Ved Ruspoliklinikken har vi også forebyggende familieteam, som er et tilbud til gravide og familier med barn i alderen 0-6 år der en eller begge foreldre har psykiske vansker og/eller rusmiddelproblemer, og gir oppfølging med fokus på familiesituasjon og omsorg (se egen beskrivelse av teamet.
Ruspoliklinikken har ansvar for blant annet behandling av spill og/eller rusavhengighet og behandling av pårørende. Vi har også et medansvar for Rusmestringsenheten i Tromsø fengsel og vi har forebyggende familieteam som har ansvarsområde Troms og Finnmark. I tillegg har vi som spesialisthelsetjeneste et veilednings- og rådgivningsansvar til våre samarbeidspartnere.
Hvordan vi jobber
På Ruspoliklinikken vil du få hjelp til å jobbe med din avhengighet til rusmidler og/eller spill. Det kan være vanskelig å erkjenne for seg selv at rusbruket er ute av kontroll eller at spillingen har tatt helt overhånd. Noen ganger er det kanskje familie, venner eller arbeidsgiver som først begynner å stille spørsmål om ditt forhold til rus og/eller spilling. Vi ønsker å bidra ved å gi deg mulighet til å forstå og jobbe med dine utfordringer.
Etter at henvisningen er vurdert får du et tilbud om behandling, hvor du også får tildelt en behandler. For noen kan det føles litt utrygt å skulle starte i behandling, og Ruspoliklinikken tar derfor i all hovedsak kontakt med deg på telefon før første time. Oppmøte til behandling er som oftest på Ruspoliklinikken, men vi drar også på hjemmebesøk, eventuelt møter deg hos henviser første gang hvis det føles tryggere.
For deg som er pårørende så vet vi at det kan være tøft og utfordrende når noen som står en nær har det vanskelig i forhold til avhengighet av rusmidler og/eller spill. Ruspoliklinikken vil hjelpe deg til å sortere i følelser og kanskje også til å sette grenser for deg selv.
På Ruspoliklinikken har vi også tilbud til deg som er gravid eller du/dere som er foreldre til barn under 6 år, Forebyggende familieteam. Ta gjerne kontakt med dem for råd og veiledning.
Behandlingstilbudet
-
Samtaleterapi – hvor fokuset i samtalen kan være motivering, endringsprosessen, hva vedlikeholder avhengigheten, bygging av mestringstillitt og tilbakefallsforebygging
- Støttesamtaler – i en kort periode for å blant annet hindre tilbakefall
- Støtte til psykososiale tiltak i samarbeid med øvrig hjelpeapparat – aktivitet, nettverk
- Samarbeidsmøter, nettverksmøter
- Gruppetilbud - vår og høst – annonseres blant annet gjennom vår Facebookside
- Pasientmedvirkning er viktig i behandlingen og et redskap i den forbindelse er KOR (klient - og resultatstyrt praksis). Et skjema som fylles ut i hver behandlingstime hvor du som pasient vurderer behandlingen og behandleren
- Lengde på behandlingen – varierer veldig og vurderes individuelt. Noen har god nytte av 3-4 samtaler over en måneds tid, mens andre trenger flere måneder med terapi. Viktig er samarbeid med henviser og øvrige hjelpeinstanser i kommunen, og eventuelt familien til pasienten
- Utredning -tverrfaglig og nevropsykologisk. Tverrfaglig utredning gjøres gjennom en sosialfaglig, helsefaglig og psykologfaglig kartlegging. Pasienten får etter endt utredning en rapport som gir en anbefaling om det videre behandlingsforløp for pasienten. Ruspoliklinikken kan også tilby pasientene i vår region en nevropsykologisk utredning. Utredningens mål er å stille en funksjonsprofil for kognitiv og emosjonell fungering og hvis mulig konkludere med en differensialdiagnose for pasienter med avhengighetsproblematikk og psykiske lidelser/tilstander. Med utgangspunkt i utredningen kan hjelpeapparatet tilpasse behandling og oppfølgingen til pasienten. I løpet av utredningen kan pasienten lære mye om seg selv slik at det kan bli lettere å mestre sine utfordringer. Tverrfaglig og nevropsykologisk utredning gjøres i team og ofte i samarbeid med øvrig hjelpeapparat.
Henvisning
For å komme til behandling og/eller utredning på Ruspoliklinikken må henvisning sendes til Vurderingsinstans Rus. Fastlege, sosialtjenesten, leger i fengselshelsetjenesten, privatpraktiserende spesialister, leger i andre deler av spesialisthelsetjenesten og annet helsepersonell med rett til å henvise til spesialisthelsetjenesten kan sende henvisning til Tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
Henvisningen sendes til:
UNN HF, Vurderingsinstans rus, postboks 6124, 9291 Tromsø
Forebyggende familieteam
Forebyggende familieteam er et lavterskeltilbud. Pasienter som ønsker hjelp kan ta kontakt direkte med teamet. Det kan også fastlege, øvrig hjelpeapparat i kommunen og andre deler av spesialisthelsetjeneste også gjøre.
Barn som pårørende
Ruspoliklinikken har et ansvar for å sikre at barna til våre pasienter får den informasjon og støtte som de trenger. Pasientens barn og eventuelle omsorg for barn er naturlige tema i pasientsamtalene.
Førerkort
Mange av våre pasienter har førerkort. Ruspoliklinikken ønsker å bidra til at våre pasienter skal kunne beholde sitt førerkort, men det må være i tråd med gjeldende regler og forskrift for førerkort.