Helsefaglig simulering utgjør en læringsarena som i økende grad har fått stor betydning i utdanning og etter-/videreutdanning av helsepersonell. Simulering gir mulighet for praktisk trening for helsepersonell i et bredt spekter fra individuell ferdighetstrening til tverrfaglig teamtrening i akutte og komplekse situasjoner.
Hva er simulering?
Simulering er en læringsmetode som krever aktiv deltakelse og innlevelse fra deltakerne. Deltakerne håndterer praksisnære situasjoner (scenario) med etterfølgende debrief for refleksjon og læring.
Nasjonal Helse og Sykehusplan (2020-2023)
Planen fra regjeringen viser klart at det skal satses på bruk av simulering som et verktøy for kompetanseheving i helsevesenet.
Helse og omsorgsdepartementet har klare forventninger til simulering i spesialisthelsetjenesten. De regionale helseforetakene skal: Etablere et nasjonalt samarbeid om utvikling og bruk av simulering som metode. (Oppdragsdokument 2020- Helse Nord RHF)
Visjon
Bidrar til økt pasientsikkerhet og trygghet på jobb i Helse Nord.
Mandat:
-
RegSim skal arbeide for at alle helseforetak i nord, skal ha velfungerende enheter for simulerings- og ferdighetstrening.
-
Knytte simulering og ferdighetstrening sammen i et regionalt nettverk.
- Overføre erfaringer mellom helseforetak.
- Utvikle kompetanse innen ferdighets- og simuleringstrening, slik at det blir utført med høy faglig kvalitet.
- Oppfordre til hensiktsmessige evalueringer, og eventuelt forskning, av ferdighets- og simuleringsaktiviteter.
Regionale oppgaver:
-
Være faglig spydspiss i helsefaglig tverrprofesjonell simulering i regionen som inkluderer all helsepersonell hvor simulering er egnet læringsarena.
-
Besøke og innhente oversikt over ferdighets- og simuleringsaktivitet i regionen, og behovskartlegging i de ulike foretakene.
- Vi skal samarbeide med FOSS og andre relevante aktører
- Samordning av kursaktivitet, arrangere fasilitatorkurs. Holde arbeidsseminar på hvert foretak/sykehus. Delta på RUU seminarmøter for kirurgiske fag.
- Koordinere kompetansebygging, og standardisering av simuleringsaktivitet på tvers av helseforetakene.
-
Nasjonal oppgave:
-
Inngå i nasjonalt samarbeide om simulering. Inkluderes i relevante nasjonale og internasjonale nettverk.
Ansatte
Teamleder og rådgiver:
Turi Hauan, spesialsykepleier på barn 0-18
Tlf. 90 01 16 55