Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Partnerskap styrker samarbeidet med kommunene

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og de 24 kommunene i Helsefellesskapet Troms og Ofoten har siden 2021 vært en formell samhandlingsstruktur for sykehuset og kommunene.

Publisert 24.04.2025
Sykepleier som hjelper eldre dame med rullator

Foto: Colourbox.com

Helsefellesskapet Troms og Ofoten er ikke et «nice to have». Det er en helt nødvendig plattform som for å styrke samarbeidet rundt de pasientgruppene som trenger det mest,
sa styreleder i UNN, Anders Mohn Frafjord under det årlige Partnerskapsmøtet i april.

Det øverste beslutningsorgan

Politisk og administrativ ledelse i UNN og kommunene, samt brukerrepresentanter og fastlegerepresentanter i Troms og Ofoten har etablert Partnerskapsmøtet som det øverste beslutningsorgan for å sette retning og utvikle felles tjenester.

For å lykkes med å utvikle en bærekraftig helsetjeneste, må vi handle sammen. Ikke hver for oss, men i fellesskap, sier David Johansen, administrerende direktør i UNN.

Behov for involvering

Kommunalsjef i Narvik kommune, Heidi Eriksen konkretiserer de felles utfordringene.

Vi står i et krevende landskap med flere eldre, økt sykdomskompleksitet og knapphet på helsepersonell. Samtidig har kommunene høy aktivitet og jobber målrettet med langsiktig planlegging, samarbeid og utvikling av nye løsninger. Vi er helt avhengige av å få til dette i tett partnerskap med UNN og andre aktører, fastslår kommunalsjefen.

En annen representant for kommunene, ordfører Hilde Nyvoll fra Nordreisa uttrykker behov for sterkere involvering og tydeligere kommunikasjon mellom partnerne.

Vi skal i alle fall så langt som mulig gjøre vårt for å komme ut av vakuumet, og møte UNN på midten, sier Hilde Nyvoll.

Ulike oppdrag – felles pasienter

For å for å sikre bedre prosesser og felles forståelse av utfordringsbildet, jobber UNN jobber med tidlig involvering av kommunene i endringsprosesser.

Jeg er imponert over strukturen og systematikken i dette helsefellesskapet! Mange burde se til nord. Vi har respekt for de utfordringer som kommunene står i, men vi må forholde oss til styringslinjer og oppdrag fra Helse Nord og helsemyndighetene. Vi har ulike roller og oppdrag, men pasientene våre er felles, fastslår UNNs styreleder Anders M. Frafjord.

Vi ser at helsefellesskapet kan brukes aktivt som arena for dialog, involvering og felles planlegging, fortsetter han.

Nye modeller for framtidens helsetjeneste

Utfordringene med dagens nivådeling i helsetjenesten er ikke ny, men blir stadig mer aktuell, særlig for pasienter innen psykisk helse og rus, og eldre med sammensatte behov. 

Statssekretær Karl Kristian Bekeng fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) orienterte om regjeringens arbeid med å utforske modeller for en mer sammenhengende helsetjeneste, såkalte ett-nivåtjenester. Samhandlings- og rekrutteringstilskuddet er en forsiktig start på utprøving av nye tjenestemodeller i retning av ett-nivåtjenester.

– Vi ser at utfordringene er større, og kommer tidligere og sterkere i nord enn i resten av landet, sier Bekeng.

Fakta om Helsefellesskapet og partnerskapsmøtet

Dette er Helsefellesskapet:

Helsefellesskapet består av UNN og 24 kommuner i Troms og Ofoten, og ble etablert i 2021.

Formålet er å skape sammenhengende og bærekraftige helse- og omsorgstjenester til pasienter som trenger tjenester både fra spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten.

Dette er partnerskapsmøtet:

Partnerskapsmøtet er helsefellesskapets øverste beslutningsarena, og skal sette retning for utvikling av felles tjenester i årene framover. Består av politisk og administrativ ledelsen i UNN og kommunene samt brukerrepresentanter og fastlegerepresentanter i Troms og Ofoten.