Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Psykisk helseteam i somatikk

Psykisk helse i somatikk er for deg som har en somatisk (kronisk) sykdom og som opplever at du får en psykisk reaksjon, at det går utover din psykiske helse, eller at det ikke er så enkelt å følge opp den somatiske helsehjelpen slik det anbefales.

Vi er et tverrfaglig sammensatt team som jobber med mestringsstrategier av psykiske reaksjoner, ulike mentale teknikker, tenkemåter, og forståelsesrammer som ofte bidrar til å bedre den totale situasjonen til pasientene vi møter.  

Psykisk helse i somatikk er for deg som har somatisk primærdiagnose og kjenner på psykiske tilleggsplager. Vanlige problemstillinger er at du:

  • er nedstemt
  • strever med søvn og slitenhet
  • plages med indre uro
  • får angstreaksjoner knyttet til din somatiske situasjon
  • kjenner at du trenger hjelp til å håndtere situasjonen for å finne hva som er best mulig å gjøre fremover
  • trenger hjelp til å etablere mentale teknikker og tenkemåter som kan hjelpe deg best mulig fremover

Vårt polikliniske tilbud er for pasienter tilhørende UNN Harstad, Narvik og Tromsø, samt regionpasienter. Om vi ikke har mulighet for å tilby fysiske samtaler så tilbyr vi digitale timer. Vi kommer etter hvert til å tilby gruppebehandling for utvalgte somatiske pasientgrupper.

Første samtale går til kartlegging og bli kjent, mens den siste går til å oppsummering og evaluering. Vi tilbyr inntil 10 samtaletimer. Noen pasienter trenger færre samtaler, noen ønsker å spre samtalene over noe tid, mens andre ønsker å jobbe konsentrert over noen uker, og vi forsøker å etterkomme ønskene så langt det lar seg gjøre rent praktisk.

Før første samtale

  • Blir du bedt om å fylle ut skjema digitalt. Skjemaene kartlegger hvordan somatisk sykdom påvirker deg og eventuelt hvilke psykiske plager/reaksjoner den gir. Skjemaene er viktig både for din egen del da du får oversikt over spørsmål som er viktig å få svar på før arbeidet starter, og den er viktig for at vi skal vite hvordan vi skal hjelpe deg på best mulig måte. 
  • Tenk nøye igjennom hva du ønsker å jobbe med og motivasjonen for å jobbe med deg selv. Vi kommer til å hjelpe deg så godt vi kan ut fra kunnskapsbaserte metoder, samtidig så krever det at du selv er klar, har tid og motivert for å ta imot dette tilbudet. Forskning viser at det man får bedre utbytte av samtalene om man har de første fire - fem samtalene ukentlig, og at pasienten er motivert for å gå gang med denne type arbeidsmåte. Vi snakker om dette i den første samtalen.

  • Det første vi gjør er å bli kjent, ditt helsepersonell trenger å bli bedre kjent med deg og din situasjon for å kunne optimalisere helsehjelpen du skal få.
  • Sammen blir vi enige om hva vi sammen skal jobbe med.  
  • Du vil lære metoder for hvordan du kan håndtere, tenke om, og hva som er lurt å gjøre ut fra din situasjon.
  • Vi bruker ofte hjemmeoppgaver mellom behandlingstimene, så det kan godt være at du blir bedt om å fylle ut skjemaer, lese noe, eller aktivt registrere eller prøve ut noe gjennom behandlingsforløpet.
  •  I noen sammenhenger kan det være aktuelt at familiemedlemmer, venner eller andre ressurspersoner inviteres med i en til to samtaler. Dette avtales underveis. 

  • Den 10. samtalen blir ofte satt opp noen uker etter den 9. Dette ser vi er gunstig for å få testet ut en del av det vi har jobbet med og snakket om underveis. 
  • Vi skriver journal og setter diagnoser slik som helsepersonell er pålagt å gjøre etter helsepersonelloven. Du finner notatene ved å gå inn på helsenorge.no 
  • Etter behandlingen får du igjen digitale skjemaer som du blir bedt om å fylle ut. Vi bruker denne informasjonen til å se hvordan tilbudet vårt fungerer og til å forbedre oss for alle som kommer til oss, så vi blir derfor svært takknemlig om du tar deg tid til å fylle de ut.  

Vi tar imot henvisninger internt fra sykehuset, og har dessverre ikke mulighet til å ta imot henvisninger fra fastleger. Vi tar imot og vurderer viderehenvisning fra voksenpsykiatriske poliklinikker om de mener at vårt helsetilbud er det rette. 

Noen kan være usikker på om dette tilbudet er det rette, og er du usikker så kan det være at en samtale med en av oss hjelper deg til å ta stilling til det. Vi tilbyr ofte gjensidige vurderingssamtaler som førstesamtale. Dette både for å få mer kunnskap om deg, om henvisningen ikke har all informasjon vi trenger, samt at du skal få mer informasjon om oss og ta stilling til om tilbudet er aktuelt.

Vi trenger disse henvisningsopplysningene

Pasientens bakgrunn:

  • Sykdommer historisk (somatiske og psykiske) med funksjonsbeskrivelse
  • Medikament- og eventuelt rusbruk
  • Eventuell tolkebehov 
  • Sivilstatus, barn og boforhold 
  • Arbeidsstatus; utdanning, arbeidserfaring og jobbsituasjon 

Nåværende situasjon: 

  • Psykiske reaksjoner på somatisk tilstand med beskrivelse av hva det ønskes vi skal bidra med
  • Både helsepersonellets og pasientens vurdering av situasjon og hva som kan hjelpe

Vi deler gjerne kunnskap om psykisk helse hos mennesker med somatiske sykdommer til somatisk helsepersonell. Vi prioriterer somatisk helsepersonell på sykehus. 

Vi samarbeider med Sosionomtjenesten UNN Breivika om psykisk akuttjeneste for pasienter innlagt i somatisk sykehus Tromsø.

Ved tilsynsanmodning fra somatisk helsepersonell så kommer vi i løpet av en dag for å gjøre akuttvurderinger. Dette gjøres oftest for pasienter i alvorlige psykiske kriser, pasienter som er innlagt med villet egenskade, forgiftning eller selvmordsforsøk. 

En viktig oppgave for sykehuset er å lære opp nye generasjoner av helsepersonell, og å bidra til forskning og kvalitetsforbedring slik at vi kan gi helsetjenester av høyest mulig kvalitet. Derfor kan det være at du møter på studenter under veiledning, eller at du blir invitert til å delta i studier. Alt personell du møter på et sykehus har taushetsplikt.   

Kontakt

Postadresse

Universitetssykehuset Nord-Norge
Medisinsk klinikk, Psykisk helse i somatikk
Postboks 101
9038 Tromsø

Slik finner du fram

UNN Tromsø

Hansine Hansens veg 67