Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Opphever gul beredskap i psykisk helse- og rusklinikken

Psykisk helse- og rusklinikken i UNN har over flere år slitt med overbelegg i Akuttpsykiatrisk seksjon, Sikkerhetspsykiatrisk seksjon og til dels ved Døgnseksjonen i Tromsø.

Publisert 02.10.2024
En bygning med parkeringsplass

Med bakgrunn i kritisk høyt overbelegg i Akuttpsykiatrisk seksjon og Sikkerhetspsykiatrisk seksjon, besluttet direktøren i april 2023 å heve beredskapsnivået i klinikken til gult nivå. I lys av dette iverksatte klinikken flere tiltak for å redusere belegget, ivareta pasientsikkerheten og opprettholde et forsvarlig arbeidsmiljø. Etter snart 1,5 år i gul beredskap er det nå besluttet at klinikken går tilbake til ordinær drift. Flere av de iverksatte tiltakene videreføres uavhengig av beredskapsnivået.

Den ekstraordinære situasjon med gul beredskap over lang tid har sammenheng med at det har vært utfordrende å nå overordnet mål om mottakskapasitet og belegg. Gul beredskap har i seg selv ikke medført økte ressurser eller endring av tjenestetilbudet. Tiltak for å redusere belegget ved de mest pressede sengepostene har hovedsakelig vært rettet mot best mulig utnyttelse av klinikkens totale døgnkapasitet gjennom bedre pasientflyt, rett prioritering og riktig behandlingsnivå.

Psykisk helse- og rusklinikken har konkludert med at hevet beredskap ikke er en forutsetning for å jobbe videre med iverksatte tiltak for å håndtere pasientbelegget i klinikken. Det har imidlertid bidratt til å underbygge behovet for nye arealer, mer ressurser og styrking av kapasitet innenfor sykehusfunksjoner i psykisk helsevern.

Akuttpsykiatrisk seksjon har gjennom vår og sommer 2024 hatt et noe lavere belegg sammenlignet med 2023. Dette har bidratt til en mer håndterlig driftssituasjon og noe mindre press på sengepostene. Belegget ved sengepostene i Sikkerhetspsykiatrisk seksjon vurderes dog fortsatt som kritisk høyt.

Hva betyr gul beredskap?

Gul beredskap iverksettes når en uønsket hendelse med avgrenset omfang er inntruffet, eller det er stor fare for at den kan inntreffe, og det er sannsynlig at de ordinære ressursene ikke vil strekke til. Situasjonen må håndteres med ekstraordinære tiltak og ressurser