Kan jeg gi blod? Jeg vil registrere meg som ny blodgiver. Sjekk gjerne
giblod.no
Lokalets plassering
Blodgivertjenesten holder til i grått bygg på nedsiden av sykehuset.
Adkomst:
- Inngang fra gateplan er i plan 2 (adresse Klokkargårdsbakken), deretter tar man heis opp til plan 4, evt tar trappa.
- Via hovedinngang (adresse Hansine Hansens veg 67): gå til fløy C, ta heis ned til plan 4. Følg skilting til C00 over glassgang.
Parkering
Som blodgiver får du utlevert ett eget parkeringskort som du skal bruke når du parkerer på en av de reserverte parkeringsplassene for blodgivere nedenfor D-fløyen ( merket med rødt og «P-PLASSER BLODGIVERE» på tegningen nedenfor). Man kan også bruke gjesteparkering ( de grønne feltene på tegninga) – så lenge man legger gyldig parkeringskort i vinduet er det ikke nødvendig å betale for parkering.
Hvis du glemmer parkeringskortet, må du hente ett midlertidig parkeringsbevis i ekspedisjonen på blodbanken.
Utskriftsvennlig versjon av kartet
Karanteneregler og andre praktiske opplysninger
Til tross for strenge karanteneregler og stengte funksjoner i samfunnet, er det trygt å møte i Blodbanken. Blodprodukter er ferskvare med begrenset holdbarhet, og det er derfor veldig viktig at blodgivere møter slik at vi kan opprettholde blodberedskapen.
Mange blodgivere kommer til å bli syke og/eller er omfattet at karanteneregler. Det er derfor veldig viktig at givere som er friske og ikke i karantene møter opp i Blodbanken til avtalt tid. Det er også viktig at du melder fra at du ikke har anledning å møte.
Smittesituasjonen vurderes fortløpende og karanteneregler kan endres plutselig.
Dersom du er tappeklar, men ikke har fått time de neste to måneder, ta kontakt med blodbanken slik at vi kan få avtalt en time.
For å hindre smittespredning kan vi ikke tillate at venner/barn/andre blir med blodgiveren til blodbanken inntil videre. Vi håndhilser ikke, i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger.
Er du usikker på om du skal møte eller ikke på timeavtale med blodbanken, ring blodbanken før du møter opp. Dette gjelder alle, også blodgivere som ennå ikke er godkjent (nye blodgivere).
Apekopper
Blodgivere med bekreftet infeksjon med apekopper.
7 dager karantene etter symptomfrihet
Blodgivere som har vært eksponert for apekopper.
21 dager karantene etter siste eksponering.
Chikun-gunya
Karantene: 28 dager
Dengue-feber
Karantene: 28 dager
Forekomst:
Oversikt over forekomst av Dengue - ECDC
Ebola
Karantene: 2 måneder
Gjelder også for personer som har vært eksponert for ebolasmitte utenfor de endemiske områdene.
Koronavirus
West Nile
Karantene: 28 dager
Forekomst:
Kart over forekomst Vestnilfeber i Europa (ECDC)
Zika
Blodgivere som har oppholdt seg i områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber skal avstå fra blodgivning i minst 28 dager.
Blodgivere med kvinnelig seksualpartner som har vært diagnostisert med zikafeber eller som har oppholdt seg i områder med zikaforekomst, skal avstå fra blodgivning i minst 3 mnd etter oppholdet.
Blodgivere med mannlig seksualpartner som har vært diagnostisert med zikafeber eller som har oppholdt seg i områder med zikaforekomst, skal avstå fra blodgivning i minst 4 mnd etter oppholdet.
Forekomst:
Current Zika transmission
Tusen takk for at du bidrar!
Har du nettopp gitt blod?
Dersom du etter blodgivningen kommer på viktig informasjon som du har glemt å gi, er det viktig at du tar kontakt med din blodbank og informerer om dette. Gi beskjed så fort som mulig, helst innen 48 timer etter blodgivning, om du skulle bli syk. Vi ønsker informasjon om sykdom som oppstår 7 dager etter blodgivning.
Du kan når som helst ringe blodbanken og gi beskjed om at blodet ikke skal brukes uten å oppgi årsak.
Innkalling på sms og pr telefon
Blodbankene ved Universitetssykehuset Nord-Norge benytter innkalling via sms eller pr telefon. Ved utsendelse av sms er det ikke mulig å sende oss sms tilbake, ta kontakt på våre telefoner oppgitt i seksjonen «Kontakt»
Registering av personopplysninger
For å bli blodgiver må du registreres i Blodbankens dataregister. Dette er nødvendig av flere årsaker:
- Vi må ha mulighet til å komme i kontakt med våre blodgivere
- Vi må kunne dokumentere at gjeldende regelverk er fulgt
- Vi må ha oversikt over den enkelte givers tappehistorikk
- Vi trenger å lagre en del opplysninger om blodtyper etc. for å kunne velge riktig blod til den enkelte pasient
- Vi er pålagt alltid å vite hvilken blodgiver som har gitt blod til bestemte blodprodukter
Opplysningene som lagres er i hovedsak:
Navn, personnummer, adresse, telefonnummer, registrering av hver tapping, blodtypeundersøkelser, prøveresultater og informasjon om hvordan hver tapping har forløpt.
Det er også et tekstfelt som benyttes til administrativ informasjon om timeavtaler. Dette kan også i nødvendige tilfeller benyttes til å angi at en person er godkjent som blodgiver etter vurdering av lege.
Som blodgiver har du krav på å få vite hva som er registrert om deg, og du kan kreve retting dersom feil informasjon skulle være registrert.