Smerte oppleves forskjellig av ulike personer. Felles for alle er at våre tanker, følelser og atferd påvirkes når vi har vondt. Nyere forskning tyder på at langvarig smerte har sammenheng med endringer i nervesystemet og at medikamenter ofte i begrenset grad vil kunne påvirke disse endringene. Fokus er på tiltak som bedrer livsfunksjon. Det overordnede målet for all smertebehandling er å bidra til økt livskvalitet og høyere funksjonsnivå.
Vi tar utgangspunkt i en helhetlig forståelse som legger vekt på samspillet mellom medisinske, psykologiske og sosiale forhold.
I avdelingen arbeider psykologer, psykiatrisk sykepleier, smertesykepleier, leger, fysioterapeuter og sekretær. Pasienter som kommer til smerteavdelingen vil som regel møte flere av disse fagpersonene.
Vi behandler både langvarig smerte, der plagene har vart i flere måneder eller år, og relativt nylig oppstått smerte der det er en risiko for at plagene kan bli langvarige. Pasienter med smerte knyttet til pågående kreftbehandling ivaretas i hovedsak av behandlende avdeling/palliativt team.
I kraft av å være smerteavdeling ved et universitetssykehus skal vi også fungere som regional kompetansetjeneste for smertebehandling i Nord-Norge.
Avdelingsleder: Tone Elise Westgaard
Henvisning til smerteavdelingen
Henvisning bør fortrinnsvis komme fra fastlege. I de tilfeller pasienten henvises av spesialisthelsetjenesten skal kopi av henvisningen sendes til fastlegen. Pasienten bør være ferdig medisinsk utredet og være fylt 18 år.
Underliggende organisk sykdom kan være delforklaring til smertetilstanden, men en organisk diagnose er likevel svært sjelden eneste forklaring på pasientens lidelse og funksjonssvikt. Smerteproblematikk er ofte sammensatt. Det er derfor viktig at henvisningen inneholder opplysninger som beskriver både medisinske, psykologiske og sosiale forhold.
Henvisningen må gi en tydelig beskrivelse av pasientens problem. I henvisningen skal resultater fra medisinske utredninger og tidligere behandlinger beskrives og sammenfattes på et relevant detaljnivå. Ved omfattende sykehistorie kan kopi av journal vedlegges, men dette erstatter ikke en gjennomtenkt henvisningstekst. Spesielt ber vi om at opplysninger om pågående medikamentell behandling (kortsiktig/langsiktig) er oppdatert og evaluert.
En utfyllende og poengtert henvisning er den beste garanti for at pasienten får korrekt prioritet.
Mer spesifikt bør henvisningen inneholde opplysninger om:
- Tidligere og aktuelle livsbelastninger
- Psykososiale forhold, nettverk, omsorgsoppgaver
- Arbeidsforhold/sykemelding/trygdestatus
- Angst/depresjon/verstefallstenkning
- Beskrivelse av smertetilstanden - karakter, lokalisasjon og varighet
- Funksjonsnivå
- Tidligere og pågående medikamentell behandling og effekt av dette
- Tidligere eller pågående rusadferd
- Pasientens egen forståelse og motivasjon for å bli henvist til Smerteavdelingen
Du er velkommen til å kontakte Smerteavdelingen dersom du ønsker mer informasjon om henvisning, eller om du vil diskutere eller avklare spørsmål før henvisning sendes.
Utredning og behandling
Pasienter som kommer til Smerteavdelingen kan ha uspesifikke muskel-/skjelettplager, fibromyalgi, helvetsild, magesmerter, hodepine, smerter etter ulykker og operasjoner, spesifikke smertesyndrom som for eksempel Complex Regional Pain Syndrome (CRPS) eller andre uavklarte smertetilstander.
Utredningen starter med en grundig kartleggingssamtale hvor pasienten i de fleste tilfeller møter et tverrfaglig team. Målet for samtalen er å komme fram til en felles forståelse av pasientens situasjon og avklare om nødvendige undersøkelser er gjort. Ut fra dette bestemmes eventuelle videre undersøkelser og behandlingstiltak.
Utredningen vil foregå på en dag, og det vil derfor ikke være nødvendig med overnatting for pasienter som kommer langveis fra.
Etter utredning sendes skriftlig vurderingsrapport til primærlege og evt. henvisende instans.
Pasienter kan behandles ved Smerteavdelingen, eller henvises til lokalt hjelpeapparat. I noen tilfeller er det kun aktuelt at Smerteavdelingen er rådgivende instans til primærhelsetjenesten.
Behandling ved Smerteavdelingen kan foregå både individuelt og i gruppe. Vi benytter ulike behandlingsmetoder. Eksempler på dette er kognitiv terapi, aksept- og forpliktelsesterapi (ACT), traumeterapi (EMDR/TRE), fysioterapi, psykomotorisk fysioterapi, transkutan elektrisk nervestimulering (TENS), medikamentelle råd/justeringer, individuelle samtaler og familiesamtaler, medisinsk yoga og oppmerksomhetstrening (mindfulness).
Veiledere og retningslinjer