Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

IVF-poliklinikken, Tromsø

Vår målsetning er å gi par med barneønske et best mulig tilbud med assistert befruktning. Det gjøres individuelle vurderinger av hvert enkelt par i utredning og behandling. Vi behandler rundt 300 par i året. Vi tilbyr ulike behandlingsformer tilpasset paret.

IVF-poliklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge er verdens nordligste IVF-klinikk. Poliklinikken ble etablert i 1984 og var en av de første i Norge til å utføre assistert befruktning. 

Vårt team består av bioingeniører, sykepleiere, leger, helsesekretær og biolog/forsker. 
 
Vi behandler ca 300 par hvert år for ufrivillig barnløshet. I tillegg utfører vi fertilitetsbevarende behandlinger og utredninger. 

Vi legger stor vekt på at de som er til behandling hos oss skal føle at de blir godt tatt vare på, selv om noen av parene ikke vil lykkes i ønsket om å få barn.

Det gjøres individuelle vurderinger av hvert enkelt par i utredning og behandling. 

Pasienter henvises til oss av fastlege eller legespesialister, ved å benytte vårt henvisningsskjema som sendes elektronisk.

Ufullstendig henvisning kan forsinke behandlingsstart.

Henvisningsskjema IVF-behandling

Tilbud om behandling er tidsbegrenset til 7 måneder for å sikre at pasienter som står på venteliste har et aktuelt behandlingsønske. Hvis du/dere ikke tar kontakt for å avtale behandling innen 7 måneder etter første tilbud om konsultasjon på poliklinikken, avvikles henvisningen. Ønskes det behandling på et senere tidspunkt må det søkes på nytt. Varsel om at tilbudet er tidsbegrenset gis i svar på henvisning.

Fra 1.7.2020 krever Bioteknologiloven (§2-6) at alle som søker om behandling med assistert befruktning må fremlegge en politiattest (barneomsorgsattest). Dette gjelder begge parter i parforhold og enslige kvinner. Attesten skal foreligge før oppstart av behandling, og kan bestilles digitalt fra politiet.

Vi utfører ikke behandling med donorsæd og du/dere må henvises til klinikker som tilbyr dette.

Her utføres sædanalyse av ca 300 menn i året. Fastlegen kan henvise pasienter ved å benytte vårt henvisningsskjema for sædanalyse eller elektronisk.

Henvisningsskjema

Vi tilbyr nedfrysing og lagring av sæd for pasienter som skal gjennomgå behandling som kan skade forplantningsevnen (for eksempel ved kreft eller reumatiske sykdommer).

Elektronisk anmodning sendes av behandlende lege, og kontakter IVF-poliklinikken per telefon for nærmere avtale.

Pasienten må testes for HIV, hepatitt B/C og syfilis. Prøvesvarene må foreligge, og skal ikke være eldre enn 8 uker, før nedfrysning kan finne sted.

Pasienten tildeles time til konsultasjon med lege ved IVF-poliklinikken. Pasienten må skriftlig samtykke før levering av prøve. Sædprøven vurderes og nedfryses dersom egnet. Pasienten vil få skriftlig dokumentasjon etter nedfrysing.

Normal lagringstid er 10 år med mulighet til ytterligere 10 års lagring etter pasientens ønske. Maksimal lagringstid til fylte 55 år.  

  • IVF-/ICSI-/AIH-behandling: 1500 kr. for hvert forsøk.
  • Egenandel for medisinutgifter: 18 483 kr. totalt for alle forsøkene. 
  • Det er vanlig egenandel for alle konsultasjoner på 375 kr.
  • Egenandel ved eggutak inkludert smertelindring er 450 kr. 
Utgifter til medikamenter utover dette refunderes av HELFO etter kvittering. Det må påberegnes innkjøp av medikamenter etter kontroller ved  ivf-poliklinikk. 
Reise og opphold for kvinnen dekkes av Pasientreiser etter gjeldende satser. Reiseregningsskjema må fylles ut.

Kvinner som er fastboende i Tromsø får sykmelding den dagen det hentes ut egg, og dagen det settes tilbake. Kvinner som kommer tilreisende får sykmelding for hele perioden det er nødvendig med opphold i Tromsø, til og med den dagen de får tilbakeføring av egg. Mannen får ikke sykmelding for oppmøte ved levering av sædprøve. Vi anbefaler å bruke egenmelding. Reise og eventuelt ett døgns opphold dekkes av Pasientreiser etter gjeldende satser.

  • Hvor lang er ventetiden? Oversikt over ventetider oppdateres løpende på helsenorge.no.
  • Hvor mange ganger må man til kontroll ved IVF/ICSI-behandling? Hvor lang tid tar kontrollene? Det er vanlig med 2 kontroller. Ved fare for hyperstimulering kan det bli flere kontroller. Hver kontroll tar ca 10-15 min.
  • Hvor mange egg kan man få ut på et uttak? Veldig individuelt, mange faktorer som spiller inn. Gjennomsnitt 8-10, men noen får ut 1 andre 25.
  • Ved mislykket forsøk, hvor lang tid må man vente før innsett av nedfryste embryo?Individuelt, vanligvis 1-2 sykluser.
  • Hvilke hensyn bør man ta under behandling? Under stimulering med hormonsprøyter kan man ikke hoppe, jogge eller drive med aktivitet som gjør at eggstokkene er i bevegelse, dette kan medføre at eggstokkene vrir seg rundt sin egen akse og stopper blodtilførsel. Anbefaler ikke inntak av alkohol under behandling.
  • Hvor mange embryo settes tilbake? I utgangspunktet setter vi tilbake ett embryo hos alle pasienter, fordi et flerlingesvangerskap innebærer stor risiko for både mor og barn. Etter en medisinsk vurdering settes det noen ganger tilbake to embryo. Vi setter ikke tilbake to blastocyster. 
  • Hvor mange forsøk får jeg? Helfo dekker inntil tre fullførte forsøk. Ved gjentatte mislykkede forsøk kan vi velge å avslutte behandlingen. Beslutningen tas alltid etter en grundig medisinsk vurdering.
  • Hvor sender jeg kvitteringene når jeg har betalt mer enn beløpsgrensen i medisiner? Kopi av kvitteringene fra apoteket, sendes sammen med en erklæring fra oss til Helfo. Husk å legge ved egenerklæring (fås hos oss eller lastes ned fra helsenorge.no), skrive ut og signere. Kvitteringene er gyldige 6 måneder.
  • Jeg skal til behandling ved en annen klinikk og trenger kopi av journalen min, hvordan går jeg frem? Alle eprikriser/journaler finnes på helsenorge.no.
  • Hvordan får jeg svar på blodprøven som viser om jeg er gravid? Vi får svar samme dag dersom den tas på UNN, ved prøvetaking utenfor UNN kan det ta 2-3 dager. Ring oss for svar på blodprøven.
  • Hvordan kommer jeg i kontakt med sykepleier? Det kan være stor pågang på telefonen, legg igjen navn og fødselsdato så vil du bli oppringt så fort vi kan. Telefon 77 62 64 80.

Kontakt

Telefon

Ekspedisjon

77 62 64 81
  • Mandag 09:00 - 15:00
  • Tirsdag 09:00 - 15:00
  • Onsdag 09:00 - 15:00
  • Torsdag 09:00 - 15:00
  • Fredag 09:00 - 15:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Sykepleier

77 62 64 80
  • Mandag 12:30 - 14:00
  • Tirsdag 12:30 - 14:00
  • Onsdag 12:30 - 14:00
  • Torsdag 12:30 - 14:00
  • Fredag 12:30 - 14:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT
Legg igjen navn og fødselsdato dersom du kommer til en telefonsvarer. Vi ringer deg så snart vi kan.

Postadresse

UNN Tromsø
[Avdelingsnavn]
Postboks 100
9038 Tromsø

Slik finner du fram

Oppmøtested

Fløy C, plan 4

På grunn av liten venteromskapasitet, ber vi deg møte til avtalt tidspunkt for time og vi tar imot deg så fort vi kan. 

UNN Tromsø

Hansine Hansens veg 67

Med buss

Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter.

Når du kommer inn hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til høyre.

Kommer du fra Narvik?

Fra Narvik til Tromsø går Helseekspressen. Personer som har fått rekvirert reise av helsemessige årsaker kan reise med Helseekspressen.

 Rutetabell og fasiliteter.

Ellers går det vanlig rutebuss. Ta regionbuss 100. Det anbefales å bruke reiseplanlegger til Troms fylkestrafikk (Svipper). 

Kommer du med hurtigbåten?

Det går buss fra havneterminalen. Buss nr 21 går ca 1018.

Fra flyplassen

Det anbefales å bruke reiseplanlegger til Troms fylkestrafikk (Svipper). Søk på Tromsø lufthavn og UNN for å få opp reiseforslag.

Om du reiser fra Tromsø er det enklest å kjøpe billett via Svipper

Laste ned appen Svipper?

Svipper kan lastes ned via Google play eller App store

Med taxi

Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor hovedinngangen.

Med privatbil

Pasienter og pårørende bruker hovedinngangen. Parkering ovenfor sykehuset eller rett nord for PET-senteret (grønt område på kartet). Legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi parkerer rett nord for sykehuset (grønt område på kartet).

Når du er ved hovedinngangen

Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).

Parkeringsoversikt for besøkende til Breivika
Kart over Breivika

Praktisk informasjon

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Les mer om oss

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

​Sykehuskaféen Evert ligger i fløy C plan 3. Du kan også gå til fløy D og ta heisen til plan 3.Sykehuskaféen Evert er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser. Sjekk gjerne Facebook-sida vår.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene.

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Åpningstider Narvesen

Forbehold om avvik på høytidsdager.

Mandag-torsdag: 07:00 - 22:00
Fredag: 07:00 - 21:00
Lørdag: 09:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 20:00

 

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 30.- pr time 
Kl. 21-07: kr 6 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
For å oppnå denne prisen må det betales/ reserveres beløp for perioden parkering planlegges på parkeringsautomat. 

Maks døgnpris kr 237,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 154,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 107,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

 

App: Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.

Motorsykler:
UNN har ikke per i dag egen tilrettelagt parkering for motorsykler for besøkende eller gjester.

Sykkelparkering:
Besøkende kan bruke all sykkelparkering rundt sykehuset.
Om du vil ha parkering nær hovedinngangen er det mest praktisk å bruke:
Plassene på sykkelstativ mellom PET-senteret og universitetet
Sykkelkontainer rett nord for PET-senteret

Diagram


Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.
 
Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.
 
Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.
 
Hotellet er døgnåpent. 
 
Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.
 

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø

 
Innlagte pasienter i Tromsø

  • Betaler ikke for opphold på hotellet
  • Alle måltider inkludert
  • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

  • Betaler ikke for opphold på hotellet
  • Alle måltider inkludert
  • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

  • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
  • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

  • Barn under 6 år bor gratis
  • Betaling direkte til pasienthotellet
  • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
  • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​
 

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø
 
Telefon
777 55 100 (hele døgnet)
 

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)
 

Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige eiendeler du tar med deg til sykehusoppholdet. 

Vi anbefaler at du har minst mulig med deg og lar verdisaker ligge hjemme.​

Dersom du likevel har med deg verdisaker, kan du avtale med avdelingen hvordan dette skal oppbevares. 

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.