«Nye UNN» ut på høring
Viseadministrerende direktør Einar Bugge illustrerer UNNs økonomiske situasjon med maleriet «Skrik». Nå er planene for en ny organisering av UNN sendt på intern høring, med høringsfrist den 14. januar.
– Universitetssykehuset Nord-Norge har mange gode resultater målt opp mot nasjonale kvalitetsregistre, og vi har veldig mange gode fagfolk i alle deler av organisasjonen. Men samtidig har vi store problemer. Pasientene opplever konsekvensene som fristbrudd og lange ventelister. Ansatte opplever dette gjennom en generell mangel på nok personell, og spesielt mangler vi spesialsykepleiere og på noen områder legespesialister. Konsekvensene av alle utfordringene er at vi bruker vi betydelig mer penger enn vi har, og neste år skal vi også begynne å betale avdrag for kostnadene til nye UNN Narvik. Totalt har UNN nå (ca.) 600 millioner kroner i omstillingsutfordring, sier viseadm. dir. Einar Bugge, som også leder prosjektet som vurderer endringer i UNNs overordnede organisering.
Dramatiske konsekvenser
En av konsekvensene av den økonomiske styringen, er at UNN verken klarer å investere i nytt medisinteknisk utstyr, eller nye bygg. Pasientene opplever at UNN ikke er flink nok til å inkludere dem i kliniske studier, og dermed nye og mer effektive behandlingsmetoder. UNN har heller ikke klart å prioritere subspesialiteter innen kreftbehandling. Totalt er resultatet at tilbudet ved UNN risikerer å sakke akterut. Forskningsaktiviteten ved sykehuset er ifølge Bugge lavere enn det størrelsen på sykehuset skulle tilsi.
– Så lenge økonomien er så anstrengt og vi har store utfordringer med vår tilgjengelighet for pasientene, så klarer vi ikke komme oss videre. Det arbeidet som vi driver med i UNN for å omstille oss, er helt avgjørende for å klare å opprettholde UNNs rolle og funksjon, poengterer han.
Tross alle problemene som UNN nå vasser i, er Bugge opptatt av å løfte blikket opp dit hvor UNN skal være, etter å ha fått orden på økonomien.
Divisjoner ikke klinikker
På styrets initiativ ble det laget og bestilt et omstillingsprogram våren 2024 kalt «Vi fornyer UNN 2024-2027». I dette prosjektet har den flyvende pingvinen i UNNs logo landet, og den nye stående pingvinen har omorganisering under den ene vingen og omstilling under den andre.
Totalt har omstillingsprogrammet utpekt fem hovedområder hvor det skal jobbes for å endre driften:
- Styrke operasjonskapasiteten
- Korrigere poliklinikk, dagbehandling og sengekapasitet
- Redusere innkjøpskostnader
- Bemanning
- Samhandling
I tillegg til omstillingsprogrammet ønsket den nye direktøren, som ble ansatt i mai, en endring i den overordnede organiseringen av klinikker og sentre i UNN. Til dette omorganiseringsarbeidet har UNN hentet bistand fra konsulentselskapet Deloitte.
Et av grepene for å få bedre styring og kontroll er å lage større klinikker - eller kanskje divisjoner - og færre stabsenheter. Det er også et mål for direktøren å redusere antall mennesker i direktørens ledergruppe. I dag er de rundt 20, og målet er å nesten halvere denne.
Forslag til nye organisasjonsmodeller er nå sendt ut på høring internt fram til 14. januar. Hvis alt går etter planen skal direktøren beslutte den nye klinikk- og senterstrukturen 31. januar, og så skal den nye organiseringen tre i kraft 1. april 2025.
To modeller på høring
Omstillingen innebærer at de ulike ansvarsområdene i UNN skal organiseres under større klinikker eller divisjoner. I forslaget som er sendt ut finnes det både en modell A og en modell B, både for klinikker og for stab- og støttefunksjoner. I det mest vidtgående forslaget reduseres UNNs klinikker til seks istedenfor dagens ni. Disse er fordelt slik:
- Akutt- og intensivdivisjon
- Diagnostisk divisjon
- Medisinsk divisjon
- Kirurgisk divisjon
- Kvinne-, ungdom og barnemedisinsk divisjon
- Psykisk helse og rus-divisjon (Er unntatt omorganiserings-prosessen.)
Risikovurderte forslag
– Det er utrolig viktig for UNN å få handlingsrom til å utvikle seg slik vi har behov for. Det vi ønsker oss nå er større divisjoner, og vi har selvsagt gjennomført SWOT-analyser på hvert scenario og funnet både trusler og muligheter ved omorganiseringen. I alternativ 2 foreslås det å gå ned fra ni til åtte klinikker. Den største forskjellen er at her ligger UNN Harstad og UNN Narvik inne som egne selvstendige klinikker, mens Kvinneklinikken er splittet og fordelt på tre ulike klinikker, forteller Einar Bugge.
I en av de to stabsmodellene som foreslås er målet blant annet, og veldig enkelt forklart, å samle alt som handler om strategi og styring inn i en felles stab, med en egen leder som rapporterer til direktøren. I tillegg foreslås i denne modellen en divisjon for Driftsstøtte og en for Teknologi og utvikling.
– Vi er nødt til å få til store endringer og snu skuta ganske fort, og kanskje kan ny organisering bidra til dette, mener Bugge.
Etter at ny organisasjonsmodell er vedtatt av direktøren, må de nye divisjonssjefene kjøre sine organisasjonsutviklingsprosesser for å finne ut hvordan hver enkelt divisjon kan driftes mest mulig effektivt. Blant annet skal de vurdere hvordan bemanning kan brukes på tvers i større og mer robuste enheter. Ny organisering kommer ikke til å medføre et ekstra ledernivå, ifølge viseadministrerende direktør.