Behandlingstilbud
Ernæringssenteret tilbyr kostveiledning ved klinisk ernæringsfysiolog (KEF). KEF er eneste helsepersonell med autorisasjon til å gi ernæringsbehandling til pasienter. Det er til sammen 6 KEF-stillinger tilknyttet Ernæringssenteret. KEF arbeider etter henvises fra lege. Se veiledning for henvisning nedenfor.
De vanligste diagnosegruppene som tilbys kostveiledning av KEF er:
- Diabetes type 1 og type 2
- Cøliaki/glutenintoleranse
- Hjerte- og kar sykdom (forhøyet fett eller kolesterol i blodet)
- Nyresvikt
- Mage- og tarm tilstander som krever spesialisert og individualisert kostplan
- Matallergier og matintoleranser
- Spiseforstyrrelser
- Overvekt med vektrelaterte tilleggssykdommer (se gruppetilbud nedenfor)
- Underernæring generelt, eller som følge av sykdom og/eller behandling (eks kreft, større kirurgi, nevrologiske tilstander/svelgevansker med mer.)
KEF gir også veiledning i bruk av sonde- og intravenøs ernæring.
I tillegg til polikliniske konsultasjoner, gir KEF kostveiledning i grupper og/eller bidrar med undervisning til pasienter og pårørende ved flere tilbud knyttet til Lærings- og Mestringssenteret (LMS) ved
UNN Tromsø,
UNN Narvik eller
UNN Harstad.
Gruppetilbud
Ernæringssenteret gir gruppetilbud til pasienter med følgende diagnoser:
- Cøliaki
- Irritabel tarm
- Overvekt (BMI 30 – 34) med vektrelatert tilleggsdiagnose (eks høyt blodtrykk, høyt kolesterol med mer.)
Se veiledning for henvisning av øvrige overvektige pasienter under henvisning til KEF.
Pr juni i 2016 underviser KEF ved LMS-tilbud for følgende pasientgrupper:
- Diabetes type 1
- Diabetes type 2
- Hjertesykdom (pasienter med hjertesykdom)
- Nyresvikt
- Kronisk Utmattelsessyndrom (ME)
- Anal inkontinens
- Flere kreftformer
- Multipper sklerose (nevrologisk sykdom)
- Revmatisk sykdom/inflammatorisk autoimmun sykdom
- Stomi
- Inflammatorisk tarmsykdom (Mb Crohn eller Ulcerøs Colitt)
- Sykelig overvekt hos voksne
Henvisning
Pasienter kan henvises elektronisk til KEF av lege/fastlege til konsultasjon eller gruppetilbud. Henvisningen sendes Ernæringssenteret Tromsø, som er organisert under Klinikk for kirurgi, kreft og kvinnehelse (K3K).
Henvisningen bør inneholde følgende informasjon:
- Diagnose/henvisningsårsak
- Vekt/høyde (BMI)
- Evt. vekttap/vektendring
- Andre relevante opplysninger som kan ha innvirkning på pasientens inntak- eller opptak av næring. Eks Dysfagi, nyresvikt, gastrointestinale sykdommer/funksjonssvikt osv.
- Hvis pasienten har spesielle ønsker/formål/tanker rundt kontakten med KEF bør dette også nevnes i henvisningen
Henvisning av pasienter som bor i institusjon
I henvisningen av pasienter som bor i institusjon bør det i tillegg til ovennevnte informasjon også framkomme navn på institusjonen, pasientens primærkontakt (dersom vedkommende har det) og gjerne leder ved avdelingen pasienter ligger på. Det bør om mulig også inkluderes telefonnummer som primærkontakt og/eller leder kan nås på.
Henvisning av overvektige pasienter som ikke faller inn under kriteriene for henvisning til Ernæringssentret.
Pasienter med sykelig overvekt (BMI≥40 eller BMI≥35 og vektrelatert tilleggsdiagnose) henvises til Senter for sykelig overvekt (SSO):
Øvrige overvektige pasienter (dvs BMI 30-35 uten vektrelatert tilleggsdiagnose) skal ifølge nasjonal veileder få behandlingstilbud ved Frisklivssentraler i kommunehelsetjenesten.
Prioriteringsveileder
Prioriteringsveilederen skal fungere som en beslutningsstøtte for kliniske ernæringsfysiologer (kef) som vurderer polikliniske henvisninger til Ernæringssenteret.
Prioriteringsveilederen er utarbeidet med bakgrunn i forventet nytteeffekt av ernæringsbehandling til gitt tilstand/klinisk bilde. Prioriteringsveilederen er ikke uttømmende.
For hver tilstand/klinisk bilde vil individuelle forhold vurderes før rettighet og maksimumfrist fastsettes for den enkelte pasient. Følgende forhold vil vurderes: behov for spesialisert kompetanse, grad av funksjonsnedsettelse som påvirker livskvalitet, komorbiditet, ernæringstilstand og pågående ernæringsbehandling.
I de tilfeller hvor det anses at kef i spesialisthelsetjenesten ikke kan tilby annen behandling utover det som gis i primærhelsetjenesten begrunnes det med den behandlingen kef i primærhelsetjenesten kan gi, selv om det ikke er ansatt kef i Troms og Finnmark fylke.
Ved henvisning til kef kan det forventes at det gis kostveiledning relevant for gitt tilstand/klinisk bilde, og/eller optimalisering av allerede påbegynt ernæringsbehandling.
Det kan også henvises ved behov for en kartleggingssamtale/vurdering i forbindelse med utredning/uavklart tilstand. Det er ønskelig med presisering av ønsket bidrag i henvisningen.
Informasjon til helsepersonell
Ernæringssenteret har utviklet et elektronisk verktøy for kartlegging av ernæringsstatus, beregning av næringsbehov, samt beregning av energi- og proteininntak ved kostregistrering. Dette verktøyet er laget for å forenkle ernæringsarbeidet i pasientbehandlingen slik det er beskrevet i de
Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og underernæring.