Diagnose
Allergi
Det finnes mange typer allergi som innebærer at kroppens immunforsvar reagerer på naturlige og i utgangspunktet ufarlige stoffer. Når du kommer til vår avdeling vil du først få en grundig utredning omkring hvilken slags allergiske plager du har. Etter at dette er kartlagt kan vi starte behandlingen for å redusere, eller dersom mulig, fjerne plagene.
Utredning
I utredningen må du ta ulike tester for å finne ut hvilken type allergi du har og hvilken for behandling som da er best for deg.
Som regel skal alle ta prikktest og/eller blodprøver. Så er det noe som må ta en eller flere tester i tillegg. Ved noe anledninger er det nødvendig med en såkalt provokasjon for endelig avklaring.
Matvareprovokasjon
Medikamentprovokasjon
Behandling
Behandling av allergi avhenger av hva man er allergisk mot, og vanligvis skal man unngå å spise eller komme i kontakt med det man er allergisk mot. Mange får også medikamenter de skal ta fast eller i perioder for å unngå allergiplager. De som har fått alvorlig allergisk reaksjon tidligere (anafylaktisk reaksjon), får utskrevet adrenalin (Epipen) som de alltid skal ha med seg og bruke ved ny allergisk reaksjon.
Noen få skal ha allergivaksinasjon, og det er som regel med bruk av:
- Sprøyte (for eksempel Alutard) mot pollen, midd, dyrehår, insekt. Dette skjer ved dagbehandling.
- Tabletter (for eksempel Grazax) mot gress.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Ved sammensatt matvareallergi vil det ofte være aktuelt med oppfølging over en periode hos spesialist, eventuelt hos ernæringsfysiolog.
Ved enklere allergier, som enkelte matvarer, inhalasjonsallergier (pelsdyr, pollen, midd osv.), kan som oftest et behandlingsopplegg settes i gang av spesialist og eventuelt med oppfølging hos fastlege.
Ved alvorlig allergi (matvarer, insektgift evt. medikament), bør det utarbeides skriftlig behandlingsplan for tiltak ved eksponering/symptom.
Ved allergivaksinasjon (se under punktet Behandlinger) vil det være regelmessig oppfølging over 3 år hos spesialist, eventuelt mellomkontroller hos fastlegen.
Generelt er prognosen for en del matvareallergier, spesielt allergi mot melk og egg, så god at det er fornuftig med regelmessig oppfølging hos lege til en ser at dette går over. Slik kan barnet unngå å ha spesialdiett lengre enn nødvendig.
Kontakt
UNN Tromsø
Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)
UNN Tromsø
Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)
Kontakt Regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO)
Oppmøtested
Fløy D1, plan 1
Adresse
Åpningstider
- I dag 08:00 - 15:30
UNN Tromsø
Hansine Hansens veg 67