Fødeavdelingen, Tromsø

Velkommen til fødeavdelingen. Kvinneklinikken tar årlig imot om lag 1400 fødende. I tillegg til å være lokalsykehus for Tromsø og omheng, tar vi imot fødende med komplikasjoner i svangerskapet fra hele Nord-Norge. 

Ta alltid kontakt med fødeavdelingen (telefon 776 26470) dersom du er gravid og du tror fostervannet er gått, hvis du får sterke magesmerter som ikke gir seg, ved blødning, eller hvis du mistenker for tidlig fødsel.

Ansatte på fødeavdelingen i Tromsø
Ansatte på føde og barsel i Tromsø.
Parkeringskart
Korttidsparkering markert med fiolett. Inngangen ligger rett over gata. Trykk på "føden" på ringeklokka til høyre på veggen.
Les mer eller last ned innkomstjournal her

Fødeavdelingen, Tromsø


Gratulerer med svangerskapet!

Vi på fødeavdelingen ønsker vi å gi dere en god fødselsopplevelse. Vi har ansvar for å ivareta barnets og mors helse i svangerskapet og i fødsel. Vårt ønske er å gi dere trygghet i fødesituasjonen og vi oppfordrer fødekvinnen og partner til å være tydelig og åpen hva dere ønsker og har behov for.Fødeavdelingen har igjennomsnitt omtrent 1400 fødsler i året. Vi gir fødselshjelp til normale fødsler og fødsler som krever ekstra overvåkning, oppfølging og behandling. Avdelingen har også regionalt ansvar for fødsler som er premature, flerlingefødsler og vaginale setefødsler. I tillegg utfører vi planlagte og akutte keisersnitt.

Vi har fire flotte store fødestuer, hvorav 3 har badekar. Alle fødestuene har egen dusj og toalett. I tillegg har vi vanlige rom for gravide som ligger inne til observasjon. Når du kommer til føden har vi et mottaksrom hvor vi kan snakke med deg og gjøre undersøkelser.

Fire uker før termin skrives du inn på fødeavdelingen. Dette gjøres via et skjema som du selv fyller ut. Jordmoren du går til i svangerskapet vil kunne hjelpe deg med dette. Du kan også fylle dette ut selv og sende det inn til fødeavdelingen cirka 4 uker før terminen din. Skjemaet finner du nedenfor.

Denne fødselvidoen er laget på Aarhus Universitetssykehus. Den handler om når Casper og Sofie blir foreldre, og er en fin film å se når man skal føde.

Se fødselsvideoen her


Vi ønsker deg og din partner hjertelig velkommen!

Tegn på at fødselen er i gang

Fødselsrier
Sterke sammentrekninger i livmoren kalles rier eller veer. Riene jobber for å modne og åpne livmorhalsen og hjelper barnet nedover i fødselskanalen. Kroppen din skiller ut et hormon som stimulerer livmoren til sammentrekninger og rier. I begynnelsen kjennes dette ofte som sterke menstruasjonssmerter, dette kalles modningsfasen. Magen din blir hard for hver rie. 

I starten varer vanligvis smerten i 15-20 sekunder og kan være uregelmessig og varierende i styrke. Riene blir så stadig lengre og det går kortere tid mellom dem, og de blir mer regelmessig. Du kan skrive ned tiden mellom sammentrekningene og hvor lenge de varer. Når de varer i 40 sekunder eller mer, og begynner å bli regelmessig og gjøre vondt, kan fødselen være i gang. Når man skal ta kontakt med sykehuset må du selv vurdere, det er alltid bra å ringe for veiledning. 

Vannavgang
Barnet ligger i en fostersekk omgitt av fostervann. Det er vanlig at det går hull på fostersekken i løpet av fødselen. Fostervannet kan også gå før fødselen og kan være det første tegnet på fødselsstart, noen ganger går vannet før det kommer rier. I sjeldne tilfeller kan fostervannet gå lenge før terminen. Om hullet i fosterhinnen er stort vil det komme rikelig med væske i fra skjeden. Er hullet lite vil bare en liten mengde fostervann komme, og mange opplever bare at man blir fuktig i trusa. 

Fostervannet er som regel uten farge eller svakt rosa. Enkelte ganger kan fargen være grønn/brunaktig hvis barnets avføring har blandet seg i fostervannet. Om du ringer for å si at vannet er gått er dette noe vi vil spørre om. Før du kommer til fødeavdelingen er det lurt å ta på et bind.  Mot slutten av svangerskapet øker mengden utflod, og noen lekker litt urin fordi livmoren er stor og presser på blæren. Dette kan lett forveksles med fostervann. Er du usikker på om du lekker fostervann skal du alltid ta kontakt med sykehuset. 

Blødning
Blodtilblandet utflod kan være et normalt tegn på at fødselen er i gang. Noen ganger kommer det vi kaller slimproppen, ofte som blodtilblandet slim. Dette er normalt og betyr nødvendigvis ikke at du skal føde med det første. Etter hvert som livmorhalsen åpner seg kan det komme spor av blod eller sparsom blødning. Blør du som en rikelig menstruasjon skal du alltid ta kontakt med fødeavdelingen. 

Magesmerter
Får du akutte magesmerter som vedvarer bør du ta kontakt med fødeavdelingen. Dette gjelder også om du mistenker at fødselen starter for tidlig. 

Fødselen

Fødeavdelingen har et differensiert fødetilbud hvor vi skiller mellom normalfødsler og risikofødsler. Det betyr at du som fødende får oppfølging som er tilpasset din situasjon og behov. Når du kommer til fødeavdelingen vil vi vurdere hvilket gruppe som blir riktig for deg.

Fødselens faser
Fødselens start, forløp og hvordan kvinner opplever fødselen sin er veldig individuelt. For kvinner som har født barn før, kan fødselen blir annerledes enn de foregående. Når fødselen er i gang gjør fødselsriene mormunnen moden, slik at den kan trekke seg til side, og gi plass for at barnet kan passere i fødselskanalen. Bekkenet er formet som en trakt, og utformingen i de ulike nivåene i bekkenet gjør at barnet gjør forskjellige dreininger og rotasjoner underveis til det blir født. 

Modningsfasen defineres som fra den tiden du begynner å kjenne at fødselen er igang, til riene kommer regelmessig, blir lengre og oppleves mer kraftig. Hvor lang tid modningsfasen kan vare tar varierer fra kvinne til kvinne. I denne perioden er det beste du kan gjøre er å slappe av, sove og spise godt. Noen ganger kan modningsfasen vare noen timer og andre ganger noen døgn. Er du usikker på noe så tar du kontakt med oss på fødeavdelingen. 

Når riene varer opp mot ett minutt, kommer med 4-5 minutters mellomrom og er smertefulle tar de fleste kontakt med føden og kommer inn for en sjekk. Dersom fødselen er ordentlig i gang vil vi legge deg inn på en fødestue. Etterhvert som fødselen går fremover vil riene gjøre at livmorhalsen åpner seg og barnet kommer lengere ned i bekkenet.

Når livmorhalsen har åpnet seg helt og barnet har kommet helt ned i bekkenet til det vi kaller bekkenbunnen, vil barnets hode trykke bak mot rompa. Dette kan kjennes som en uimotståelig trykketrang og man kjenner behov for presse. Når pressriene har startet begynner barnets ferd mot å blir født. Hodet til barnet vil etterhvert bli synlig og tilslutt fødes hele barnet.

Om fødestillinger 
Her kan du se en video laget av våre kolleger i Bergen.

 

Smertelindring

Det å forberede seg til en fødsel med tanke på smerter og varighet kan være vanskelig. Å være forberedt, ha med seg en trygg ledsager og stille seg åpen til å ta ting underveis er bra. Avspenning og dype rolige åndedrag fremmer fødselsprosessen og lindrer fødselssmerter. For å kunne slappe av er det viktig å føle seg trygg og det er viktig at du sier ifra hvordan vi kan hjelpe deg best mulig. 

Avspenning og lindring kan fremmes ved massasje, berøring, gode hvilestillinger og varme. Bevegelse og stillingsendring kan gi god smertelindring. Vi har varmepakninger, dusj og bad, og kan tilby akupunktur og steriltvannspapler. 

Om du trenger eller ønsker medikamentell smertelindring vil dette være i en dialog mellom deg og jordmor om hva som kan være anbefalt i de ulike fasene av fødselen. Det kan være lysgass, epiduralbedøvelse og andre medisinske tiltak for smertelindring.

Lystgass
"Lystgass" eller "lattergass" er en beroligende gass man kan puste inn via maske. Den gir en nedsatt følsomhet for smerte, eufori og til dels svimmelhet. Virkningen av gassen forsvinner i løpet av noen minutter når man slutter å puste i masken. Gassen kan også gi latteranfall, derav navnet lystgass. 


Varmt vann
Vi har dusj på alle fødestuene og badekar på tre av fødestuene. Varmt vann kan være smertelindrene og avslappende. Vi har også jordmødre på avdelingen som kan ha vannfødsel. 

Steriltvannspapler
Steriltvannpapler kan brukes som smertestillende. Jordmor setter da inn med en sprøyte litt steriltvann rett under huden i noen punkter. Dette kan virke smertestillende, spesielt for ryggsmerter.

Akupunktur
Vi har jordmødre på avdelingen med spesialutdanning innen akupunktur. Akupunktur ved fødselen gis med engangsnåler som sitter i ca 15-20 minutter og kan gi smertelindring og avspenning.

Epiduralbedøvelse 
Dette er en smertelindring hvor bedøvelse settes inn via sprøyte inn i ryggraden. Det legges samtidig ett plaskateter i epiduralrommet i ryggraden hvor det blir gitt kontinuerlig smertestillende. Dette gjøres av en anestesilege.


Etter fødselen

Morkaken
Etter at barnet er født, skal også morkaka fødes. Vanligvis skjer dette kort tid etter at barnet er kommet eller innen ca. en time. Når morkaka har løsnet fra livmorveggen kan du kjenne det som en liten rie, jordmor vil hjelpe deg slik at du trykker den ut. Dette kan være litt ubehagelig, men er ikke smertefullt.

Den gyldne timen
Når barnet er født får du det opp til deg. Vi etterstreber at barnet får ligge hud mot hud på brystet. Dette er med å gi en god start for mor-barn tilknytningen og amming. Det er viktig at mor, partner og barnet får uforstyrret tid sammen og mest mulig ro inne på fødestuen. 

Rifter 
Jordmødre og fødselsleger har fokus på forebygging av store fødselsrifter. Ved å støtte og varsomt forløse hodet kan vi være med på å forebygge store rifter. Etter fødselen vil jordmor og/eller lege undersøke deg. Om du har en rift som må syes vil du få bedøvelse først. Tråden vi syr med trenger ikke bli fjernet, den løser seg opp av seg selv. 

Keisersnitt

Dersom du skal til et planlagt keisersnitt vil du får tilsendt vår informasjonsbrosjyre. Denne kommer sammen med innkallingen til keisersnittet. Du kan også lese brosjyren her:

Skulle det oppstå en akutt situasjon hvor barnet blir forløst med keisersnitt, vil forberedelsene være annerledes enn beskrevet i brosjyren. Tiden etterpå vil være nesten den samme.

Kontaktinformasjon

Oppmøtested
Fløy C, plan 5 

For fødende - bruk akuttinngang på plan A5 på nordsiden av sykehuset. Bruk ringeklokke merket "fødende".


Avdelingen er døgnåpen. 

Telefon
Vakttelefon for fødende: 77 62 64 70
UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansens veg 67(Kart)
Besøkstider
Kontaktinformasjon og informasjon om besøkstider/visittider finner du på de enkelte avdelingssidene.
Telefon
Sentralbord: 77 62 60 00 | medisinsk nødtelefon: 113
E-post

Adkomst/kart over området

Med buss
Hvis du kommer til Breivika fra Tromsø sentrum er det lettest å ta buss nummer 20 eller 21 fra Fredrik Langes gate. Denne bussturen tar omtrent 15 minutter. Hurtigbåtbilletten gir rett til overgang og kan derfor brukes som bussbillett.

Når du kommer inn hovedinngangen fra busstoppet er du på fløy A, plan 6. Resepsjonen ligger til høyre. 

Når du går videre innover i sykehuset kommer du til fløy B, C, og til slutt D. Ved heisene står det skilt med hvilken fløy og etasje du er i (for eksempel B6).
 
Med flybuss 
Om du kommer til Tromsø med fly kan du ta flybussen direkte fra flyplassen på Langnes til sykehuset. Om du kommer fra byen eller fra flyplassen går du inn hovedinngangen rett ved busstoppene.​​​

Med taxi
Du kan også ta taxi hvis du har avtalt dette med Pasientreiser. Taxien stopper utenfor hovedinngangen.
Med privatbil
Pasienter og pårørende bruker hovedinngangen. Parkering ovenfor sykehuset eller rett nord for PET-senteret (grønt område på kartet). Legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi parkerer rett nord for sykehuset (grønt område på kartet).

Praktisk informasjon

Apotek

​​Sykehusapotek Nord har utsalg vis a vis Narvesen-kiosken på sykehuset i Tromsø. Der får du kjøpt hygieneartikler og medisiner på e-resept. Husk legitimasjon med bilde når du skal hente legemidler på resept.​​​

Apoteket ligger i A-fløya, plan 6. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen. 

Blomster

Du får kjøpt blomster i Narvesen-kiosken som ligger innenfor hovedinngangen, men husk på at allergikere kan få kraftige reaksjoner på blomster med kraftig duft.

Om du skal besøke noen på en sengepost kan det være lurt om du ringer til avdelinga først og sjekker om de har noen innlagt som er veldig allergiske.

Det kan uansett være lurt å sjekke besøkstidene på den avdelinga du skal til.​

Davvisámegiel dulka (Nordsamisk tolk)

​Pasieanttat geain lea šiehtadus dahje geat sisačálihuvvojit UNN, Nordlándda Buohcciviessu, Helgelándda buohcciviessu dehe Finnmárkku Buohcciviessu ossodagaide, sáhttet oažžut davvisámegieldulkka beaivválaččat gaskal dii. 08.00–22.00.

Davvisámegiel dulka bargiid ja pasieanttaid várás

Frisør

Det er én frisør på sykehuset. Den ligger inn til høyre forbi Narvesen-kiosken når du kommer inn hovedinngangen.

Internett

​Du kan kople deg på vårt åpne trådløse gjestenett ”UNN – gjest”. Det er fri bruk av gjestenettet.​

Kantine/kafe

​Sykehuskaféen Evert ligger rett ved inngangen på plan C3 og er åpent for både pasienter og ansatte fra klokka 09 til 15. Der får du kjøpt varm og kald mat og drikke. Kaféen har godt med sitteplasser.

Ved hovedinngangen i fløy A, plan 6 ligger en Narvesen-kiosk. Ta til høyre når du kommer inn hovedinngangen, eller til venstre i vestibylen hvis du kommer fra en av avdelingene. 

I kiosken får du kjøpt enklere kioskmat, drikke og lesestoff. Kiosken har også tipping. ​

Åpningstider Narvesen

Forbehold om avvik på høytidsdager

Ordinære åpningstider :

Mandag-Torsdag: 07:00 - 22:00
Fredag: 07:00 - 21:00
Lørdag: 09:00 - 20:00
Søndag: 10:00 - 21:00

Høytidsdager:

1. Nyttårsdag: Stengt
Skjærtorsdag: 12:00 - 18:00
Langfredag: 12:00 - 18:00
Påskeaften: 09:00 - 15:00
1. Påskedag: 12:00 - 18:00
2. Påskedag: 11:00 - 20:00
1. mai: 11:00 - 20:00
17.mai: 09:00 - 20:00
Kr. Himmelfartsdag: 11:00 - 20:00
Pinseaften: 09:00 - 18:00
1. Pinsedag: 11:00 - 20:00
2. Pinsedag: 11:00 - 20:00
Julaften: 09:00 - 13:00
1. Juledag: Stengt
2. Juledag: 12:00 - 18:00
Nyttårsaften: 09:00 - 15:00

Konserter og kultur

​​Kulturseksjonen i UNN arrangerer jevnlig lunsjkonserter på Pingvinen Scene ved hovedinngangen. Konsertene starter som regel klokka 1130. Informasjon om hvem som spiller henger i heisene. 

Musikk er også helse, og med jevne mellomrom arrangeres det ”musikkvandring” i sykehuset. Ta kontakt med sykepleier på avdelinga dersom du er innlagt hos oss og ønsker besøk av musikerne våre. 

Hvert år før jul arrangerer kulturseksjonen julemesse på plan 6 og 7 ved hovedinngangen.​​

Parkering

Vi har flere gjesteparkeringer. Det er en ved PET-senteret, en overfor PET-senteret, og en rett nedenfor legevakta. Gjesteparkeringene er markert med grønt. ​​​

Parkeringa ved legevakta er for legevaktspasienter, fødende, og de som skal til mammografi.

På grunn av miljøhensyn, stor trafikkmengde og begrenset med parkeringsplasser anbefaler vi kollektivtrafikk der du har mulighet til å bruke dette. ​

Parkeringsavgift: 
Kl. 07-21: kr 25.- pr time 
Kl. 21-07: kr 5 pr time
 
Langtidsparkering gjesteparkering:
Maks døgnpris kr 200,-
Pris fra og med det 4. døgnet maks kr 130,-
Pris fra og med det 8. døgnet maks kr 90,-
 
Parkering for bevegelseshemmede er gratis både på reserverte HC-plasser og på vanlige parkeringsplasser for gjester. 

 

App: Apcoa Flow er appen som bør brukes.Finnes i app-store og google store (google play). Easy park app kan brukes, men da får du 15 % påslag i avgiften.Pingvinhotellet - pasienthotellet i Tromsø

Inngang til Pingvinhotellet ved UNN Tromsø er gjennom sykehusets hovedinngang i A6. Du kan henvende deg i hotellets resepsjon når du kommer. Der er det alltid noen som tar imot deg. 

Barselhotellet er en del av Pingvinhotellet. Rommene har stellebord med utstyr. Barselhotellet har jordmødre tilgjengelig for økt trygghet for den nye familien.

Booking
Bestilling av rom gjør du gjennom pasienthotellets felles bestillingssystem: booking.pingvinhotellet@unn.no

Pingvinhotellet har en hjemmeside med utfyllende informasjon hvor du også kan bestille rom: www.pingvinhotellet.no​

Måltider
Frokost er inkludert i rompris.  Lunsj, middag og kveldsmat er til salgs i hotellets restaurant i henhold til gjeldende åpningstider for deg som ikke har alle måltider inkludert.

Det finnes også et enklere mattilbud til salgs i hotellets resepsjon hele døgnet.

Det er TV og tilgjengelig Internett på alle hotellrom.
Narvesen har kiosk vis a vis hotellets resepsjon.

Hotellet er døgnåpent. 

Parkeringsplasser mot avgiftsbetaling på oppmerkede områder utenfor sykehuset. Vi har få parkeringsplasser tilgjengelig og oppfordrer de som kan om å bruke kollektivtransport. Bussrute 20 går fra Tromsø sentrum til UNN og turen tar 10-15 minutter.

Priser ved Pingvinhotellet, Tromsø


Innlagte pasienter i Tromsø

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Ledsagere/foresatte til barn under 18 år som er innlagt

 • Betaler ikke for opphold på hotellet
 • Alle måltider inkludert
 • Rommet må bestilles skriftlig fra avdelingen pasienten tilhører
Strålepasienter - Langtidsboende (over 5 døgn)

 • Pasienten betaler ikke selv for overnatting inklusive frokost
 • Rommet må bestilles skriftlig fra den avdelingen som behandler pasienten
Polikliniske pasienter og dagpasienter

 • Barn under 6 år bor gratis
 • Betaling direkte til pasienthotellet
 • Rommet bestilles via pasienthotellets felles booking
 • Refusjon fra Pasientreiser
Pårørende og andre

Mer utfyllende informasjon om det å bo på pasienthotellene i UNN, finner du i brosjyen: Praktisk informasjon til deg som skal bo på pasienthotellene i UNN HF​

Kontakt

UNN Tromsø
Besøksadresse
Hansine Hansensvei 61 Google maps
9019 Tromsø

Telefon
777 55 100 (hele døgnet)

Bestilling av rom

(samme bookingadresse for alle pasienthotell i UNN)

Vardesenteret

Vardesenteret er et samarbeid mellom UNN og Kreftforeningen. Har treffer du ansatte fra Kreftforeningen og UNN, samt frivillige og likemenn. Senteret har åpent for sosialt samvær og du får servert kaffe og te. Noen onsdager arrangerer senteret aktiviteter som:

Vardesenteret holder til i fløy E1 i Breivika. Gå til D-fløya (i retning Tromsøsundet) og ta heisen ned til plan 2. Derfra kan du gå gjennom branndørene og over en liten gjennomgang til det gamle, blå pasienthotellet.

Visittider/besøkstider

Sengepostene våre har ulike visittider eller besøkstider. Informasjon om disse tidene står på de ulike avdelingssidene. Ta gjerne kontakt med avdelingen hvis du er usikker.

Epidural smertelindring under fødselhttps://unn.no/behandlinger/epidural-smertelindring-under-fodselEpidural smertelindring under fødselEEpiduralbedøvelseEpiduralbedøvelseEpiduralbedøvelseEpiduralbedøvelse
Fødsel i seteleiehttps://unn.no/behandlinger/fodsel-i-seteleieFødsel i seteleieFFødsel i seteleieFødsel i seteleieFødsel i seteleieFødsel i seteleie
Fødsel og barselhttps://unn.no/behandlinger/fodsel-og-barselFødsel og barselFFødsel og barselFødsel og barselFødsel og barselFødsel og barsel
Igangsetting av fødselhttps://unn.no/behandlinger/igangsetting-av-fodselIgangsetting av fødselIIgangsetting av fødselIgangsetting av fødselIgangsetting av fødselIgangsetting av fødsel
Keisersnitt, Tromsøhttps://unn.no/behandlinger/keisersnitt-tromsoKeisersnitt, TromsøKKeisersnittKeisersnittKeisersnittKeisersnitt

Fant du det du lette etter?