Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Elektronisk meldingsutveksling

Digital meldingsutveksling mellom helseforetak og primærhelsetjenestene i kommunene er en sikker og rask kommunikasjonsform som går over det krypterte helsenettet. Det finnes ulike typer meldinger for ulike formål. Her finner du informasjon om de viktigste meldingstypene, samt når og hvordan disse skal brukes.

Ulike meldingstyper

Basismeldinger omfatter henvisninger og epikriser, samt laboratorie- og røntgenrekvisisjoner og /-svar. 

Pleie- og omsorgsmeldinger (PLO-meldinger) brukes mellom sykehusene og primærhelsetjenesten for pasienter som er innlagt i døgnopphold på sykehus.

Dialogmeldinger brukes mellom fastlege og spesialist og mellom helseforetakene og hele primærhelsetjenesten for pasienter som er i polikliniske forløp.

Basismeldinger

Basismeldinger er henvisning, epikrise og laboratorie- og røntgenrekvisisjoner/svar. Helsedirektoratet har utarbeidet en egen elektronisk veileder for henvisning.

Les mer om bruk av basismeldinger på Norsk Helsenett sine nettsider

Pleie- og omsorgsmeldinger (PLO-meldinger) skal sikre at tilstrekkelig og relevant informasjon følger pasient ved overføring mellom kommune, fastlege og helseforetak, og mellom aktører innad i kommunehelsetjenesten. 

Flytskjema som viser hvilke PLO-meldinger som skal sendes mellom sykehus og kommuner i Helsefellesskapet Troms og Ofoten når pasienter blir innlagt til døgnopphold (ved innleggelsen i sykehuset, under oppholdet, og når pasienten er utskrivingsklar). 

Bruk av PLO-meldinger. Norsk Helsenetts veileder for elektronisk meldingsutveksling. Her inngår blant annet 

  • hvilke meldingstyper som finnes
  • hvilke meldingstyper som skal brukes ved innleggelse, under oppholdet og ved utskriving og hvor de skal sendes
  • sjekklister for innholdet i innleggelsesrapport, helseopplysninger og utskrivingsrapport 
  • tjenestebasert adressering

 Infomasjonsfilm om PLO-meldinger og hvordan de skal brukes

 

Dialogmeldinger er et verktøy for koordinering og samordning i et pasientforløp. Dialogmeldingene går fra journal til journal. Dialogmeldingene kan ivareta behov for kommunikasjon ved oppfølging av pasienter når pasienten ikke er innlagt, og ved spørsmål rundt epikrise og henvisning.

Dialogmeldinger lagres i journalsystemene og er tilgjengelig for pasienten i dokumentoversikten i «Pasientjournal» på helsenorge.no med mindre behandler nekter pasienten innsyn i denne.
 
Les mer om bruken av dialogmeldinger mellom primærhelsetjenestene og helseforetakene på Helse Nord sine prosjektsider. Her finner du også svar på ofte stilte spørsmål 

Meldingene sendes fra den elektroniske pasientjournalen (EPJ) hos avsender, mottas i pasientjournalen hos mottaker, og lagres ordrett begge steder.

Det er strenge regler for utveksling av helse- og personopplysninger.

Norsk helsenetts veileder for elektronisk meldingsutveksling

 

Maŋemus ođastuvvon 2024-08-30