IVF-poliklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge er verdens nordligste IVF-klinikk. Poliklinikken ble etablert i 1984 og var en av de første i Norge til å utføre assistert befruktning.
Vårt team består av bioingeniører, sykepleiere, leger, helsesekretær og biolog/forsker.
Vi behandler ca 300 par hvert år for ufrivillig barnløshet. I tillegg utfører vi fertilitetsbevarende behandlinger og utredninger.
Vi legger stor vekt på at de som er til behandling hos oss skal føle at de blir godt tatt vare på, selv om noen av parene ikke vil lykkes i ønsket om å få barn.
Det gjøres individuelle vurderinger av hvert enkelt par i utredning og behandling.
Henvisning
Pasienter henvises til oss av fastlege eller legespesialister, ved å benytte vårt henvisningsskjema som sendes elektronisk.
Ufullstendig henvisning kan forsinke behandlingsstart.
Henvisningsskjema IVF-behandlingTilbud om behandling er tidsbegrenset til 7 måneder for å sikre at pasienter som står på venteliste har et aktuelt behandlingsønske. Hvis du/dere ikke tar kontakt for å avtale behandling innen 7 måneder etter første tilbud om konsultasjon på poliklinikken, avvikles henvisningen. Ønskes det behandling på et senere tidspunkt må det søkes på nytt. Varsel om at tilbudet er tidsbegrenset gis i svar på henvisning.
Politiattest
Fra 1.7.2020 krever Bioteknologiloven (§2-6) at alle som søker om behandling med assistert befruktning må fremlegge en politiattest (barneomsorgsattest). Dette gjelder begge parter i parforhold og enslige kvinner. Attesten skal foreligge før oppstart av behandling, og kan bestilles digitalt fra politiet.
Bruk av donorsæd
Vi utfører ikke behandling med donorsæd og du/dere må henvises til klinikker som tilbyr dette.
Andrologisk laboratorium
Her utføres sædanalyse av ca 300 menn i året. Fastlegen kan henvise pasienter ved å benytte vårt henvisningsskjema for sædanalyse eller elektronisk.
Henvisningsskjema
Sædbank
Vi tilbyr nedfrysing og lagring av sæd for pasienter som skal gjennomgå behandling som kan skade forplantningsevnen (for eksempel ved kreft eller reumatiske sykdommer).
Elektronisk anmodning sendes av behandlende lege, og kontakter IVF-poliklinikken per telefon for nærmere avtale.
Pasienten må testes for HIV, hepatitt B/C og syfilis. Prøvesvarene må foreligge, og skal ikke være eldre enn 8 uker, før nedfrysning kan finne sted.
Pasienten tildeles time til konsultasjon med lege ved IVF-poliklinikken. Pasienten må skriftlig samtykke før levering av prøve. Sædprøven vurderes og nedfryses dersom egnet. Pasienten vil få skriftlig dokumentasjon etter nedfrysing.
Normal lagringstid er 10 år med mulighet til ytterligere 10 års lagring etter pasientens ønske. Maksimal lagringstid til fylte 55 år.
Egenandeler/kostnader
- IVF-/ICSI-/AIH-behandling: 1500 kr. for hvert forsøk.
- Egenandel for medisinutgifter: 18 483 kr. totalt for alle forsøkene.
- Det er vanlig egenandel for alle konsultasjoner på 375 kr.
-
Egenandel ved eggutak inkludert smertelindring er 450 kr.
Utgifter til medikamenter utover dette refunderes av HELFO etter kvittering. Det må påberegnes innkjøp av medikamenter etter kontroller ved ivf-poliklinikk.
Reise og opphold for kvinnen dekkes av Pasientreiser etter gjeldende satser. Reiseregningsskjema må fylles ut.
Kvinner som er fastboende i Tromsø får sykmelding den dagen det hentes ut egg, og dagen det settes tilbake. Kvinner som kommer tilreisende får sykmelding for hele perioden det er nødvendig med opphold i Tromsø, til og med den dagen de får tilbakeføring av egg. Mannen får ikke sykmelding for oppmøte ved levering av sædprøve. Vi anbefaler å bruke egenmelding. Reise og eventuelt ett døgns opphold dekkes av Pasientreiser etter gjeldende satser.
Ofte stilte spørsmål
-
Hvor lang er ventetiden? Oversikt over ventetider oppdateres løpende på
helsenorge.no.
-
Hvor mange ganger må man til kontroll ved IVF/ICSI-behandling? Hvor lang tid tar kontrollene? Det er vanlig med 2 kontroller. Ved fare for hyperstimulering kan det bli flere kontroller. Hver kontroll tar ca 10-15 min.
-
Hvor mange egg kan man få ut på et uttak? Veldig individuelt, mange faktorer som spiller inn. Gjennomsnitt 8-10, men noen får ut 1 andre 25.
-
Ved mislykket forsøk, hvor lang tid må man vente før innsett av nedfryste embryo?Individuelt, vanligvis 1-2 sykluser.
-
Hvilke hensyn bør man ta under behandling? Under stimulering med hormonsprøyter kan man ikke hoppe, jogge eller drive med aktivitet som gjør at eggstokkene er i bevegelse, dette kan medføre at eggstokkene vrir seg rundt sin egen akse og stopper blodtilførsel. Anbefaler ikke inntak av alkohol under behandling.
-
Hvor mange embryo settes tilbake? I utgangspunktet setter vi tilbake ett embryo hos alle pasienter, fordi et flerlingesvangerskap innebærer stor risiko for både mor og barn. Etter en medisinsk vurdering settes det noen ganger tilbake to embryo. Vi setter ikke tilbake to blastocyster.
-
Hvor mange forsøk får jeg? Helfo dekker inntil tre fullførte forsøk. Ved gjentatte mislykkede forsøk kan vi velge å avslutte behandlingen. Beslutningen tas alltid etter en grundig medisinsk vurdering.
-
Hvor sender jeg kvitteringene når jeg har betalt mer enn beløpsgrensen i medisiner? Kopi av kvitteringene fra apoteket, sendes sammen med en erklæring fra oss til Helfo. Husk å legge ved egenerklæring (fås hos oss eller lastes ned fra helsenorge.no), skrive ut og signere. Kvitteringene er gyldige 6 måneder.
-
Jeg skal til behandling ved en annen klinikk og trenger kopi av journalen min, hvordan går jeg frem? Alle eprikriser/journaler finnes på helsenorge.no.
-
Hvordan får jeg svar på blodprøven som viser om jeg er gravid? Vi får svar samme dag dersom den tas på UNN, ved prøvetaking utenfor UNN kan det ta 2-3 dager. Ring oss for svar på blodprøven.
-
Hvordan kommer jeg i kontakt med sykepleier? Det kan være stor pågang på telefonen, legg igjen navn og fødselsdato så vil du bli oppringt så fort vi kan. Telefon
77 62 64 80.